САЩ забрани на китайската ZTE да купува US технологии

Това допълнително обтяга отношенията между двете страни
17 апр 2018 20:30, Бойчо Попов
91
САЩ забрани на китайската ZTE да купува US технологии
Снимка: Reuters

Американското правителство обяви, че китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE е нарушил условията за уреждане на санкциите, ето защо наложи седемгодишна забрана на покупките на американските технологии, необходими ѝ, за да остане конкурентна на пазара, пише Bloomberg.

Министерството на търговията посочи, че ZTE, която преди време беше глобена за доставки на телекомуникационно оборудване в Иран и Северна Корея, впоследствие е платила бонуси на служители, които са извършили незаконните дейности, не е издала документи за порицание и е излъгала американските власти за своите практики.

"Вместо да порицае служителите на ZTE и старши мениджмънта, ZTE ги е възнаградила", посочва търговският секретар Уилбър Рос в изявление.

"Това грубо поведение не може да бъде игнорирано", смята той.

Случващото се допълва напрежението между САЩ и Китай по отношение на търговията между двете най-големи икономики в света. Президентът Доналд Тръмп заплаши с налагането на мита на стойност 150 млрд. долара на китайски стоки за предполагаеми нарушения на правата върху интелектуалната собственост, докато Пекин обеща да отвърне с мерки срещу всичко - от американска соя до самолети. В понеделник Тръмп обвини Китай, както и Русия, че девалвират валутите си, като откри нов фронт в аргументите си - че чуждите правителства експлоатират САЩ.

Китайското министерство на търговията бързо отговори на забраната на ZTE, посочвайки, че ще предприеме необходимите мерки за защита на интересите на китайския бизнес. Според него компанията е работила със стотици американски предприятия и е допринесла за създаването на работни места в страната.

За самата ZTE решението на САЩ означава, че повече няма да може да купува технологии от американски доставчици, включително компоненти, които играят централна роля в нейните продукти. ZTE купуваше чипове от Qualcomm и Intel, а оптични компоненти от Acacia Communications и Lumentum Holdings. Седемгодишната забрана ще покрие ефективно ключовия период, по време на който световните телекомуникационни оператори и доставчици ще разработят и пуснат петото поколение мрежи - 5G.

Как това ще се отрази на отношението между двете страни - вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е вече САЩ да продават технологии на Африка. Да развият Африка. Чипове в Сомалия, платки в Зимбабве, айфони в Конго. Те си взеха от Африка работници преди столетия.
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайските комунистически сатрапи, точно както българските си и руските си "колеги", са източили ("инвестирали") всички тези "дългове" в своите собствени конгломерати и крупни бизнеси. Държавният "дълг" ще расте, но дълговете се плащат от простите селяни, както знаем. Така е било, е, и ще е занапред. Докато ратаите не се събудят и грабнат пушките.Но, демократите са много стриктни, всички оръжия трябва да бъдат отнети. Само те да имат достъп.Скоро ще плачете за Тръмп, роби!
64
15
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
какви са тия фалшиви данни, просто се чудя от къде ги взимаш - от китайското "работническо дело" ли издадено от Китайската Комунистическа Партия. нека ти дам заглавие от Файненшъл Таймс и то от Август 2017, сега е доста по-зле положението. та можеш да го прочетеш казва се "Chinas economy is addicted to debt" или Китайската Икономика е Пристрастена към Задлъжнялост. Та ако го прочетеш, ще разбереш, общият дълг на Китай е 260% от БВП, а в момента вече 320% - фалит, банкрут...
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Технологии винаги са се крадяли,не само между държави,но и между конкурентни фирми, така че не виждам как ще се справят с този проблем.
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Публичния дълг на Китай е 17.7% от БВП на страната. За последната година се е увеличил с 11% от самия дълг, а не от БВП! Всички останали приказки са легенди. В момента Китай е най - големия световен производител и най - големия световен консуматор на суровини и енергия. Това значи, че много лесно може да премине на купуване на всичко в каквато валута иска.
61
2
 
