ЕС няма да последва САЩ в решението за Ерусалим

Могерини: Неоснователни са твърденията за край на войната в Сирия
11 дек 2017 19:29, Елка Василева
44
ЕС няма да последва САЩ в решението за Ерусалим
Бенямин Нетаняху и Федерика Могерини. Снимка: Reuters

ЕС няма да последва САЩ в решението за преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Това заяви на пресконференция върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

По-рано тази сутрин тя посрещна в Брюксел израелския премиер Бенямин Нетаняху, който изрази увереност, че "повечето европейски държави" ще последват решението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Нетаняху може да вярва в каквото желае, но ЕС няма да направи като САЩ, заяви Могерини.

Още по темата

По нейните думи основната цел на ЕС е постигането на мир в Близкия изток с възобновяването на преговорите в Женева. Тя коментира, че намирането на решение изглежда далеч и е невъзможно без участието на Вашингтон. За ЕС решението е в две държави, с обща столица Ерусалим. Никога от никого в последните десетилетия не съм чула друга възможност освен за обособяването на две държави, добави Могерини.

Тя коментира, че войната в Сирия не е приключила, въпреки че някои твърдят друго. Този коментар на Могерини бе направен часове след като руският президент Владимир Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия заради разгрома на терористите и постигането на условия за мирен преход.

Неоснователни са твърденията за край на войната, за съжаление. Сирия не бива да бъде раздробявана на различни зони на влияние. ЕС е готов да окаже помощ, включително финансова, но само след постигането на мирно споразумение на преговорите в Женева, заяви Могерини. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
9
 
! Отговори
Федерика Могерени преди 6 години
Ех, ако Обама беше на власт и той беше взел решението, каква яка свиpкa щяхме да му направим. Дървена с гравюра.
14
4
 
4
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Браво на Могерини! Какво си мисли Путин, че след като руската армия две години воюва в Сирия, и след като самият той днес бе там, знае всичко? - не, Могерини знае най-добре:)
13
2
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Брех когато ЕС подкрепя САЩ в неговите политики...лижeла му дъто, когато не е със САЩ, слушала вече бежанците. Разберете ЕС си има своя собствена политика и в момента тя не съвпада нито с руската диктатура, нито с американската администрация.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да
11
0
 
8
 
! Отговори
й преди 6 години
До Анонименизненадата е огромна !ЕС за първи път в историята си открито се противопоставя на САЩПутин евакуира Руските воиски от СирияБоко *** беше и при Саудиската тарамбука и при Англиската марионетка на САЩ - какво според вас биха могли Англия и Саудитска Арабия да дискутират с най-нищожната държава в Европа !?намирисва ми яко на 3-та световна, скоро ще литнат ракетите !
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това заяви на пресконференция върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след заседание на Съвета на ЕС по външни работи."Напишете в гугъла "Могерини хиджаб", дайте на изображения и всичко ще ви стане ясно.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой изненадан ли е, че Брюксел пак е поел надълбоко арабската щафета?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РузвелтТова се нарича бизнес и то не с оръжия .
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧърчилВ Брюксел проповядват, че само мюсюлманите и африканците имат човешки права, а това, че изброените нарушават правата на местните е само подробност и се игнорира.
6
2
 
4
 
! Отговори
Рузвелт преди 6 години
Зато Русия вече се съобразява с инетерсите на мюсолманите ...факти ..днес Русия подписа с Египет да построи 4 реактора за 21 милиарда долара или в евро към 17 -18 милиарда:2 се получава към 9 милиарда за два реактора ,а Белене беше за 6.3 милиарда евро!!!! Какво става ,всичко расте и дори и сега да се решат отново да построят в Белене централа ,то няма да е 6.3 милиарда ,а 10 минимум, щото ние сме в ЕС и не е евтино у нас катов Египет . Колко загуби бг граждадинана от отказването от АЕЦ?Умници!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕС няма да последва САЩ в решението за Ерусалим"Tрябваше Тръмп да дойде на власт, че ЕС да се сети да си извади главата от *** на САЩ. За 70 години целуване на американския ***, брюкселските устни направо се бяха сраснали с него.
4
5
 
8
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
Европа вече се съобразява с интересите на мюсюлманите...факт...!!!
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ признаха Йерусалим за столица на Израел. ЕС трябва да признаят Йерусалим за столица на Палестина.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то,останаха ли европейци в Европа?Мюслите си правят каквото си искат,лъжелиберализма ще ни затрие,както някога е загинала Римската империя!
1
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Да ама Земан каза че ще го мести вече.