Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?

Дамаск отрече, че е използван смъртоносен газ
143
Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?
Снимка: Reuters

Десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск, предаде ДПА.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ.

"Белите каски" публикуваха в Twitter снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Проопозиционният Медиен център "Гута" каза, че 75 цивилни са загинали при атаката.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията.

"Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва да отговори, предаде Франс прес.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, носи крайната отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
колев преди 6 години
В армията едно от любимите занимания на химиците беше да проверяват противогазите.Разпъваха палатка и в нея отваряха шашка с хлорпикпин.Много от тарикатите не си носеха дихателите на противогазите и само торбата и маската с маркуча да не им тежи))))Сещате се какво ставаше като ги вкараха в паратката.Та това дето сълзят очите е хлорпикпин.Не е точно огровен газ а по скоро учебен.Има го навсякъде и е лютив и мирише на хлор.За да те отрови варел от това нещо трябват трябва да е на закрито.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на краварите им зацикли плочата на грамофона .мамят ли мамят и вони на обор
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стига де. Още от войната с Ирак ни пързалят с това химическо оръжие. И пак и пак и пак същата плоча. Ама и друго да попитам. И какво му е по-страшното на химическото оръжие. Умрели 10-тина човека. Да не е по-страшно от атомните бомби в Хирошима и Нагазаки, от *** във Виетнам, от касетъчните бомби и снарядите с обогатен уран в Югославия. Убийсвата с ракета от дрон в Пакистан на десетки невинни за да се убие един терорист са приемливи загуби. А смъртта на цивилни в Сирия е трагедия.
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те руснаците преди 2 седмици предупредиха за подготовката на тази постановка. Описаха я точно как ще стане какво ще се случи какви сили и хора са подготвени, включително сателитна връзка за бързо излъчване на новината. И въпреки това американците пак я направиха. Някой ще каже - наглост. Не. Който владее средствата за масова информация може да убеди хората да повярват във всичко.
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова тъпо, та чак обидно! Толкова ли никой не може да извади що годе сериозен аргумент? Много са го закъсали западняците! Те нашите бандюги са по-изобретателни!
111
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по въпроса със Скрипал, да те отровят с най - новото и най - съвършено хиумическо оръжие и да оцелееш докато дойде линейката си е виц. По - скоро са ги дрогирали с нещо и после са действали по сценарий. Няма оцелял след директен, целенасоен персонално срещу него атентат с бойно отровно вещество дори и от по - старите поколения. Всички тея измишльотини в британо - американската преса могат да ги разправят на слабоумните. Само те ще повярват.
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При химическа атака НИКОЙ НЕ СЕ КРИЕ В МАЗЕТО. Бойните отровни вещества се проектират да са по - тежки от въздуха и поради това слизат в ниските места като окопи, мазета и т.н. По - скоро се качваш на високо и проветриво място. Белите каски пак са объркали сценария ;)))
109
2
 
17
 
! Отговори
гого преди 6 години
театър, пиредния гнусен сценарии целящ да лигитимира американски удари по Асад, за да се спасят гади.ните с ***.
108
2
 
15
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Колко удобно как никой не е снимал хеликоптера. Но пък трябва да вярваме на белите каски, създадени от британски офицер и финансирани от правителството на САЩ, Англия и т.н.
107
2
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Стига, каква е тази снимка?! Халати чисто нови, противогази неизползвани, лъскави......Това е лошо режисиран филм .....Стига после руснаците водили информационна война.Позор на кървавата, алчна за пари, нефт и смърт западна демокрация.Позор, хора спрете, спрете да поддържате терористите.Вие сте ужасни!
106
19
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Русия пак отрича - докога, бе рубашки, не ви ли стигаше Чернобил.
105
4
 
21
 
! Отговори
Скрипал преди 6 години
Мразя Британците.Няма по-гнусна афера от "Скрипал"Мразя хората подкрепящи САЩ и НАТО и лудите МЕЙ и Джонсън.Завършил съм международно право, такова отвратително информационно нападение над държава не съм виждал.Завършил съм англосаксонски университет.Отвратен съм от низостта на Британия.Няма интелигентен човек, който позовавайки се на правото да не бъде отвратен от липсата на елементарна международна правна култура.Като си помисля, че мразех РУСИЯ.Няма истина и право.Къде живея?
104
6
 
18
 
! Отговори
Мразя САЩ преди 6 години
Мразя, САЩ, Мразя Британия. Дано убитите деца да ви се присънват всяка нощ.Вие не сте хора.Вие сте чудовища.Всички подкрепили тези агресори и убийци са ЧУДОВИЩА.Shame on you USA!Срамувам се като човек, потресен съм, отвратен.Нямате право да дишате.Жалко за добрите американци, и хора които унищожавате!Мразех Русия и комунизма, но следствие на детски трупове ме накарехте да ви мразя.Мразех Владимир, а сега го уважавам.Защото е човек и не убива.Срамувам се от САЩ и Британия.Убийци!
103
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 121 Има и друга закономерност,винаги когато санкциите срещу Русия се затегнат,джуджето извършва химическа атака,или засилва бомбардировките над невинни сирийци.Санкции до дупка.
102
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нищо ново124 Твоят Владимир отрови Скрипал,преди това цялата му фамилия,дъщеря му,Литвиненко,Березовски,сега извърши нова химическа атака в Сирия.
101
5
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 6 години
Владимир беше прав!Предвиждат атентати в Гута!Толкова са гнусни американските служби.Британия и САЩ будят отвращение в мен.Да убиваш, дори след като Владимир пропруди, трубва да си ЧУДОВИЩЕ!САЩ и Британия са САТАНА!Няма по-арогантни, цинични и прокълнати от ѝбог държави.Отвратен!Как , как на най-светлият християнски празник тези чудовища убиват безнаказано?Мразя САЩ, мразя Британия.Нека душите на загиналите не ви дават покой!***, античовешки държави.ЧУДОВИЩА!
100
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Любопитен121 Има и друга закономерност,винаги,когато се затягат санкциите срещу Русия,джуджето употребява химическо оръжие,или засибва бомбардировките срещу невинни сирийци.Само че си вкарва автогол, с това.
99
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия заплашва и използва химическо оръжие.Русия е заплаха за мира в света.
98
4
 
25
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
Как така винаги въпросните нападения с хим.оръжие стават точно когато американските ме*керета с в безизходна ситуация и имат остра нужда от помощ от патроните си!?Защо му е аджеба на Асад да рискува безсмислено,точно когато печели?Времето,когато бе притиснат в ъгъла отдавна мина,военната му кампания върви добре,териториите на брадатите "демократи" се топят.САЩ явно ни имат за пълни бала*мурници,щом лъжат по тоя начин....
97
2
 
13
 
! Отговори
Рапончик преди 6 години
Даже и да е имало химическа атака, нужни са 100% доказателства!И комуникационните канали да не се прекъсват!