На гости на Дядо Коледа, но не в Гренландия, а в Лапландия

Къде живее добрият старец - Дания, Финландия, Турция, Русия?
Обновена: 23 дек 2017 17:56 | 23 дек 2017 17:25, Камелия Цветанова
21
На гости на Дядо Коледа, но не в Гренландия, а в Лапландия
Снимка: Reuters

Лике Якабоилу, директорка на промоционалната туристическа агенция "Посетете Гренландия", каза по радиото, че в други държави свързват Дядо Коледа с Финландия.

Още по темата

"Не можем да съперничим на цирка, предлаган от финландците", призна тя, цитирана от БТА.

В Дания мислят, че Дядо Коледа живее в Гренландия, но според финландския фолклор, домът му е в далечната планина Корвантунтури в Източна Лапландия. Мнозина го свързват със селото на Дядо Коледа до Рованиеми в Северния полярен кръг, където има много магазини с подаръци, ресторанти, впрягове с елени и други атракции.

"Предпочитаме Гренландия да бъде дестинация за аванютристи, за хора, които искат да видят Северното сияние или да се повозят на шейни, теглени от кучешки впрягове", добави Якабоилу.

Тя обясни, че през 90-те години на миналия век е имало маркетингова кампания, която да наложи Гренландия като дом на Дядо Коледа, но тя не е постигнала финансов успех.

"Когато ни питат откъде е, още казваме, че е от Гренландия", добави тя.

Други страни, които претендират да са дом на Дядо Коледа, са Турция и Русия. Мнозина мислят, че той живее на Северния полюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
JAS преди 6 години
Преди 6 г. бях в Рованиеми, Финландия, в селцето но Санта Клаус. Страхотно преживяване при -35С, снимки с него самия и видео от домът му са ми останали за спомен. Струва си, както и цялата Финландия, чиста, подредена и културна страна, за съжаление амуд.жи имат и на Полярният кръг.
12
0
 
1
 
! Отговори
Eni4er преди 6 години
До PinДавам линк но ги трият.Напиши във Уикипедиа (Дядо Коледа) или (Николай Чудотворец) и чети.Толкова е лесно
11
3
 
4
 
! Отговори
Pin преди 6 години
Винаги съм имал съмнение, че е от Турция. С този червен фес с пискюл и тази джихадистка брада ... А като добавим, че си пада и по мъжки джуджета.
10
0
 
2
 
! Отговори
Eni4er преди 6 години
До АнонименТака е, като не можете да четете
9
0
 
3
 
! Отговори
Хубаво е, преди 6 години
Човек да си представя нещо толкова прекрасно и носещо радост дори на възрастните. Всеки обича да получава подаръци. Дядо Коледа идва от това,че разнася подаръците си в коледната нощ .Има нещо толкова приказно и хубаво. Предпочитам да вярвам в дядо Коледа,отколкото в ББ. На него трябва да си отчаян балък,за да му вярваш.На Коледа стават чудеса. Желая на всички будни българи една нова,безборисова и безгерберска нова година Весели празници! Бъдете честити!!
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо коледа произлиза от турската митолия и се нарича ,,ayaz ata,, достатъчно е да се боравите в гугъла и ще изнаете че дядо коледа не е християнска митология.
7
2
 
9
 
! Отговори
13 преди 6 години
Аз пък искам адреса на Снежанка, да я посетя за по едно ама без джуджетата че ще станем прекалено много.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как лесно подмениха българският Дядо Мраз, който го има от хилядолетия, с Дядо Коледа на други народи.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца.Елените са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.
4
2
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Легендата за дядо Коледа произлиза от разказите за Свети Николай който е произлязъл от богат и знатен род. По време на Рождество Христово обикалял къщите на бедните и им подхвърлял пари вътре във дворовете за да имат възможност да отпразнуват рождеството. Това, че скандинавците се опитват да си припишат заслугите си е отелен въпрос.
3
8
 
0
 
! Отговори
В КРЕМЪЛ ЖИВЕЕ преди 6 години
ТОЧКА ПО ВЪПРОСА !
2
7
 
8
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 6 години
А къде живее Дядо Мраз - все пак Дядо Мраз го има от векове, още от езическите времена, докато Дядо Коледа е сравнително скоро измислен.
1
0
 
13
 
! Отговори
Рино преди 6 години
Лапландия е!!! Там са впряговете с елени. Никъде няма рисунки на стареца с кучешки впряг.