Brexit сделката: Само джентълменско споразумение

Договорените права на хората и границата нямат правна тежест
Обновена: 12 дек 2017 07:00 | 11 дек 2017 22:30, Екип на Dnes.bg
10
Brexit сделката: Само джентълменско споразумение
Снимка: БТА

Договореностите, постигнати между британския премиер Тереза Мей и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, нямат юридическа тежест. Това призна говорител на Юнкер в Брюксел.

Той коментира думите на министъра за напускането Дейвид Дейвис в неделя пред BBC, че сделката е само “правно намерение” и че ако Брюксел и Лондон не се разберат по окончателното споразумение за раздялата, Великобритания няма да плати нищо на ЕС от своите задължения и ангажименти.

Още по темата
“Предложили сме на европейските лидери да приемат, че е постигнат значителен напредък въз основа на доклад на преговарящите от европейска и от британска страна. Този доклад не е правно обвързващ, но гледаме на него като на джентълменско споразумение”, заяви говорителят.

Той добави, че Юнкер и Мей се срещнали в петък в Брюксел, тъкмо за да се уточнят, че договореното дотук се поддържа изцяло от британското правителство.

“Те си стиснаха ръцете”, каза говорителят на Юнкер.

Самият шеф на Еврокомисията заяви в петък, че Тереза Мей се държи джентълменски “и ние сме й признателни за това”. Юнкер също направи уговорка, че уточненото дотук не е окончателно и че никакви договорености няма да са задължителни, докато окончателното споразумение за напускането на Великобритания не бъде ратифицирано от 28-те парламента на страните членки и от Европейския парламент през 2019 г.

Сега всичко е в ръцете на европейските лидери, които се събират в четвъртък и петък в Брюксел за редовната си декемврийска среща. В петък те трябва да решат дали да приемат доклада и така да позволят преговорите да се прехвърлят от условията по раздялата към договаряне на бъдещите отношения.

След два драматични разговора с Мей миналия понеделник и петък, Юнкер увери, че след Brexit европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят същите права, които имат сега по отношение на престой, работа, обучение, събиране на семействата, достъп до полагаеми се пенсии и други социални плащания. Те ще трябва да преминат регистрация, но процедурата щяла да е “евтина и лесна”.

Лондон призна задълженията си до 2020 г. към бюджета на ЕС и по други проекти, свързани с европейско финансиране. Договорено беше и че между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, няма да има твърда граница с ГКПП. Все още не е ясно обаче какво ще означава за търговията между двете страни на ирландския остров.

Трите въпроса са предусловие на ЕС, за да се пристъпи към договаряне на търговията и другите сфери, в които Лондон и ЕС ще продължат да си сътрудничат след раздялата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
"Империализмът-висш и последен стадий на капитализма."Така ни учеха навремето, май ще излезе вярно.
8
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Знаем им английските номерца на ингелизите, искат да се махнат от ЕС, без да си платят , както трябва.Така са бившите империи, пък вие ми говорете че няма неоимпериализъм.
7
2
 
1
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Жива ли е дъртата кралица на Англия-рептилката, която пие кръв от костенурки, за да не умре?
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Англичаните да се махат от ЕС,можем и без тях.Идва края на империята Великобритания.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готвят схеми за нов вид демокрация и нов строй. За целта трябва да изкарат стария начин на живот гнил. Затова си и растат цените, паралелно с идването на края на ЕС. Ще дойде нов вид "крация", в който ще Ви тикат GPS устройства в тиквите за тотално подчинение и вие ще ръкопляскате за това ! Англичаните ако може да им свалят паунда на нивото на левчето, че да започнат да не се напиват като *** по морето!
4
5
 
17
 
! Отговори
Няма значение преди 6 години
Като човек живеещ в Англия от 19 години, мога да ви кажа, че просто се ЗАКЛАХА !!! Цените вървят нагоре всеки ден, инфлацията е повече от това което трябва, продуктивността пада, големите фирми се изнасят, паунда не може да се стабилизира, режат помощи и изобщо тази държава до 2-3 години ако продължават с идеята за излизане от Европейския съюз ще бъдат на нивото на Румъния, ако имат късмет...
3
0
 
1
 
! Отговори
.,.,., преди 6 години
Kolko struva, koga sha platiat?
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UK си го на*укаха, сега се чудят как да си го признаят.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е дамата така, че Юк да бъде джентъл и да плаща на майката издръжката.