Речено, сторено: Турция се прости с F-35

САЩ няма да продадат изтребители на южната ни съседка
Обновена: 18 юли 2019 07:41 | 18 юли 2019 07:11,
314
Речено, сторено: Турция се прости с F-35
Снимка: Pixabay

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

Още по темата

Ердоган: Ако е рекъл Аллах, до април ще монтираме С-400

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом, пише БТА.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.

Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
3
 
3
 
! Отговори
Велемир преди 4 години
Днес 18/07/2019 конгрес имат всички де що глупави останали в бг бунището да ви е Ч Е С Т И Т О!
235
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките турци. На пук на тях ние вземаме страховитите Ф-16, цели 8.
234
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Бай *** 231 И кои са тези хора дето ползват извън земна технология ?Да не са Руснаците ?
233
3
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До ха-ха 229 Интересно защо русофилите мразите Америка.Та нали всичко което ползваме в ежедневието си от автомобила да смартфона е дошло от Запада и Америка. Или мразите умните и богатите ей таза по презумция , защото сте социалисти.От Русия Менделеевата таблица , лозунгите и манифестациите.
232
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и САЩ си подмятат Ердоган и той кълве здраво.Лапат и избирателите му.Накрая Турция ще бъде още по-бедна и разделена,ако не сменят султана.Самозабравилия се ислямист ще последва съдбата на Кадафи , но дано Турция не последва съдбата на Либия.
231
9
 
8
 
! Отговори
това е добре преди 4 години
Където има F16 комунизъм(социализъм) не вирее, а това е добре за България.
230
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите ни самолети ще бъдат най модерните в целия регион,даже и анадолците няма да имат такива от 4++поколение.Е,когато направят стелт-а ,ще станат световна сила и всеки ще им се умилква,даже Китай и Русия и най-вече САЩ.Всички ще признаят великата им култура,която сега служи само за присмех.В Европа най разпростратеното име ще бъде-Мерт(***).
229
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Мисля, че е редно да помогнем на американците и да им предложим да купим тези 100 самолета, които са били за Турция. Може даже да се договорим за по-висока цена. Освен това ние имаме С-300 от времето на Бай Тошо и ще трябва сега да я махнем и да купим зенитни ракети от САЩ. Абе ще се получат нещата! Важно е големият брат да е доволен
228
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям праз!!!Турците остават без ф35,Ами сега да питам,мериканците с колко работни места в тия заводи се прощават...лелее.Нищо,ние пък ще купуваме Ф16,ще компенсираме.
227
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРусия вече им предложи Су-35.за мишени за новите Ф16 :)
226
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко трабанта е чисто нов, това прави ли го хубава кола?ми ако го сравняваш с прогнил москвич - да
225
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ГаньоНие ще си караме антиките F16свали си yшанката, да не ти стяга, че глей кви глyпости си написал
224
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега да си купуват ефтини руски самолети.
223
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До обективен"Цена на Ф-35 , под 80 млн долара..."Ех много си обективен ама нямам думи.Сценарий Ти си на остров и искаш да си вземеш автомобил колко ще ти струва удоволствието?Автомобила е 50000$ страхотен БМВ Кабриолет ще сваляш мацки от раз.И...няма гараж да я скриеш от дъжданяма пристанище дори малко където да разтовариш колатаняма запаси от горивоняма гараж където да я ремонтираш евентуалноняма запаси от елементарни запчастиняма асвалтирани пътища максимум да имаш кълдъръмЦЕНА???
222
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е заложил на руски щайги все е патил
221
5
 
8
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Дано Ердо си е купил и тесла че яко се наковаха комшиите сега да му берат гайлето с ( сделана руска работа ) ...
220
6
 
17
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
По едно време, Турция поиска да купи безпилотни самолети, от САЩ и им се отказа, какво станаПроизведоха си свои , и не се мислете ,че са по назад от техните ,даже в някои отношения ги превъзхождатСега ще стане същото и със самолетитеТа Турция произвеждаше самолети/военни/ още по времето на АТАТЮРК и заводът беше в КАЙСЕРИ ама американците казаха ние ще ви дадем по евтини когато сте в НАТО и влязоха в НАТО и Турските самолети в складовете и не можеха да си развиват самолетостроенето
219
10
 
11
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
Ердоган тоя път настъпи мотиката. Жалко, че ще върне Турция 20 години назад. Турската икономика процъфтяваше последните 20 години благодарение на американските бази и милиардите наляти долари от САЩ.
218
11
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 4 години
Гърците ще карат Ф35 а ние ще си гоним козите из анадоля
217
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо не се навежда пред янките! Ето затова заслужава едно евала!