Русия повишава военните възможности на Судан

Президентът: Готови сме да се изправим пред всяка заплаха срещу страната
9 фев 2018 09:10, Елка Василева
17
Русия повишава военните възможности на Судан
Омар Башир. Снимка: архив, Reuters

Суданският президент Омар Башир обяви създаването на съвместна програма с Русия, целяща да подобри военните възможности на Судан, предаде Франс прес.

Планът цели да развие суданската армия, за да може тя да се изправи пред всякаква заплаха, заяви държавният глава пред група офицери и войници в Порт Судан.

"Готови сме да се изправим пред всяка заплаха срещу страната", добави Башир, цитиран от официалната агенция Суна. Той не съобщи повече подробности за военното сътрудничество между Москва и Хартум.

През ноември суданският президент посети Русия и поиска от руския си колега Владимир Путин да защити Судан от САЩ, според суданските държавни медии. Тогава тези изявления изненадаха Вашингтон, предвид че бяха направени само няколко седмици след отмяната на 20-годишното оръжейно ембарго срещу Судан, припомня АФП.

По време на посещението си суданският президент призова и за ядрено сътрудничество между двете страни, добавят още държавните медии. Суданските военновъздушни сили разполагат предимно с руски самолети. В миналото Русия беше основен доставчик на военна техника за Хартум.

Омар Башир управлява Судан от 1989 г. и Международният наказателен съд е издал срещу него две заповеди за арест за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени в Дарфур, припомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: РусияСуданОмар Башир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все повече и повече държави започват да взаимодействат с Русия и говорят за защита , интересно ли ви е кой е нападателя , а помислете и кажете
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски фирми са собственици на суданските златни находища и вадят оттам тонове злато и скъпоценни камъни.А работната ръка е безбожно евтина.
15
10
 
2
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Русия иска да засили ислямски Судан,за да пребори християнския Южен Судан и да го унищожи,а също да респектира другите си християнски съседи в Етиопия.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре прави.Имат нужда от едно рамо Судан.Геноцида го правят СА със на Сащ оръжието.Нека и те да могат да се защитят.
13
1
 
6
 
! Отговори
БГ франсе преди 6 години
До лукойл 7 Пич като не ти вдява бъклицата не се излагай с тъпите си коментари..Няма военна техника в която и да е съвременна страна , която да се сксплоатира по състояние...Няма такова нещо , най вече за авиационната техника ...почти всички детайли на самолета имат ресурс по нальот...и то не само руската техника ..Раборя в самолетостроителната промишленност на Франция , дори и тук с така ...за това не се изказвай неподготвен...
12
12
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Омар Башир управлява Судан от 1989 г. и Международният наказателен съд е издал срещу него две заповеди за арест за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени в Дарфур, припомня АФП.АБЕ ТАЗИ РУСИЯ ВСЕ С ТАКИВА ДЪРЖАВИ ЛИ ИМА ТЕСНИ ВРЪЗКИ ?!
11
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Путин обича всякакви Башаровци, Башаровци и т.н"----------------------------И нито един християнин-приятел!
10
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният, който ще харчи петродолари за руски ***, а после ще реве, че го демократизират.
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7 И какви хранителни суровини ще предложи Судан на руснаците ,като и те се нуждаят от такива?!Русия е най-големият износотел на жито в света,сред първите е на царевица и др. житни растения!Селското стопанство на Русия не зле,както го описват медийте!
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омар Башир управлява Судан от 1989 г. и Международният наказателен съд е издал срещу него две заповеди за арест за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени в Дарфур, припомня АФП..Путин обича всякакви Башаровци, Башаровци и т.н.
7
21
 
6
 
! Отговори
лукойл преди 6 години
До Анонимен, Номер 3; Колега, руснаците ще направят някакъв бартер за суровини срещу някакви ***. Както направиха с Индонезия или Малайзия Някакви летящи ковчези срещу основни хранителни суровини които не могат да ги произвеждат. Руската техника е логистичен и финансов Кошмар. Експлоатира се по ресурс, а не по състояние.
6
6
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Сащ не си сътрудничи с никой, просто превзема държавата с нпо та фондации , сб и мвф 20 военни бази и всичко е точно, ако се наложи ше бъркат кекса на чужда територия. РУСИЯ просто си продава стоката без натиск и намеса във вътрешните работи
5
15
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 6 години
На никой не му пука за руснаците. Някой пак е прекалил с Одеколона. Платена статия......ЧАО
4
16
 
5
 
! Отговори
Бляд, сука, бляд преди 6 години
Все такива са приятелите на Русия - диктатори, ислямисти, комунисти, фашисти, военнопрестъпници и пр.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суданския президент ,търси закрила от страх ,да не би да запролетее и в Судан,както в съседен Египет!Ама май няма ,да го огрее ,Русия няма интереси там,най-много ,да им продаде по-съвремено оръжие!
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Хамло недоношенное
1
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На сволачите им дай само на война да си играят. Нищо друго не могат да направят като хората.