Ще спре ли Русия Македония по пътя й към НАТО?

Може да се опита с натиск през Гърция, каза Сашо Орданоски
6 дек 2017 21:53, Екип на Bloomberg
64
Ще спре ли Русия Македония по пътя й към НАТО?
Снимка: Архив, Reuters

Вдъхновителят на атаката срещу парламента на Македония е именно бившия премиер Никола Груевски. Заедно с него е бившият министър на вътрешните работи, който бе и главен изпълнител на цялата операция на 27 април. Това заяви коментаторът от Македония Сашо Орданоски, университетски преподавател по Национална сигурност, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Атаката, която се случи на 27 април в събранието е вероятно е най-големият удар срещу правовата държава и македонската демокрация през последните 27 години. Тези хора не бяха наивни, те бяха организирани и целяха насилствена смяна на властта в Македония", каза Орданоски.

Груевски е част от много лоши практики по време на управлението си, а позицията му на водач на партията ВМРО-ДПМНЕ му дава политическа защита и терен да се изявява, подчерта събеседникът. "Самата партия едва чака кога ще си тръгне от този пост Груевски. Наистина на Македония и трябва дегруевизация, трябва да се демонтира цялата система която направи това управление през последните 10 години".

"Този режим, вида управление, в което властта се персонализира, прилича на властта на Путин и той е най-големият идол на тези хора", коментира експертът.

Сашо Орданоски коментира модела на т.нар. "суверенна демокрация", при който процесите в обществото се контролират чрез налагане на контрол върху хората, а не чрез налагане на идеи.

"В такива общества тайните служби са много важни. Обществените процеси се контролират чрез контрол над личния живот на отделните хора - криминализирате някой от тях, изваждате скритите им тайни и афери, вместо, както би трябвало да се прави, хората да се обединяват около качеството на предлаганите политически идеи", обясни Орданоски.

Станалото в Македония през последните години е свързано с управлението на Путин, добави той. "В този тип държави всички работят за лидера на нацията и държавата, той е и своеобразен баща".

"През пролетта на 2018 се надявам, че Македония ще бъде приета в НАТО. Надеждите ми са, че руснаците все по-малко ще пречат на този процес. Техният план пропадна след като Груевски падна от власт, но Русия може да се опита да оказва натиск през Гърция, където тя има доста влияние. Това може да стане през десницата и Гръцката Православна Църква".

Русия чрез Гърция знае, че може да блокира пътя на Македония за членството в НАТО. Това ще бъде свързано с евентуалния успех или неуспех за постигане на договореност между Скопие и Атина за името, обясни гостът.

Прочетете цялото интервю в Bloomberg TV Bulgaria!


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
0
 
! Отговори
Трак до 34 преди 1 година
По вероятно е със съгласието на Русия да се присъединят към Турция , като Крим-ти признаваш ли го.
33
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Утре турците в България с двете си мафиотски антибългарски партии ДПС и ДОСТ може да искат да отцепят част от България и да направят държава по линията Бургас-Кърджали.
Ще го позволите ли?
Още ли подкрепяте да има държава Косово?
Кажете, национални предатели?
32
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На вас ще ви хареса турците да си вземат Югоизточна България и да си направят отделна държава, както стана с Косово?
Кажете, селяни прости, които поддържате тая държава на албанската мафия?
31
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Западните Балкани се командват от албанската и косовската мафия.
Косово е незаконна държава-център на наркотрафик, търговия с човешки органи и други мафиотски дейности.
30
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Македония никога няма да се присъедини към България, не пишете фантастики.
България само е губила от Македония.
Македония се командва от албанската мафия.
29
1
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Македония и македонците само с един референдум за присъединяване към Майка България със съответните постъпки за това може да набие такъв шут в *** на всичките си врегове, че ония ще си вадят гащите от *** поне 10 години. Момента е благоприятен за обединение. Това ще донесе само добро и за двете страни. Да не говорим, че веднага ще влязат в НАТО и ЕС.
28
8
 
