Турската армия изправи региона около Сирия пред криза

Руски вестник: Операцията в Африн – по договорка с Русия
22 яну 2018 14:45, Елка Василева
85
Турската армия изправи региона около Сирия пред криза
Снимка: архив, Reuters

С операцията срещу кюрдските формирования в Северна Сирия турската армия изправи региона на ръба на сериозна криза, пише "Комерсант". Анкара е пълна с решимост да приключи силовата си акция "в най-кратък срок", но офанзивата може да прерасне в дългосрочна кампания и да застраши отношенията на Турция с нейния ключов съюзник, който подкрепя кюрдите - САЩ, пояснява руският вестник.

Въпреки че Москва има интерес кюрдите да участват в Конгрес на сирийския национален диалог, насрочен в Сочи на 30 януари, Русия реши да не осъжда действията на Анкара и се ограничи "да изрази загриженост". А предшестващото посещение в Москва на шефовете на турския генерален щаб и на разузнаването показва, че действията на Анкара са били съгласувани с Кремъл, твърди вестникът.

Още по темата

По негови данни подробности от спецоперацията "Маслинова клонка" са обсъждани на 18 януари в Русия на среща между министъра на отбраната Сергей Шойгу и шефа на генщаба Валерий Герасимов с началника на турския генщаб Хулуси Акар и директора на турското разузнаване Хакан Фидан.

Според източници, близки до руското министерство на отбраната, Москва е поискала ясно да бъде обозначен районът на бъдещите бойни действия. Турските представители посочили Африн като "крайна и неизменна цел" и уверили, че тази зона няма да се разширява, защото точно там въоръжените сили на Турция "ще видят сметката на кюрдските терористи". Русия пък заела "позиция на ненамеса" спрямо действията на турските войски: "Имаме си свои цели и задачи в Сирия", казал високопоставен руски военен.

Операцията на Турция в Африн би била невъзможна без договорки с Русия, особено с оглед използването на сирийското въздушно пространство от турската авиация - "за да се избегнат инциденти, е трябвало да се получи съгласието на Москва за отваряне на небето", пояснява политологът Кирил Семьонов.

"Москва нямаше никакви ангажименти пред кюрдите. Фактът, че руските военни разположиха по-рано наблюдатели в района на Африн, бе стъпка, целяща продължаване на пазарлъка с Анкара. Тогава за Москва бе неизгодно Турция да провежда операция. Сега обаче тя може да хвърли цялата вина върху САЩ, които доставят на кюрдите преносими зенитни ракетни комплекси и други оръжия, превръщайки кюрдите в инструмент на американското влияние", добавя експертът.

"Зад кюрдите стоят САЩ, а за президента (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган операцията срещу кюрдите е главното сражение. Същевременно отношенията на Турция със САЩ и Запада като цяло стават все по-враждебни. При това положение Русия може да осъществи следната комбинация: да отстъпи на Турция Африн срещу по-нататъшно сближаване с Анкара и подкрепа от нейна страна за провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог", отбелязва аналитикът Руслан Пухов.

Според Русия за уреждане в Сирия е необходимо да бъде решен кюрдският въпрос. Известна степен автономия за кюрдите е част от сирийското следвоенно уреждане, посочва наблюдателят Дмитрий Тренин. "Тук Русия е готова да включва кюрдите в преговори, дори и това да стане въпреки желанията на Анкара и на Дамаск", допълва той. " Важно е да се определи какво да смятаме за легитимен интерес на Турция, а какво - за прекомерни амбиции от страна на Анкара и лично на президента Ердоган", посочва Тренин.