9
 
! Отговори
до 65 от прасчо преди 6 години
имам възможност, от къде да си купя лаптоп произведен в европа, но искам и частите да са произведени в европа, не сглобен от американски чипове произведени в китай и тайван. същото се отнася за маратонките ми - къде да си купя аналог на Nike, но дизайнван и произведен в Европа, а не дизайнван в САЩ, произведен във Виетнам и т.н. дай ми примери. дори луксозната чанта Луи Виютон на жената е дизайвана във Франция и купена в Париж, но произведена в Азия. Къде е европейската индустрия?!
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 60 от прасчо"защо нямам една вещ тогава, коята да е произведена в Европа - около мен в момента, броя и дрехите си, имам неща произведени в САЩ, Китай, Виетнам, Камбоджа, Малайзия, Япония, Корея, Тайван"Нямаш защото си купуваш само евтини ментета. Не те укорявам нито те подигравам вероятно са ти такива възможностите, но европейски стоки има навсякъде само че цената е по солена в много от случаите обаче качеството е такова че не си заслужава цената. Купувай поне обувки от ЕС заслужава
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото също е позиция срещу долара. Колкото повече световната търговия се деноминира във валути различни от долара, толкова по-труден става износът на инфлация, който спасява все още щатската икономика.
58
1
 
6
 
! Отговори
до 60 от прасчо преди 6 години
как го произвежда това европееца, защо нямам една вещ тогава, коята да е произведена в Европа - около мен в момента, броя и дрехите си, имам неща произведени в САЩ, Китай, Виетнам, Камбоджа, Малайзия, Япония, Корея, Тайван. Обаче, нищо произведено във Франция, Германия и т.н. Ако имаш кола, аз нямам, може и на е немска, но какво вътре е произведено в Германия - всички чипове са от Азия, дори и да са разработени в Герминия.
57
0
 
1
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
всяка национална валута, т.е. издавана от централна банка е реално в хиперинфлационен срив спрямо крипто-валутите, но това е защото централните банки печатат хартийки без покритие, проблемът е, дали мнозинството хора ще приеме и приема крипто-валути, т.е. като си гладен и жаден дали ще има кой да ти даде вода и храна в замяна на крипто-валута.
56
4
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 6 години
имам 1000 юана, какво твое би ми продал за тях, но искам да e на стойност 160 долара, на колкото тези 1000 юана се равняват според определение от Китайската Комунистическа Партия курс. то има вече петролни фючърси в юана, въпроса е кой ги купува и използва. щото не е въпроса дали имаш продукт и на каква цена, а има ли кой да го купи и то да го купи на тази цена.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питаш кой работи срещу долара ли? Ми примерно всяка една виртуална валута. Всяка! А утвърди ли се блокчейн в други сфери, то рано или късно с националните валути е свършено. Освен ако не ги забранят, но къде отива либерализма тогава?
54
2
 
5
 
! Отговори
прасчо преди 6 години
истината е, че Европа е най-зле, но политически зависимите европейски медии, не го коментират това, за тях е изгодно да изместят фокуса към Китай и САЩ, а Европа е на ръба в същото време! без индустрия, без демография, дори още по-зле - с насилствено изменена демография чрез насилствена емиграция на джихадисти и т.н.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчно е Китай да започне да купува суровини в юани. Това е големият проблем на щатите... И те го знаят. Между другото вече са налице първите фючърси за петрол в юани. Както казах въпрос на време е.
52
8
 
1
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
и кой ще го замени - китайският юан ли, който дори на свободният пазар не се търгува и чийто курс спрямо останалите валути се определя централно от Китайската комунистическа партия. или чакай може би еврото - където ЕЦБ напечатиха 2 трилиона незаконни, т.е. фалшиви облигации. чакай или като печатницата си ги печата са истински, фалшиви са само ако някой друг ги копира, муахаха...
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е много оставащото време на доверие в долара. Усилено се работи по въпроса. Вечно доверие няма.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Щатският долар е резултат на ДОВЕРИЕ. Ти можеш да даваш и употребявана тоалетна хартия, но ако имат доверие в нея хората пак ще я търсят.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се твърди, че щатския дълг е без значение, е признание, че доларът е хартия без покритие и е резултат на работа на печатница, а не на реални ресурси.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Reality pillНяма никакъв проблем за купуването. Сега знаеш ли на какво се крепи в момента българският пазар? Колкото и да е смешно на пенсионерите. Когато си получат пенсиите изведнъж скачат покупателния индекс. Тогава основните потребители ще бъдат неработещите получаващи минимален гарантиран доход. Не случайно се заговори усилено за даване на всеки на минимален гарантиран доход без значение дали ще работи или не. Швейцария искаше да дава по 2200 евро на калпак, неприето от референдум.
47
6
 
2
 
! Отговори
1337 преди 6 години
мнозинството тук повтарят като папагали нещо валидни преди години. първо обама за 8 години удвои дълга на сащ, т.е. натрупа дълг толкова колкото всички 43 президенти преди него. обаче, в същото време само за последните 3 години китай увеличи общият си дълг с 400% до безпрецедентните за човешката история над 300% от БВП. за сравнение Гърция е на 180%.така,че финансово Китай е много зле и се държи само благодарение на производствените си индустриални мощности, но това докато има на кой да продават