За 71 задушили се мигранти: Трима българи с по 25 г. затвор

Загиналите пътуваха с хладилен камион от Сърбия към Австрия
14 юни 2018 16:30, Елка Василева
48
За 71 задушили се мигранти: Трима българи с по 25 г. затвор
Снимка: архив, Reuters

Унгарски съд осъди днес трима българи и афганистанец от банда за трафик на хора на по 25 години затвор за това, че са станали причина 71 мъже, жени и деца да се задушат в хладилен камион през 2015 г. и затова, че изоставили превозното средство с труповете на мигрантите край австрийска магистрала, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Десетимата останали подсъдими, трима от които са съдени задочно, защото се укриват, получиха между 3 и 12 години затвор за незаконен трансграничен трафик на хора. Те са от България, Афганистан и Ливан.

Присъдата е на първа съдебна инстанция и подлежи на обжалване и протест от прокуратурата.

Прокурорът Габор Шмид беше поискал доживотни присъди без право на замяна за трима от подсъдимите - 31-годишният афганистанец Самсур Лаху, тартор на групата, един от помощниците му и шофьорът на камиона - и двамата българи. Доживотен затвор беше поискан и за трети българин от групата. Четиримата подсъдими, обвинени в убийство, бяха въведени в залата с белезници от въоръжени полицаи с маски.

Още по темата

Съдия Янош Яди каза пред препълнената съдебна зала, че лидерът на организираната престъпна група е признат за "виновен в съучастие в убийство".

Телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан бяха открити в изоставения в Австрия камион на 26 август 2015 г.

Камионът е взел бежанците от Сърбия, близо до границата с Унгария. Час и половина след началото на пътуването ниското ниво на кислород вече затруднявало дишането на хората и е причинило главоболие и те започнали да крещят и да блъскат по стените на камиона, посочи държавното обвинение. Хората били натъпкани в помещение от 14 кв. метра с по-малко от 30 кубични метра въздух за дишане.

Три часа след началото на пътуването в камиона едва ли е имало живи хора, смятат вещите лица по делото, посочва ДПА, цитирана от БТА. Към този момент камионът още е бил в Унгария. Затова, макар жертвите да са открити в Австрия, съдебният процес се проведе в Унгария.

Смъртта на мигрантите шокира Европа, която се опитваше да се справи с масивния приток на мигранти. Това беше най-тежкият инцидент от подобен род по балканския маршрут на мигрантите, посочва Ройтерс.

Прокуратурата представи записи на телефонни разговори на трафикантите с началника им Лаху, в които те му казват, че хората в камиона се задушават. Афганистанецът обаче нарежда камионът да не спира, да не пускат бежанците да излязат и "ако умрат, да оставят камиона в гора в Германия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Изумително леки присъди!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм програмист и не знам как отсявате думите, но едно знам.Думата, която определя човек, който е постъпил не ... човешки към други хора не е забранена. Защото това съществува.И не рядко. За съжаление.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз не харесвам тази миграция на афрканци, но я си помисли за това:Всеки един от тези 71 е умрял в собствената си и на още 70 други тела смрад,затворени в кутия като плъхове, само защото няколко *** са постъпили като ***.Никой не заслужава такава смърт.Между другото съм сигурен че тези "пътници" са си платили билетите.И има едно понятие ако си чувал.Етика на престъпниците също.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе координатор на коя партия от обединените педриоти беше хванат като каналджия на мигранти? Българин ли беше?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не сте дали снимки на осъдените "българи"?
27
3
 
4
 
! Отговори
Колко сте... преди 5 години
...лицемерни само. Когато разгласиха случая всички викахте браво . 70 гладника по-малко. Сега 3 г. по-късно обърнахте палачинката, че била заслужена присъдата. И аз не ги харесвам ама все пак извършиха добро дело. Немци и австрийци вместо да им благодарят че 70 хрантутника по-малко им докараха те ги съдят
26
2
 
