Трус в Полша блокира седем души в мина за въглища

Двама души са спасени, трябва да се изкопае дълбок тунел за останалите
5 май 2018 20:46,
1
Трус в Полша блокира седем души в мина за въглища
Снимка: Reuters

Седем души са в неизвестност след трус, ударил въгледобивна мина в Полша, предава Reuters, като уточнява, че намиращата се в южната част на страната мина е собственост на JSW, най-големият производител на коксови въглища в Европа.

Двама от седмината полски миньори, останали в неизвестност, са вече спасени след като земетресение порази тази сутрин каменовъглена мина в Южна Полша, предадоха Ройтерс и АП.

По думите на Катажина Яблонска-Байер, говорителка на компанията оператор на мината, те са пострадали, но в съзнание и ще бъдат изнесени с носилки до повърхността. Тя не можа да уточни какво е състоянието на спасените.

След труса с магнитуд 3,4 по Рихтер, станал на дълбочина 900 метра, е била предприета спасителна мисия. Четирима миньори са били изведени на повърхността, но със седмина е била загубена връзката. Започнали са работи по прокопаването на тунел за тяхното спасяване. Високото съдържание на метан във въздуха (до 58 процента) на мястото на срутването затруднява спасителните операции, каза по-рано през деня говорителката. За да се стигне до мястото, където се предполага, че са останалите петима изчезнали, трябва са се прокопае проход с дължина около 1300 метра.

По време на труса под земята са били на работа 250 човека. Изчезналите миньори са част от 11-членен екип, който пробивал нов тунел.

Добивът на каменни въглища все още е важен дял в промишлеността на Полша и основен източник на енергия и средство за отопление. Но страната прави опити да премине на възобновяеми и по-чисти източници на енергия. По данни на службата за национална статистика миналата година в Полша са добити около 68,8 милиона тона въглища, с 4,8 млн. тона по-малко от 2016 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари