Речено, сторено: Турция се прости с F-35

САЩ няма да продадат изтребители на южната ни съседка
Обновена: 18 юли 2019 07:41 | 18 юли 2019 07:11,
314
Речено, сторено: Турция се прости с F-35
Снимка: Pixabay

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

Още по темата

Ердоган: Ако е рекъл Аллах, до април ще монтираме С-400

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом, пише БТА.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.

Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
5
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Ние ще си караме антиките F16 а хората започнаха да ползват извън земна технология
215
3
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
Най-после ! Да ги дадат на нас бе . . . .
214
11
 
17
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
До 225 "Самолетите Ф 16 са чисто нови."Клетнико герберасте ,не само че са нови /на 46години/ , ами още няма и завод който да ги произведе."Новите" Ф 16 са спрени от производство през 2005 година!Затова ще платим сега , а ще чакаме 3-4 години ,докато ги сглобят в някое старо хале.И ще платим по 225 млн. бройката , докато новите Ф 35 струват под 160 млн. за брой.Сещаш ли се кой и защо продава България на краварите?Аз го знам много добре.Един сдухан и грозен милиционер ,едва завършил ВИФ задочно.
213
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 225"Самолетите Ф 16 са чисто нови."Ако трабанта е чисто нов, това прави ли го хубава кола?
212
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои си мислят,че българите им завиждат за миризливите шалвари и путури.Не, благодаря.Турския ***-далече от Европа.Нищо хубаво не е дошло от Анадола,само гнус.Колкото и да искат да бъдат уважавани,не става с гьобеци и хвалби и манафлък.
211
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия вече им предложи Су-35.
210
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите Ф 16 са чисто нови.
209
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наши военни в споменатите държави няма, не лъжи!
208
9
 
22
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Краварите удариха на камък.Очаквам Ердоган да им изхвърли базите , а до Нова година да си купи СУ-57 на половин цена.Защото Ердоган е патриот , а Боку е слуга на дедо Тръмп , както и на всеки *** чиновник ,който го потупа по дебелата гърбина.Някой знае ли какъв го търсят нашите военни в Ирак , Афганистан ,Ливан и къде ли не?Стотици милиони всяка година изтичат от джобовете ни заради краварската алчност.
207
5
 
27
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Цена на Ф-35 , под 80 млн долара ,първи полет 2006г.Цена Су-57 ,под 35 млн. долара ,първи полет 2010гЦена Ф-16 за "Герб" ,над 150 млн. долара ,първи полет 1973г.Ха познайте кой ще плати цената за тези престарели американски ковчези ,спрени от производство през 2005г.? Кой? А Кой ходи на Молитвени закуски всяка година? Кой?Шайката "Герб" е съставена само от краварски под.ло.ги!!!
206
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руското оръжие върви, защото е ефтинджос и е по-добре от нищо. Който има пари си купува не руски ***, а европейско или американско оръжие. Та, ако ми трябва пистолет, карабина, автомат, пък имам само 500-1000лв., ще си взема Макаров или Калашник на старо, а не нова Берета, Ремингтън или белгийски автомат.
205
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Учителя"казвам, че за парада не можаха да подкарат нито един Су-57...явно са изпопадали прототипите при изпитанията..."Учителю излагаш се в ЕФИР ама като кифладжия се излагаш.На последния споменат от теб парад времето беше облачно с разкъсана ниска облачност(което е още по-опасно за ниско летящи машини) и цялата въздушна част беше отменена.
204
5
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
азми... аз ако съм на Ердоган ще си поръчам СУ-57. И без туй е 3 пъти по евтин и 13 пъти по добър от ефкити.
203
12
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
До Бобиказвам, че за парада не можаха да подкарат нито един Су-57...явно са изпопадали прототипите при изпитанията...
202
6
 
30
 
! Отговори
Ник преди 4 години
*** ако продължава да гледа само в двора на комшия още дълги години ще кара на хляб и сол.Със завист и злоба далеч няма да стигнете:)
201
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ отказаха да продадат Пеитриът на Турция и те си купиха С400,, цега отказват Ф35 и те ще си купят СУ 35. Елементарно , кой печели и кой губи
200
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Учителя"Тук някой писа, че Ердо щял да купи изтребители Т-50 (Су-57 демек).Само да припомня, че такъв самальот нема...има само един прототип дето и за парада не става"Ех Учителю научи си МАТЧАСТТА и не се излагай в ЕФИРПрототипи на Су-57 - 2+1 за наземни изпитания третия коригиран корпус след първите изпитания6 прототипа първи етап без пълна електроника и двигатели АЛ-41Ф-А14 прототипа втори етап боеспособни като последния е с новите двигатели изделие 30Поръчани 76 серийни с АЛ-41Ф-А1
199
1
 
2
 
! Отговори
5 преди 4 години
АМИН!
198
1
 
8
 
! Отговори
4 преди 4 години
равим, уви. Това е лошата новина - колко огромни скандали станаха в БГ, корупция КТБ-та, тефтери, записи.... все неща, заради които в нормалните държави улиците се изпълват от протестиращи и хора в жълти жилетки. Но в БГ това не става и не ни е виновен никой външен, а ние самите. Добрата новина е, че нашите деца и внуци ще променят това положение, учейки се от грешките ни. Но това няма да стане по Ердогански или Путински, а по Европейски цивилизационен модел, от който БГ винаги е била част.
197
7
 
8
 
! Отговори
3 преди 4 години
И затова трябва да се радваме, че сме част от този западен блок и съюз. Навсякъде в света ври и кипи, водят се пермаментни войни, кризи - близък Изток, Украйна, бивша Югославия, Грузия, Венецуела, Африка... Тук поне имаме гаранция, че живеем в сигурност, мир, децата ни имат шанс да учат, пътуват и реализират в по-добрата част на света. ЦИВИЛИЗОВАНАТА ЧАСТ!!! Ама били сме им слуги, ние бедни, те богати, ми не, ние имаме възможностите да се измъкнем от блатото на корупцията и мизерията, но не го п