Орбан: След Brexit ЕС да се разшири към Балканите!

"В близките 10 г. трябва да засилим развитието на Централна Европа"
30 яну 2018 22:45,
20
Орбан: След Brexit ЕС да се разшири към Балканите!
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във Виена, че след напускането на Великобритания Европейският съюз трябва да се разшири към Балканите, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това мнение той изказа след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц.

"Виждаме, че Великобритания напуска ЕС и затова сме изправени пред нови предизвикателства. Унгария не крие, че активно се застъпва за разширяването на ЕС, а именно в балканския регион", каза Орбан. "Смятаме, че в близките 10 години е необходимо да засилим успешното развитие на Централна Европа, за да може този регион в ЕС да изиграе решаващо значение", допълни той.

Двамата лидери обсъдиха и въпроса за разпределянето на бежанци и мигранти в страните от ЕС.

Планираното разпределяне на бежанците из Европейския съюз излага на риск Шенгенската зона, предупреди премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Този механизъм за разпределяне разяжда Шенген", защото принуждава страните, върху които вече тегне бремето за защита на външните граници на ЕС, да приемат освен това и бежанци, каза Орбан.

Унгарският премиер заяви, че Шенгенската зона може да работи само с радикални мерки за защита на външните граници, като оградата, която той е построил по част от границите на Унгария, предаде Асошиейтед прес.

"Онова, което се случва сега, е, че те искат да отворим външните граници и да затворим вътрешните граници, което е точно обратното", каза Орбан.

Курц също каза, че "една Европа без вътрешни граници ще работи само ако има подходящите външни граници", предаде ДПА. Австрийският канцлер изтъка сътрудничеството между полициите на Унгария и на Австрия за гарантиране на безопасността на външните европейски граници, предаде ТАСС.

Курц допълни, че системата за разпределяне на нелегални мигранти между страните от ЕС не работи и че Европа трябва да разработи нова миграционна политика. Той каза, че главната задача на Австрия и на Унгария е да се спре незаконната имиграция към Европа и да се организира помощ за така наречените места на произход на мигрантите.

"Системата за разпределение на бежанците в Европа не работи. Ние сме длъжни да спрем незаконната миграция и да обезпечим сигурността на Европа", каза Курц. "На европейската сцена трябва да се създаде нова миграционна система. Ние трябва сами да решаваме кой може да дойде в Европа, а не трафикантите на хора да взимат такива решения", допълни Курц.

Австрийският канцлер отбеляза, че в последно време е възникнало напрежение между страните членки на ЕС заради миграционната криза. Той каза, че Австрия ще се опита да установи диалог и мост между страните от Вишеградската група, в която участва Унгария, и западните страни.

Страните от Вишеградската група са против въвеждането на задължителни квоти за разпределянето на мигрантите в ЕС, припомня ТАСС. Курц каза, че подкрепя страните от тази група по въпроса за мигрантските квоти, допълва Асошиейтед прес. "В интерес на всички нас е да работим заедно", обаче припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
балканите не са за ес тука има много история религия предразсьдьцинамесата на султанатьт е много важна вноската на балканите няма да запьлнидупката в бюджета на ес заради англия така че много внимателно с тази тема
16
4
 
5
 
! Отговори
балканджия преди 6 години
Горките Западни Балкани , очаква ги нашата участ. Искат и балканските страни в ЕС , за да компенсират финансовата загуба от оттеглянето на Англия.До край ще разорят страните ,заплатите и пенсиите им ще станат като нашите.Б.Б го пуснаха да зарибява балканските страни.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан е голям! Поляците, словаците и чехите също! Избора на Курц показа, че и австрийците са наред с главите! Австрия открито подкрепя четворката. Хърватска - и тя! Малко ще и е трудно на баба Меркел с Курц! Та това не е премиера на България! Това е премиера на Австрия! Вишеград + Австрия и Хърватска отива на 80-90 млн. човека. ТОТАЛНО ДА за Орбан! Браво!
14
1
 
29
 
! Отговори
ах2 преди 6 години
Странно как русофобите си го представяха за пропутински агент на Кремъл, който иска да разруши ЕС, а се оказа, че е просто един горд унгарец, който не се подчинява на ЕС и диктата им, който иска да вижда ЕС без имигранти, един различен ЕС.
13
0
 
15
 
! Отговори
ДоТарикат-манипулатр преди 6 години
До ахПо-скоро русофобите си го представят като "пропутински агент на Кремъл", и от там попивате като гъби западните манипулации, а русофилите са наясно, че той е европеец от малка страна, просто има различна представа за развитието на ЕС.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой и да е вместо борисов!
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан вместо Борисов !
10
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбангутаня е пил нещо. Как от радетел на разпада на ЕС сега се превърна в привърженик на евроинтеграцията? Шебекоидна работа...
9
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбане недей да говориш такива работи, че ще си развалиш реномето пред русофилите! Те си мечтаят чрез теб да разпаднат ЕС, Путин да мине дунава и да ги направи началници в ТКЗС-тата или в Белене.
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още преди години различни хора го казаха, че ролята на Източна Европа е неформална колония на ЕС. И е факт! Кое е същото в тези държави? Трябвало сами да си изградим благоденствие, ами може би не сме имали колонии и не сме крали от тях или участвали в демократично избиване. В Европа всяка колониална из'мет е добре дошла, като на източноевропееца му се дава правото на по-мизерна работа и съществуване. Този ЕС обслужва само няколко бизнеса във всяка източна държава. Да се разпада този ЕС.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да приемем албанската и сръбската мафия в евросъюза? Никога.
6
13
 
10
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
И този ни предаде!Забрави за нашите православни патриотични идеали и се предаде на интересите на Унгария за жълти центове!
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво пак стана бе, какъв европейски съюз?! Този не беше ли от нашите? Нали ЕС ще се разпада? Нали еврото щеше да се използва за тоалетна хартия, а Германия да стане джамахирия? Къде ни бута сега този; нали беше от нашите?
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ РУСОФОБИТЕ И РУСОФИЛИТЕ ГО ПРЕДСТАВЯТ ЗА АНТИЕС :D А ТОЙ ПРОСТО СИ Е ЕДИН ПАТРИОТ!
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ахрусофобите го представят за антиевропеец
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАЗВИХРИХА СЕ МАДЖАРСКИТЕ СТРАСТИ ХАХАХА СИГУРНО СЕ Е РАЗМЕЧТАЛ КАК ОТНОВО БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ДЪНЯТ МАДЖАРСКИТЕ РИЦАРИ КАТО ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА КАЛОЯНА.
1
6
 
30
 
! Отговори
ах преди 6 години
Странно как Орбан винаги говори за разширяване на съюза,обща европейска армия и евроориентация на Унгария,а русофилите си го представят като антиевропеец.