Договориха се: Без ядрено оръжие на Корейския полустров!

Лидерите на двете Кореи подписаха декларация
Обновена: 27 апр 2018 17:07 | 27 апр 2018 13:07, Елка Василева
80
Договориха се: Без ядрено оръжие на Корейския полустров!
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин. Снимка: Reuters

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин подписаха декларация, в която обявиха началото на ера на мир и пълната денуклеаризация на Корейския полуостров.

На първата си срещата на върха двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за "траен" и "солиден" мир на полуострова.

Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати.

Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер, който премина демаркационната линия и стъпи на територията на Южна Корея в пограничния пункт Панминджон.

Още по темата

Стискайки ръката на южнокорейския президент, той нарече тази среща начало на новата история.

За първи път след края на войната от 1953 г. ръководител на комунистическия Север пристига в Южна Корея.

Срещата на Ким Чен Ун и Мун Дже Ин е кулминацията на процеса на постепенно затопляне на отношенията между Сеул и Пхенян, започнал преди няколко месеца. Предполага се, че тя ще подготви почвата за предстоящите преговори между САЩ и КНДР.

Мнозина анализатори обаче остават скептични по отношение на искреността на неотдавнашните изявления на Севера за отказ от ядреното оръжие.

Пхенян обяви миналата седмица, че прекратява ядрените изпитания и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, както и че закрива ядрения полигон в северната част на страната.

Ким Чен Ун каза, че на Северна Корея вече не са й нужни такива изпитания, тъй като страната е приключила създаването на ядрено оръжие. Изпитанията се замразяват с цел обезпечаване на икономически ръст и мир на Корейския полуостров, заяви той.

На церемонията по откриването на Олимпиадата в Пьончанг, Южна Корея спортистите от двете Кореи излязоха като един отбор със знаме, на което беше изобразен „обединеният“ Корейски полуостров на бял фон.

През март президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви неочаквано за всички, че е приел предложението на Пхенян за преки преговори. Досега нито един действащ американски президент не се е срещал със севернокорейски лидер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
Айде стига с тези ядрени оръжия бе..севера има такива от няколко години..а преди като нямаше САЩ не бяха тръгнали да ги окупират(за какво им е)..а на русофилите само да кажа, че точно САЩ имат най-голяма полза от разбирането на кореите..в момента половината им флот е в тоя регион да пази юга и Япония и им писна да се занимават с този полуостров (от който нямат реално полза) сега ще съсредоточат всички сили в по-важни за тях региони...кофти за лилипутин..за това ревете на умряло блядкии..
72
3
 
6
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ФАЩ Вън!
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо изкуфелият риж дядка подови опашка бързо-бързо? Ким Страшни си направи термоядрено сопа и сега всички го уважават и канят на гости. Бий за да те уважават!
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен71Ким с добро разбра че е безсмислено да се ежи на САЩ дори ще спечели страшно много от създалата се ситуация.Я па ти, то и Садам и Кадафи го разбраха и спечелиха, че и Ръмсфелд се сдоби с яки печалби от иракския петрол.
69
1
 
3
 
! Отговори
Откривам преди 5 години
залаганията на тема, за колко време Ким, ако извърши глупостта да се откаже от ядреното оръжие като Кадафи и Садам, ще завърши живота си като тях.
68
3
 
0
 
! Отговори
чл. ЗЗД преди 5 години
Престарелите наши комунисти се рзтапят.Виждате ли как е.....м....та на капиталистите? Сега , като развеят ч. знаме.....ще ще изплашат лошите...американци, французи и др. Айде де...
67
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким с добро разбра че е безсмислено да се ежи на САЩ дори ще спечели страшно много от създалата се ситуация. Ще спечели инвестиции и технологии от гигантите САЩ Япония и ЮК. Ким показа че е много по-умен от Путин.
66
0
 
8
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Ще бъде гот ако успеят да го "забият" на всички нагли световни агресори, които печелят от разделението и насъскването на двете Кореи. Успех за начинанието!
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНДР отдавна предлага премахването на ядрените оръжия от Корейския п-в. Но това САЩ никога в да допусне. Премахне ли се ядреното оръжие, КНДР става хегемон в региона.
64
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "ист" и т.н. Пак са се завзели тук троловете да обясняват, че Ким бил свършил ориза и за това преговаря. А той го е казал ясно: не са му нужни нови изпитания, защото ядреното му оръжие е вече готово.Добре е двете Кореи да си оправят отношенията - все пак са един народ. Предвиждам, че сега ще последва дълго надлъгване Ким-Тръмп за това, дали Ким си е унищожил ядрените оръжия и дали това е достатъчно.
63
2
 
22
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Северна Корея си изигра до сега добре картите. Още по времето на най- голямото напрежение, писах в този сайт:" С тези ядрени опити и изстрелвания на ракети, СК само вдига цената си преди преговорите." Много добре. Може да се учим от тях. Падналите Ангели са дали оръжията на хората, но Господ им е дал търговията. Ако двете Кореи се обединят, ще бъдат голяма работа. В СК няма неграмотни, вероятни е така и Южна Корея.Да ми мислим ние с нашите неграмотни хора в истинския смисъл и във функционалния.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този от снимката не прилича на Ким!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много съмнителен скоростен обрат.Да не са подменили Норда?
60
12
 
4
 
! Отговори
ист преди 5 години
Кимчу свърши ориза, и моли за мир. Ромска поговорка - гладът е по страшен от тока.
59
6
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ким Чен Ун - единственият дебелак в Северна Корея.
58
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
препоръчвам на сайта яка цензура на рашките ***. подхотвя се ес директива с конкретни мерки. ще има банване на сайтове... доброжелателно ви информиррам. ваша си работа. ако ви е еня за раб. място... Аз пръв ще докладвам за нередности в сайта! Да знаете!
57
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вова викаше, че санкциите нямало да доведат резултат. Вот тебе - за 4 мес. Прасето свали гащите, взе да преговаря и т.н. Само така се действа с комунисти! И за Русия Г7 разбраха, че с дума не става! За тва обсъждат ново ембарго!
56
2
 
3
 
! Отговори
ДО 57 преди 5 години
АВЕ ТАЯ ОПОРНА ТОЧКА НАПРАВО ОТ ПХЕНЯН ВИ Я ПРАЩАТ! СНОЩИ ДАВАХА ПО Н. ДЖЕОГРАФИК ФИЛМ ЗА КИМ - НАПРАВО ТВА ДЕТО ГО ПИШЕШ 1:1 В СЕВЕРНОКОРЕЙСКО СТИХОТВОРЕНИЕ ЗА ДЕЦА! ОЩЕ ОТ МАЛКИ ГИ ОПЕРИРАТ МОЗЪЧНО. КАТО ТЕБЕ!
55
5
 
6
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Мир ще има само когато и Южна Корея бъде освободена!
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците са основателно презирани навсякъде по света.