След като започна операцията "Маслинова клонка" и кюрдски представители реагираха негативно, остава отворен въпросът дали кюрдите ще пристигнат изобщо в Сочи и ако да, колко ще са влиятелни делегатите им, изтъква "Комерсант".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 6 години
TURKEY&RUSSIA&BULGARIA BROTHERHOOD!...PKK I PRIYATELITE IM SHTE PLATYAT SKUPA CENA! ..KAZAH.../SULTAN ERDOGAN
33
18
 
7
 
! Отговори
Кюрдина преди 6 години
Хей, Турчина, гледай да не започнем от българските тур.чоля!
32
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата действителност се вижда от турските филми. Разюздана престъпност, всяко второ дете от друг баща, отвлечени деца, жени - усойници, бандити с пищови и ножове стрелят и ръгат къде сварят, корумпирани доктори инжектират отрови и подменят бебета, некадърна и безпомощна полиция. Изостанала, дивашка държава, начело със сатрап с фалшива диплома. Пази боже да се съхранят някак си, за да не се юрнат обратно тука, като скакалци. Но едва ли ще бъде възможно!
31
6
 
9
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Русия ползва Турция да изчисти американското влияние чрез кюрдите в региона , но както знаем , когато атовете се ритат , магаретата си го отнасят !
30
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турската армия изправи региона около Сирия пред криза"===В случай, че авторката не е разбрала, регионът в и около Сирия е в криза вече повече от седем години. Ердоган отново задълбочава тази криза в момент, в който тя започна да намалява.
29
17
 
10
 
! Отговори
Независим Кюрдистан преди 6 години
Буреносни облаци се сгъстяват над турция :D
28
16
 
7
 
! Отговори
Хэ преди 6 години
Турското хитлерче се е договорило с руското джудженце - в резултат геноцид над кюрдите подобен на този над арменците отпреди 100 години.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречените бежанци са всъщност кюрди от афганистански произход, които завладяват Европа, а ако не е Ердоган - вече ще си имат и държава. Историята за САЩ е една и тя е от страната на терористите. Само не мога да разбера каква е тази пропаганда какви ангелчета са кюрдите... леко почернели? Израел може, Кюрдистан може (според краварите). Защо?
26
7
 
10
 
! Отговори
Аврам до Турчина преди 6 години
Илхане , не си прави труда да образоваш раята ! Тя е веща по всичко , знае всичко и може всичко . Най му е кеф на агуптянина да мрази . Затова сме на тоя хал !!!!
25
6
 
11
 
! Отговори
\m/ преди 6 години
Не много умни хора коментират отново. За свалени самолети и за договорки говорят, ами така е при силните, те USA метнаха две Атомни Бомби на Япония, а Япония сега са 3-та икономика в Света и са от основните бизнес и геополитически партньори на Щатите.
24
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече смелите кюрди изтрепат Турски войници, толкова по-добре. Болника Ердоган да отиде и обяснява на родителите на убитите, за кое Право дело са загинали. Да видим дали ще го разберат или убият с камъни.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МДАЖалкото обаче е че ние нямаме интереси. Нашите интереси не са наши а американски.
22
4
 
11
 
! Отговори
МДА преди 6 години
До До Vova vovaМного интересен въпрос :) "Хората си гледат интересите" това казва всичко. Това е ИСТИНАТА и Ви поздравявам че сте я казал. Путин, Ердоган, Тръмп и сие нямат принципи - те са безпринципни, те имат интереси това е...
21
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според статията, Турция с помоща на Русия и Путин разбира се, хвърлиха Сирия а и целият Близък Исток в криза. Брех тези поръчкови драскачи, а за миролюбците Израел и САЩ които от десетилетия носят мир и благополучие в района ни дума ни вест.
20
13
 
32
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Ако Турция искаше да избива кюрдите щеше да започне от 15те милиона живеещи в Турция 400 000 от които са сирийски бежанци които ги храни и пои, безплатно! Нямаше да се наложи да ходи зад граница
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А ти какъв фактор си? Някакъв си български турчин....."А ти германски, холански, английски..... българин... ли си? Сигурно си германски беше ли на сватбада на сънародника ти дет се омъжи за депутат :-) :-) :-)
18
9
 
25
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Турската арми се сражава с терористи от пкк. Все едно войната срещу ИД да се нарече война срещу арабите
17
11
 
28
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Добре че в региона всичко беше цъфнало и вързало, а лошата Турция развали сирийската идилия...
16
13
 
9
 
! Отговори
българина преди 6 години
на ви член на нато и кандидат член на ес! къде е меркел и юнкер и бб да ги питам това ли им е членската маса.
15
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ердо е ходил да моли разрешение от господаря и сега се ежи. Но всичко с времето си. Като му изтече разрешителното, ще го подменят с друг и готово.