15 убити за ден при антиправителствените протести в Никарагуа

Проправителствени въоръжени групи откривали огън срещу демонстрантите
1 юни 2018 15:00, Елка Василева
8
15 убити за ден при антиправителствените протести в Никарагуа
Снимка: Reuters

Петнадесет души са убити в сряда в Никарагуа по време на протестите срещу президента Даниел Ортега, съобщи днес полицията, предаде Ройтерс. Ранените са 218.

Очевидци разказват, че проправителствени въоръжени групи са откривали огън срещу демонстрантите в сряда, когато в страната се честваше Денят на майката.

Още по темата

Демонстрациите са били организирани в памет на децата, които са сред над 80-те загинали от началото на протестите в Никарагуа преди повече от месец. Повод за протестите стана подготвяна промяна в системата за социално осигуряване, пише БТА.

Кръвопролитията бяха заклеймени от Епископалната конференция на никарагуанската католическа църква като "организирана и системна агресия". Европейският парламент осъди "бруталните репресии" в Никарагуа и призова за изтегляне напред на президентските избори, предвидени за 2021 г. Камарата на частните предприемачи в Никарагуа също отправи отворено писмо до 72-годишния президент с настояване изборите да се състоят по-рано на дата, договорена между правителството и гражданските организации.

В отговор на писмото на бизнеса Ортега каза пред свои поддръжници, че Никарагуа не е частна собственост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Репресиите и терора са НЕРАЗРИВНО свързани перманентно с комунизма!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
културни ценности
4
2
 
1
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Демокрация в действие
3
0
 
1
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Защо всички недемократични режими стрелят по мирни демонстрации? Само ядосват демократичните Щас и СЕ и следва свалянето им. Има някаква закономерност
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и за Майданските жертви се пишеше че е Янукович, докато не излезе, че Савченко каза друго - днешната власт е пуцала по собствените си протестиращи. Тия които са стреляли може да са от опозицията, още повече че сценариста е един и същ.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE