Турската армия изправи региона около Сирия пред криза

Руски вестник: Операцията в Африн – по договорка с Русия
22 яну 2018 14:45, Елка Василева
85
Турската армия изправи региона около Сирия пред криза
Снимка: архив, Reuters

С операцията срещу кюрдските формирования в Северна Сирия турската армия изправи региона на ръба на сериозна криза, пише "Комерсант". Анкара е пълна с решимост да приключи силовата си акция "в най-кратък срок", но офанзивата може да прерасне в дългосрочна кампания и да застраши отношенията на Турция с нейния ключов съюзник, който подкрепя кюрдите - САЩ, пояснява руският вестник.

Въпреки че Москва има интерес кюрдите да участват в Конгрес на сирийския национален диалог, насрочен в Сочи на 30 януари, Русия реши да не осъжда действията на Анкара и се ограничи "да изрази загриженост". А предшестващото посещение в Москва на шефовете на турския генерален щаб и на разузнаването показва, че действията на Анкара са били съгласувани с Кремъл, твърди вестникът.

Още по темата

По негови данни подробности от спецоперацията "Маслинова клонка" са обсъждани на 18 януари в Русия на среща между министъра на отбраната Сергей Шойгу и шефа на генщаба Валерий Герасимов с началника на турския генщаб Хулуси Акар и директора на турското разузнаване Хакан Фидан.

Според източници, близки до руското министерство на отбраната, Москва е поискала ясно да бъде обозначен районът на бъдещите бойни действия. Турските представители посочили Африн като "крайна и неизменна цел" и уверили, че тази зона няма да се разширява, защото точно там въоръжените сили на Турция "ще видят сметката на кюрдските терористи". Русия пък заела "позиция на ненамеса" спрямо действията на турските войски: "Имаме си свои цели и задачи в Сирия", казал високопоставен руски военен.

Операцията на Турция в Африн би била невъзможна без договорки с Русия, особено с оглед използването на сирийското въздушно пространство от турската авиация - "за да се избегнат инциденти, е трябвало да се получи съгласието на Москва за отваряне на небето", пояснява политологът Кирил Семьонов.

"Москва нямаше никакви ангажименти пред кюрдите. Фактът, че руските военни разположиха по-рано наблюдатели в района на Африн, бе стъпка, целяща продължаване на пазарлъка с Анкара. Тогава за Москва бе неизгодно Турция да провежда операция. Сега обаче тя може да хвърли цялата вина върху САЩ, които доставят на кюрдите преносими зенитни ракетни комплекси и други оръжия, превръщайки кюрдите в инструмент на американското влияние", добавя експертът.

"Зад кюрдите стоят САЩ, а за президента (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган операцията срещу кюрдите е главното сражение. Същевременно отношенията на Турция със САЩ и Запада като цяло стават все по-враждебни. При това положение Русия може да осъществи следната комбинация: да отстъпи на Турция Африн срещу по-нататъшно сближаване с Анкара и подкрепа от нейна страна за провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог", отбелязва аналитикът Руслан Пухов.

Според Русия за уреждане в Сирия е необходимо да бъде решен кюрдският въпрос. Известна степен автономия за кюрдите е част от сирийското следвоенно уреждане, посочва наблюдателят Дмитрий Тренин. "Тук Русия е готова да включва кюрдите в преговори, дори и това да стане въпреки желанията на Анкара и на Дамаск", допълва той. " Важно е да се определи какво да смятаме за легитимен интерес на Турция, а какво - за прекомерни амбиции от страна на Анкара и лично на президента Ердоган", посочва Тренин.

След като започна операцията "Маслинова клонка" и кюрдски представители реагираха негативно, остава отворен въпросът дали кюрдите ще пристигнат изобщо в Сочи и ако да, колко ще са влиятелни делегатите им, изтъква "Комерсант".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
22
 
! Отговори
До Vova vova преди 6 години
Стига с тоя самолет бе... Хората си гледат интересите, ти какво правиш и какви цели имаш??? От какво ви е яд, че ПАК на *** изводите не изленаха ли...:-) Кажи ми ти къде какъв фактор си въобще...
13
19
 
14
 
! Отговори
Vova vova... преди 6 години
Абе мам.. стара вчера свалиха руски самолет днеска се договарятшайка разбойници...
12
5
 
12
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Русия гони своите интереси,ако турците смачкат кюрдите първо ще се намали американското влияние в района и второ Башар Асад ще има по-малко опозиционни противници в лицето на кюрдите...
11
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция произвежда бежанци за Европа - ту от пограничните си райони, ту от собствената си държава, по мотото: Няма значение от кой регион са бежанците - важното е Европа да се пълни с ислямисти !
10
25
 
21
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тази маслинова клонка,накрая да не вземат и да я засадят кюрдите на Ердоган в задния двор.
9
4
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Всеки гледа да се възползва докато Сирия е слаба. Кюрдите бяха използвани от всички за постигането на техните цели в региона. Батака е пълен, но нека не забравяме кой и защо разпали войната там: САЩ заради отказа да се строи газопровод!
8
12
 
12
 
! Отговори
Камъта преди 6 години
Кво излиза накрая? Който има авиация и ракети пичели, който няма авиация ни пичели! Начи да очакваме скоро кюрдски дронове да се появят в небето.
7
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какво ли са торбите под очите на това на снимката???
6
19
 
15
 
! Отговори
хо преди 6 години
Руснаци,араби,Турци,Перси -Дикаторите се събраха
5
1
 
12
 
! Отговори
бум преди 6 години
До даааТакива новини от нашите"свободни медии"няма да научим.
4
21
 
24
 
! Отговори
Osman преди 6 години
ПКК блокира мирното кюрдско население и го използва за жив щит. Те са виновни за хуманитарната криза. Но аскерът показа, че е на топ ниво и то със собствено оръжие. Та влизат и в Ирак, и там има за чистене. Набързо да става ясно кой командва в региона.
3
28
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Ердоган - Путин, аз на тебе - ти на мене! Диктаторска работа!
2
6
 
24
 
! Отговори
дааа преди 6 години
Не само по договореност с Русия а и с Иран,и в полза на властта в Сирия,докато Турците бият терористите в северна Сирия свободните военни части на САА избиват терористите приклещени в котел в провинция Идлиб.
1
38
 
29
 
! Отговори
Мачкай комшу! преди 6 години
Армията разпердушини плъховете от ПКК за ден и половина!Мухахахахахахах