4
 
! Отговори
не са българи преди 5 години
По немската телевизия пускаха запис на подслушан телефонен разговор като част от доказателственият материал. Езика съвсем определено не беше български. Лющеха на сръбски с неподправимия акцент на по-пигментирани членове на обществото.Използвах повода и се оплаках официално на главния редактор на първа немска телевизия - и получих отговор и извинения. За съжаления българското гражданство си го имат и сега трябва да се срамуваме заради тях...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свиквайте с новини за "българи" които убиват ***. силват ,крадат и тн .Нищо че нямат нищо общо с българите. Ако някой с немско ,чешко или полско гражданство извърши някъде нещо ТОЙ веднага се изкарва от коя мая е за да не е накарнява достойнството на родината.България защо мълчи така признава тези при- мати за българи и петни българското име !
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народната памет се петни като се приравняват *** за българи .Ама на премиера му е все едно ,нали и той не е българин .Родиш ли се ев,. реи такъв си до живот и дори след смъртта ПАК си оставаш ев реи . Бах. ур предпочете за рожденият си ден да го прекара с чичо си Бен /Бенямин Натянаху/ вместо с мири. зливите гои които и без това не го разбират.Свиквайте с новини за "българи" които убиват ***. силват ,крадат и тн .Нищо че нямат нищо общо с българите. Ако някой с немско ,чешко или полско гражданство извърши някъде нещо ТОЙ веднага се изкарва от коя мая е за да не е накарнява достойн
23
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Стипулатите на Новия Световен Ред, налаган от Соросoидния Ционизъм, изискват да се заличи чувството за национална гордост, за принадлежност към раса, нация, традиционно семейство и т.н стълбове на християнската европейска цивилизация! Затова стимулират поведение и наливат пари за налагане на стандарти като например да се нарича "германец" някой сомалиец, който е отишъл да паразитира в Германия! Така и с осъдените ..."българи"! И да, присъдите им са малки, и то точно поради факта, че са "българи"
22
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Хора, роден съм в България, но току що разбрах, че моите прадедеди не са били българи, което значи, че и аз не съм българин въпреки, че се водя такъв.Разбрах също, че и Българите тоест белите Българи също не са истински Българи, а от друг етнос. Проблемът е, че корените ни продължават далече в древните времена до зората, когато сигурно сме били едно племе, точно както "бушмените".Едни отишли на север, други на запад и т.н.Северните племена живяли предимно в студен климат и кожата им станала..
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Габор Шмид е бил прав: Доживотен,без шанс за бягство.Представяте ли си какво са направили? 71 души да измрат задушени в собствената си смрад от ***, кръв и отчаяние???
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20, за теб ромеите - може и да са българи - за други - не са!
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко им е, за това което са направили и 250 години са им малко. А за тези които питат "етнически българи ли са", давате ли си сметка колко безумно звучи този въпрос? Щом имат българско гражданство са българи. Толкова. Иначе трябва да изключите поне половин България, защото или са ***, или са ту,рци, или са от смесени бракове с последните 2, или са от смесени бракове с европейци, американци, азиатци и какво ли не. Ако си мислите, че с 1 млн. етнически българи може да имаме държава, бъркате!
18
2
 
10
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Дс те е срам че си Българин.Тук във Виена днес цял ден върви видео информация за нашите сънародници как са забогатяли със свойте присъди.На всякъде Българина сие Българин , няма оправяне!!!
17
2
 
3
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Значи името на афганистанеца можахте да кажете а имената на българските граждани - не. Щото са Леонсио, Матю и Алиреза, и може и да се сетим че са ... добре де. няма да пиша лошата дума да не се сърди спонсора.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българи са , и не е за първи път . гоогълнете 1995 ифа имигранти задушаване и ще ви стане ясна картинката .
15
1
 
27
 
! Отговори
Можело преди 5 години
Значи в Унгария може да осъдят са трафик на хора, а у нас в блатото БГ не?Ето точно затова другите държави ще се оправят и просперират ... а ние ще ди останем блатото на Европа.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A ZASHTO BG PRAVITELSTVOTO NE GI E ZASHTITILO?VSE PAK SPECELENITE OT TYAH PARI VLIZAT V BG BANKI.
13
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От статията не става ясно защо подсъдимите изобщо са били съдени.