Коледа по стар стил празнуват православните в Русия, Сърбия, Македония

Руският патриарх призова за добри дела
7 яну 2019 09:07, Елка Василева
73
Коледа по стар стил празнуват православните в Русия, Сърбия, Македония
Снимка: Reuters

Коледа по стар стил отбелязват православните християни в много страни.

Руският патриарх Кирил ръководи рождественското богослужение в храма "Христос Спасител", на което присъства и премиерът Дмитрий Медведев. Патриархът се обърна към вярващите в специално послание, като ги призова да посветят празника на добри дела. „Празникът на Рождество е прекрасна възможност да покажем добрите си човешки качества, да дарим радост и любов на хората. Дори малките дела могат да направят този свят по-добър и по-светъл. Това е по възможностите на всеки, защото с нас е Бог,“ каза руският патриарх, цитиран от БНР.

Президентът Владимир Путин присъства на богослужението в Спасо-Преображенския събор в родния му Санкт Петербург и подари на храма иконата „Господ Вседържител“.

В Сърбия пък на Коледа палят дъбови пънове и  клони - символ на Христос, или т.нар. бъдник. Патриарх Ириней присъства на освещаването му пред храма Свети Сава в Белград.

Освен в Сърбия и Русия Коледа по стар стил празнуват и в Черна гора, Беларус, Украйна, Молдова, Грузия, Киргизстан, Македония, Етиопия и Египет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 В нито един догмат на Православието не е посочена точна дата за празнуване на Коледа!За разлика от Великден ,където всички Православни празнуваме заедно!
21
9
 
7
 
! Отговори
Жан люк изпърдян преди 5 години
По добре Ромунианци отлолкото Гуднявиаци от галактиката( голяма северна ***)
20
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И каква излезе работата само, гърците и ние сменихме датите на православните празниците послушници на гърците.Не съм против гърците но македонците имат една поговорка "С ГРЪК КАТО ПРАВИШ ЗДРАВЕЙ СЛЕД ТОВА ВИЖ ДА НЕ ТИЕ ОКРАЛ НЯКОЙ ПРЪСТ ОТ РЪКАТА.За мен има някаква истина гърците са хитри и използвачи.
19
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Ехх Експерти и вярващи1. Грегоианския календар е възприет след физически доказателатва че не са смятани правилно астрономическото време и дните в миналото2. Сегашните изследвания на базата на откритията на Хъбъл че вселената се разширява се оказва че земята се движи по спираловидна траектория около слънцето което се движи самото то по спираловидна траектория спрямо центъра на галактиката3. Всичко това доказва че в миналото са трупани сумата ти грешки и кой кога ще празнува си е НЕГОВА РАБОТА
18
5
 
3
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
къв е шанса лелка да си коментира самичка статиите? под нейните статии още с публикуването има 3 коментара дето си плачат за сигнал до милиционерите. днеска е жан люк, утре ше е седморката на блейк, а шизофренията една и съща. лелче , лекувай се.
17
1
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
"Повелителят на Вселената си избира не императорския дворец, не жилището на властелините на този свят, не чергога на богатите и знатните. За него не се намира даже място в гостоприемницата. Божият Син се ражда в пещерата за скота, за люлка Му служат яслите за хранене на животните."
16
11
 
3
 
! Отговори
Деус Вулт преди 5 години
До Жан-Люк Пикардтакива "православни" като тебе, ги копаеме до оградата на гробището, при тия с петолъчките. моли се на твоя бог да не те дадат на прасетата, "правоверен".
15
14
 
5
 
! Отговори
Деус Вулт преди 5 години
за еретиците по стар стил - старостилни наказания. огън. ако са праведни, ще преминат изпитанието без следа.
14
5
 
6
 
! Отговори
Жан-Люк Пикард преди 5 години
Ромуланци, а спрете се бе.
13
6
 
7
 
! Отговори
до 9 пополковник Кир преди 5 години
Извинете, редовно ли се дрогирате сутрин ?
12
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя цялата руска църква е сбъркана и за анатема ...вие за датата Грегорианския календар е истината не писания от езичници юлиянски ( банална астрономия все пак)
11
5
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Май си се объркал - всички православно празнуваме Коледа на 25 декември. Разликата идва от Календара, който се използва - Юлианския (стар стил) или Грегорианския (нов стил). Сега е 25 декември по Юлианския календар.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празнуваме (защото и аз празнувам по стар стил) Рождество Христово.Такива измислени думи като "коледа" няма
9
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коледа е на 25-ти само за сатанетата протестанти и слугите им. Истинските православни, като Русия и Сърбия, празнуват по стар стил и за тях Рождество е днес.
8
13
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Нещо много си се загледал в дечицата. Да не си Владо Кузов от Атака или католически свещеник?
7
26
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Коледа е на 25-ти декември, тия нещо са се объркали.
6
2
 
18
 
! Отговори
Капитан Спок преди 5 години
Еййййй верно, много ромуланци са тръгнали да пишат.Тъй е в снега , дърва не се крадат.
5
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеше и без този на снимката. Само загрозява хубавите дечица.
4
19
 
12
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
Това са истинските люлки на православието. От македонските земи идва и азбуката. Останалите "православни" са западна слуги. Честито Рождество и дядо Мраз.
3
8
 
21
 
! Отговори
Жан-Люк Пикард преди 5 години
До 2Здрасти ромуланецо, по добре ли се почувства след този коментар?