Гратисът от САЩ изтече - какво следва за иранския петрол?

Ще продължи ли търговията с ислямската република?
2 май 2019 14:30, Екип на Bloomberg
34
Гратисът от САЩ изтече - какво следва за иранския петрол?
Снимка: Pixabay

Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция получиха 5-месечна отсрочка от САЩ, за да се включат в петролното ембарго срещу Иран. В противен случай Щатите заплашват да предприемат мерки и срещи въпросните партньори. Темата стана повод за дискусии в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За последните 5 месеца от началото на годината САЩ се превърнаха в най-големия производител на петрол. Санкциите срещу Иран сработиха още в самото начало“, каза журналистът Христо Петров.

Иран печели годишно по 50 млрд. долара от търговията си с горива, но 2019 г. се очертава да е не чак толкова плодотворна за икономиката. На този етап загубите от американските санкции възлизат на около 4,5-5 млрд. долара, което е поносимо към момента, но не е ясно колко още е готово да понесе правителството.

Според Петров, целта е да се смени режима в страната, но с използването на икономически похвати от страна на президенет Доналд Тръмп.

"Правителството на Иран проявява дипломация и не предприема очакваните остри реакции срещу санкциите. Опасността от военни действия в противен случай е голяма“, споделя още Петров.

За още подробности посетете страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Не подценявай преди 4 години
Заради краварите думите "демокрация" и "санкции" се възприемат като мръсни думи. Скоро и думата "долар" ще се присъедини към тях.
27
0
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Най стресирани от санкциите останали Китай и Индия и обещали след 50г. да подкрепят ембаргото.
26
1
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
САЩ виждат че долара си заминава и играят ва банк.
25
0
 
17
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
И гратисен период "раздадоха" Хегемоните - какво се оплаквате, че нямало Демокрация?........
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли дните на СДС? Лозунгите - Демокрация, Свобода, Плурализъм... На практика няма нищо от това. Зашада иска да си отворен за него и стоките му, иска да отговаряш пред него за действията си и иска да не се отваряш за други, освен него. Е те това са "демокрацията", "свободата" и плурализма"... Колко замъглени трябва да са ви мозъците за да не го виждате това?
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе стига с тая демокрация бе! Не разбрахте ли, че тези гора използват тази думичка единствено с цел да би направят отворени към тях докато те самите ви изсмукват??? Колко може да не осъзнавате действителността? НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ В "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" ДЪРЖАВИ! Те искат вие да сте изцяло отворени САМО ЗА ТЯХ, а те да приемат само каквото си искат. СПРЕТЕ С МИЗЕРНАТА ИДЕЯ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ и всички ще можем да заживеем нормално и СПРАВЕДЛИВО! Това, което ви представят за демокрация не е демокрация.
22
0
 
11
 
! Отговори
A преди 4 години
До zeus 1Нали знаеш кокво се случва на тези които не си плащат налог и тръгват против уличния мафиот. Само дето този не е уличен, а световен.
21
1
 
8
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 11А ти какво искаш - руснаците да ви подаряват петрол, както беше по времето на Тошо.
20
0
 
0
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 6Опитай, ако имаш излишни милиони.
19
0
 
8
 
! Отговори
A преди 4 години
До до кога? 16Силата им им дава права. Винаги в света е било така - правдата е на страната на по-силният. А това демокрацията е за залъгване на наивниците.
18
0
 
22
 
! Отговори
един там преди 4 години
САЩ налагат санкции на най-големите износителки на петрол, а именно Русия, Венецуела и Иран. Който купува от тях също ще получи санкции, т.е. това е чист рекет и изнудване по мутренски. Та следсвие санкциите петролът намалява, като количество на международните пазари и му се качва цената. В същото време САЩ увеличават добива на петрол, уж да компенсират недостига. Хайде сега познайте, кой печели от цялата тази шашма със санкциите и качването цената на петрола. Който познае, получава награда!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩЕ ПЪЛНИМ КАСИЧКАТА НА ПУТИН. ХА-ХА-ХА
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако САЩ наложат санкции, петролът ще надхвърли 100 долара за барел.А Валентин Златев вече го няма в Лукойл да намалява цените на бензина заради приятеля си Бойко.
15
4
 
56
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Обикновен фашизъм,сащ надминаха фашистите,те са заплаха за света и света трябва да се обедини срещу заплахата.
14
2
 
49
 
! Отговори
до кога? преди 4 години
Какво е това заглавие?какъв гратис,кой им е дал това право да се разпореждат с петрола на Иран и да казват кой от къде да купува?Заради тези нацисти от САЩ петрола ще се покачи и ще страдат много хора.
13
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсни гадни американци , стига сте се месели във всяка държава на планетата.Всички кризи и войни идват от САЩ.
12
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,В отговор на санкциите, испанските Репсол и Сепса подписаха новите си договори с Иран с разплащане в Евро и им дреме на шмайзера от хамериканците.
11
5
 
54
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИРАН СПРЯ ЯДРЕНАТА СИ ПРОГРАМА!!! НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ФАЩ ИМ НАЛАГАТ САНКЦИИ, КОИТО ИСКАТ ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ДА СПАЗВАТ!В ИРАН Е РЕЖИМ НО И В САУДИТСКА АРАБИЯ Е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ РЕЖИМ!!!АКО ЩЕ СЕ НАЛАГАТ САНКЦИИ ЗАЩО ФАЩ НЕ НАЛОЖИ ПЪРВО НА САУДИТСКА АРАБИЯ????????????????????????
10
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заради санкциите срещу Иран имаме увеличение на цената на петрола с 30-40% за последните 6 месецаНе е заради санкциите.Нефтохим работи с руски нефт.
9
42
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Пиндосите имат ли правомощия да спрат кораб в международни води? Имаш право да си внесеш каквото искаш от Иран и никой няма да те спре. САЩ никого не са заплашили с военна сила, не е в това смисълът на ембаргото. Ембаргото е начин да се избегне войната.