8
 
! Отговори
Честен преди 1 година
АЗ, като обикновен български гражданин НАСТОЯВАМ да се каже истината:
1. Има ли наркодилър в НС и ако има да се НАЗОВЕ ПОИМЕННО.
2. А ако няма наркодилър, Бойко Борисов да си подаде оставката заради лъжливо твърдение.
27
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите изобщо нямат моралното право да говорят за Македония. Защото още през 1934 година , показаха предателската си същност признавайки под диктовката на Москва съществуването на македонска нация и език. пак те по руска заповед биеха българите в пиринския край да се пишат македонци и щяха да подарят пиринския край на титова Югославия. Така, че знаем за тяхната българофобска същност и е по-добре да си замълчат.
26
8
 
22
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Аз съм на повече от 50 г. и постоянно чувах как руснаците предричаха победа на световния комунизъм; загиване на САЩ;блясъка на Куба; разпадането на ЕС; погиването на България след 1011.1989г. --така ,че млъкни грозна птицо, платен черен гарван , лешояд.
25
7
 
23
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 1 година
естествео че ще и прави спънки те винаги са играли сечено на България
24
21
 
14
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 1 година
До Анонимен На руснаците им дреме на хаспела дали Македония ще стане член на НАТО и ЕС. Само овцете като вас не чуват какво се говори от Брюксел. Ако си извадите главата от задните части на американския посланик ,може и да чуете че в следващите 20 години няма да има разширение на ЕС. Само че чукча писател , не читател. Единствения дегенерат с 10 профила в този сайт сте само вие. Русия върви напред като влака стрела.
23
17
 
9
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 1 година
Главния виновник за упадъка на България е тъпата милост проявена от коминустите пез 1945 год.Още тогава е трябвало всички бивши фашизоиди да бъдат *** като плъхове, както направиха във Франция например, а те ги оставиха живи и голяма част от тях оцеляха у възпитаха цели поколения *** като тоя анонимния. Те за това са анонимни. Защото знаят че подобните на тях са не повече от няколко десетки кресльовци.Е ние вече видяхме какво могат "демократите". България я превърнаха в изтривалка за...
22
9
 
22
 
! Отговори
вражеска Москва преди 1 година
За 500г османците не можаха да превърнат българите в турци, ама за 50г руско-сръбско-българския комин-терн направиха българи македонци и ги накараха да мразят всичко българско и родно!!!
21
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главният виновник за упадъка на България през последните 80 г. е политическата ни зависимост от една изостанала с векове средновековна монархия, която след ВСВ изби елита на нацията и го замени с дегенерати,престъпници и необразовани ***.
Голямата грешка беше на САЩ, когато спасиха "империята на злото" ,без да предполагат с какви подлеци си имат работа.
20
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските дегенерати са готови да пролеят кръв като предизвикат етнически сблъсъци само и само Македония да не стане членка на НАТО и ЕС. Ако нашите служби не си затварят очите това няма да се случи.
19
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че защо да ги спират? Като искат да се набутват никой не им пречи. Ние за да влезем в НАТО трябваше да си разрушим армията. Що пък и макетата да не си я разрушат? Да не би да са по - умни от нас?
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости! Македонска самореклама! Македонците,много обичат да се самовживяват,като велика нация от която зависи цял свят! Гърците са достатачно патриотично настроени ,за да блокират Македония с това име .И с какво толкова е важна държавица в центъра на Балканите,без излаз на море?
17
3
 
14
 
! Отговори
До За26 преди 1 година
Товарищ ... в онез 80% са включени всички които не гласуват за "БСП и Си"ЕАД, което означава, че Курнелка скоро няма да види власт и товарищ Решетников ще е много тъжен !
16
21
 
8
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Ше спира РУСИЯ!! !ь ВРЕМЕ е !!! Америка и НАТО плашаха и събориха СССР! Източиха мозъци!!! Направиха ни АФРИКАНЦИ!!! Без БЪРЗА ПОМОШ БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ, БЕЗПАРИЧНИ !!! Убиха ни ПРЕПИТАНИЕТО!!! Без ФАБРИКИ!!! Време е на РУСИЯ сега!!!
15
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО не е цел в живота, към която трябва да се стремиш с всички сили. Ангажира те повече с решаването на чужди проблеми, отколкото с твоите собствени. За близо 15 години откакто сме в алианса, досега нито 1 път не сме разчитали на НАТО за националната си сигурност, за сметка на това обаче армията ни многократно беше използвана в чужди войни като наемна сила.