Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?

Дамаск отрече, че е използван смъртоносен газ
143
Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?
Снимка: Reuters

Десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск, предаде ДПА.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ.

"Белите каски" публикуваха в Twitter снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Проопозиционният Медиен център "Гута" каза, че 75 цивилни са загинали при атаката.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията.

"Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва да отговори, предаде Франс прес.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, носи крайната отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75Хи-хи-хи.............."Русия под обсада".............ха-ха-ха.......една шеста част от сушата, граница по-дълга от екватора.........хи-хи-хи........."обсадиращите" няма да ви стигнат!!! Ха-ха....с какво ще я "обсадите", с топчета зелена тоалетна хартия????? Която НИЩО НЕ СТРУВА???? Да бе да...
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има гоялма увереност, че хайли лайкли химическата атака в Сирия е организирана от Русия. Няма друго обяснение а Русия не е предоставила доказателства, че не е извършила атаката, следователно със сигурност може да се твърди, че Русия е отговорна за химическата атака.
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБГАЗЯВА ЖЕНИ И С ДЕЦА С АТАКИ ПОД ФАЛШИВ ФЛАГ!
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като извдим дълга от БВП на САЩ каква цифра се получава?
72
10
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
КАЛАШНИКОВ Е КРАДЕН ОТ ХЮГО ШМАЙЗЕР!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиШамандуров, никой няма по-голям БВП от ЕС и САЩ :)
70
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 76Взимаме началото на конфликата 2010-2011Сирия изнася мин количество НЕФТ, но има почти само изхранваща се икономика и ЕТНИЧЕСКИ МИР, Дори и с ИЗРАЕЛ нещата вървят малко или много МИРНО.Защо и откъде се пръкнаха толкова РАДИКАЛНИ ИСЛЯМИСТКИ ГРУПИРОВКИ (НАД 100)КООРДИНИРАНО И В ЦЯЛАТА СТРАНА?ЗАД ТОВА СТОЯТ ЕДНИ МНОГО ГОЛЕМИ ПАРИ И МНОГО НАЕМНИЦИ КОИТО ДА КОНТРОЛИРАТ ПАРИТЕАко беше просто еди пореден етнически бунт И АСАД и Баща му знаят как ефективно да се справят с бунта.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,, Мамини сладки" да ви имам и пропагандата куха, куха че чак дрънка.От времето на гьобелс нищо ново. УСПЕХ!!!!!!!!!!!!!!
68
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 75Айде още редин ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВАнонимни само страните в азиатското сътрудничество имат няколко пъти по-голям БВП от САЩ и ЕС и няколко пъти по-голямо население - А след Зулумите между Пекин и Вашингтон Май други се опитват да се самопоставят в обсада
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Асад му трябва население - има да генерира БВП да събира данъци да плаща пенсии и да плаща за частично поне възстановяване на териториите - Кака мислиш кой друг ще плаща - САЩ или САрабия или Катар или ЕС?....Не троби, трябват му пари. Като химически *** би трябвало да знаеш, че БОВ унищожават само живата сила, а запазват материалното имущество. Ако на Асад му трябваха хора нямаше да изтреби 1 млн сирийци а 10 млн да прогони.
66
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под "мъдрото" управление на Путин русия е под обсада. Браво !
65
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 71Анонимни ти си противоречишНа Асад му трябва население - има да генерира БВП да събира данъци да плаща пенсии и да плаща за частично поне възстановяване на териториите - Кака мислиш кой друг ще плаща - САЩ или САрабия или Катар или ЕС?За това реално не бомбят Пазари, Училища и Болници нито Асад нито РФНо ИМИДЖА ИМ се руши целенасочено след всеки взрив или хим атака.Аз съм ОЗ от Хим Войски на БА - АКСИОМА за бойно ползване на Хим оръжиеМАСОВО и с ИЗЛИШЪК - РСЗО и артилерия
64
1
 
5
 
! Отговори
ХАХАХХАА преди 6 години
ХАХАХАХАХАААААААААААААААААААА-НОМЕРАТА ВЕЧЕ НЕ ВИ МИНАВАТ..АБЕ ДЖИХАДИ--КАЗАНО Е ЩЕ ***---ОКОНЧАТЕЛНО--ВРЕМЕ ВИ Е--ТРЕПАНЕ САМО--ДОБРИЯТ ДЖИХАТ Е УТРЕПАН...
63
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 70Премахването на мините да прави се по-късно но премахването на взривателите, капаните, обтяжките се прави при самото настъпление от първия ешелон сапьори които са в челото на атаката.Да ако е партизанка война срещу противник който владее територията - да тогава е много много по-различно не споряНо в нашия случай Партизаните владеят територията и са подготвили пълна програма за атакуващите.
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На подобно основа една 3-4 етажна сграда се вдига реално без основа направо върху камъка....Троби да не би да искаш да кажеш, че там изкопаването на гроб е по-скъпо от вдигането на сграда? Хахахаха, верно си по-тъпичък отколкото те мислят...
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже не знаеш как се води война срещу партизани в грд за това се хващаш и на тези опорни точкинапредват военните стигат до една сграда проверяват за джихадисти, капани имини и ако всичко е ок следващата сградаСтигат до укрепена сграда. ако могат с подръчни средства да я вдигнат във въздуха ок ако не се вика самолет с достатъчно голяма бомба....Не се излагай троби, халхабер си нямаш как се води партизанската война в град. Само ще ти кажа, че разминирането се прави чак след като са овладяни
60
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 68Анонимни ти мериш с мерките на БългарияВ сирия и целия близък изток от пясък не знаят как да се отърват, строи се само там където има води и върху каменна основа защото дюните се движат от вятъра както знаешНа подобно основа една 3-4 етажна сграда се вдига реално без основа направо върху камъка.Запитал ли си се защо в РФ има толкова малко пътища и високи сгради?40% от бюджета за една ЕДНОЕТАЖНА къща(80% за път) е за изграждане на ОСНОВАТам са в другата крайност
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е за какво изобщо да се ползва ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ?....Троби, наистина ли не се сещаш защо?Според тебе колко струва да погребеш 100 обгазени трупа и колко струва да изградиш един 5 етажен блок? Съвсем различно е след конфликта да кажеш ето аз победих като сградите са запазени, а съвсем различно е да си победил като си срутил всичко с бомби. Взе ли да стопляш малко?
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам щатите да ми докажат че не са виновни за атаката!!! Искам снимки как цялата им армия стои мирно и нищо не прави. Ето така се прави драги ***! Утре ти влизат в къщата убиват те и карат жена ти да докаже че сам си се застрелял 38 пъти...в главата.иначе тя е виновна.
57
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 61Айде още един ОПОРНО ТОЧКОВПонеже не знаеш как се води война срещу партизани в грд за това се хващаш и на тези опорни точкинапредват военните стигат до една сграда проверяват за джихадисти, капани имини и ако всичко е ок следващата сградаСтигат до укрепена сграда. ако могат с подръчни средства да я вдигнат във въздуха ок ако не се вика самолет с достатъчно голяма бомбаДжихадистите ползват МЕСТНИ ДОРИ ЦЕЛИ СЕМЕЙСТВА ЗА ЖИВ ЩИТТОВА ОТ ПАМТИВЕКА НИКОЙ НЕ Е СПРЯЛО ДА НАПАДНЕ