САЩ забрани на китайската ZTE да купува US технологии

Това допълнително обтяга отношенията между двете страни
17 апр 2018 20:30, Бойчо Попов
91
САЩ забрани на китайската ZTE да купува US технологии
Снимка: Reuters

Американското правителство обяви, че китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE е нарушил условията за уреждане на санкциите, ето защо наложи седемгодишна забрана на покупките на американските технологии, необходими ѝ, за да остане конкурентна на пазара, пише Bloomberg.

Министерството на търговията посочи, че ZTE, която преди време беше глобена за доставки на телекомуникационно оборудване в Иран и Северна Корея, впоследствие е платила бонуси на служители, които са извършили незаконните дейности, не е издала документи за порицание и е излъгала американските власти за своите практики.

"Вместо да порицае служителите на ZTE и старши мениджмънта, ZTE ги е възнаградила", посочва търговският секретар Уилбър Рос в изявление.

"Това грубо поведение не може да бъде игнорирано", смята той.

Случващото се допълва напрежението между САЩ и Китай по отношение на търговията между двете най-големи икономики в света. Президентът Доналд Тръмп заплаши с налагането на мита на стойност 150 млрд. долара на китайски стоки за предполагаеми нарушения на правата върху интелектуалната собственост, докато Пекин обеща да отвърне с мерки срещу всичко - от американска соя до самолети. В понеделник Тръмп обвини Китай, както и Русия, че девалвират валутите си, като откри нов фронт в аргументите си - че чуждите правителства експлоатират САЩ.

Китайското министерство на търговията бързо отговори на забраната на ZTE, посочвайки, че ще предприеме необходимите мерки за защита на интересите на китайския бизнес. Според него компанията е работила със стотици американски предприятия и е допринесла за създаването на работни места в страната.

За самата ZTE решението на САЩ означава, че повече няма да може да купува технологии от американски доставчици, включително компоненти, които играят централна роля в нейните продукти. ZTE купуваше чипове от Qualcomm и Intel, а оптични компоненти от Acacia Communications и Lumentum Holdings. Седемгодишната забрана ще покрие ефективно ключовия период, по време на който световните телекомуникационни оператори и доставчици ще разработят и пуснат петото поколение мрежи - 5G.

Как това ще се отрази на отношението между двете страни - вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И те ще купуват от Южна Корея или ще покитайчват американски.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, че в щатите се твори наука! Дума да няма. Но има един проблем. Производството вече трудно може да се върне в щатите, защото огромната маса афроамериканци и латиньоси нямат нито намерение, нито трудови навици за да работят както китайците, още по-малко за подобни надници. Така че ако започнат да се режат с Китай, победител едва ли ще има.
24
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Ами ние 45 години крадахме и накрая стигнаме до тотален фалит през 1989 година. Същото застигна и СССР, случаят там е малко по особен. Сталин плати със глад и мизерия индестриализацията в СССР през 30-те год на 20-ти век. Американците изградиха 1500 основни предприятия в СССР през този период 200000 американски инженери работеха за СССР. В края на 2СВ СССР плени и взе от Германия 250000 инженери и учени да работят за СССР и когато те измряха в края на 80-те години умря и СССР.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хммм, че нали всичко се произвежда в Китай - защо им е да купуват Intel като могат да си направят същия, само че с име, повлияно от пернишката култура - Vinkel. И без това имат копия на всички марки автомобили.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не им го продават Китайците ще го откраднат. Така ще им е и по ефтино.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам с какво се борят и кой с кого се бори,но вчера гледах видео в ю туб-а,когато руснаците казаха,че най-голямата търговска делегация в Русия е била от щатите.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ***Нека малко да те образовам. Това дали можеш да произвеждаш нещо няма общо с това да го измислиш. Можеш нещо да го измислиш, но да не го произвеждаш, но не може нещо да произвеждаш без предварително да го измислиш. Чувал ли си за постиндустриалната държава? Знаеш ли какво означава постиндустриална държава? Държава в която БВП се създава от сивото вещество а не от работливите ръце. Държавата с работливите ръце се нарича индустриална държава. В света има 2-3 постиндустриални държави.
19
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Точно така, пише подобен, а не еднакъв, защото бог е само един, и той е истината е живота
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 17"Никога няма да стане емоционален, защото е човешко творение"Точно за това ще стане защото е човешко творение. Нали помниш какво пише в Библията "Бог създаде човека по свой образ и подобие"Същото ще напарави и човека със своето творение.
17
0
 
8
 
! Отговори
*** преди 6 години
До Анонимен 15Много точки имат тези американци, а в дома на европееца китайски стоки, по улиците азиатски и европейски автомобилни марки. Дори собствеността на ОПЕЛ се върна в Европа. Коментар по въпроса?
16
4
 
4
 
! Отговори
do 17 преди 6 години
Никога няма да стане емоционален, защото е човешко творение, а душите ги раздава само Бог
15
2
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Хаха нямали наука. Да си чул наскоро за предаването на информация по квантов път със спътник. Ако това не е наука, здраве му кажи :)
14
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОйНе бъди толкова уверен във възможностите на Хуауей който произвежда само *** и на него ще му подрежат крилцата. Китай няма как да се репчи с технологии на САЩ, защото нямат наука. Науката им е малко по-добре отколкото на Русия. По класацията на института Томпсън-Ройтерс по научни достижения САЩ са с 1526 точки за 2017 година, Великобритания са с 243 точки, Германия 200 и т.н...... Китай са с 45 точки.
13
2
 
7
 
! Отговори
do 7 преди 6 години
Изкуственият интелект няма бъдеще, защото не е божествен, сиреч беземоционален и бездушевен, абе направо си е мъртъв :)
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой беше писал за изкуствен интелект!?На датчици, микропроцесори, кабели и джилязо- изкуствен интелект ли му се казва вече?Като се строши изкуствения интелект, кой го ремонтира?И е доста по скъпо и се развива хоризонтална зависимост от сектора за автоматизация!В момента производството на стоки става от 75 % работна ръка и 25 % автоматизация, а автоматизирането на процесите е започнало от 19 век!За 200 години 25 % автоматизация на процесите!
11
0
 
8
 
! Отговори
*** преди 6 години
До Анонимен 9--------------------Желяз го търсят, защото е гражданин на малка продажна държава. С Китай тази игра не върви.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Искаш да кажеш че в САЩ вече не хората работя а роботи,така ли?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Сигурно е така както на теб ти се иска. То ако беше така, нямаше да го търсят сега нашия Желяз с Интерпол.
8
0
 
11
 
! Отговори
Ой преди 6 години
Не се кахърете.Хуауей ще ги доставя.Той ги и произвежда.Не случайно не му дават да продава в САЩ за да не фалират хамериканските фирми.Ама тези технологии не са хамерикански апропо.А вие чакайте в оризовите ниви .
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 4Чудесно, нечудесно това е бъдещето. Ако не ти харесва търси си друга планета.