Непал налага ограничения за желаещите да изкачат Еверест

Предвиждат се изисквания за опит, обучение и застраховки
15 авг 2019 13:05, Елка Василева
6
Непал налага ограничения за желаещите да изкачат Еверест
Снимка: архив, Reuters

Желаещите да покорят Еверест ще трябва вече да са изкачвали високи върхове, да са преминали подходящо обучение, да имат удостоверения, че са в добро здраве и застраховки, покриващи разходите за спасителни акции, ако такива се наложат.

Това предлага непалска правителствена комисия, сформирана след тежкия сезон на най-високия връх на света, в опит за покоряване на който тази година загинаха 11 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

В доклад на комисията се предвижда от алпинистите да се изисква, преди да кандидатстват за разрешително за Еверест, да са изкачили успешно връх с височина над 6500 метра. Те ще трябва да имат и опитен водач.

Правителството на Непал е критикувано, че допуска твърде много алпинисти до най-високия връх на Земята, както и че не спира неопитните катерачи, които трудно се справят със суровите условия на Еверест и забавят другите по трасето към 8850-метровия връх.

Очаква се правителството да последва препоръките на комисията и да измени правилата за изкачване на планината.

Най-добрите условия за изкачвания в Хималаите са в периода от март до май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Непалеверест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съществуват и втори най-добри условия за изкачвания в Хималаите и те са точно през тези дни на август.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анжела до Радо преди 4 години
Като знаеш поне кажи кои са тези върхове ,които са по 7000 метра с 1 ден аклиматизация. Аз точно такъв търся да кача с две жени и не искам да изкачвам Еверест .Искам точно такъв връх с базов лагер и 12ч.ходене до върха ,където можем да прекараме на върха повече време.
4
2
 
6
 
! Отговори
Радо преди 4 години
И пак не са големи изискванията. Има върхове до 7000м, които могат да се изкачат с 1 ден аклиматизация и за 3 дена да си се прибрал вкъщи. Първия ден се возиш на лифт до базов лагер, спиш там и на другия ден "атакуваш върха", който не е връх а 12 часово ходене. Пак ще са малки изискванията.
3
5
 
1
 
! Отговори
До циник преди 4 години
Някои там горе се самоубиват, други като теб с алкохол, бавно и мъчотелно. Преди черният ти дроб да се предаде, мозъкът ти вече напълно ще се е стопил.
2
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Поне по един път на...месец,да се катерят,защото някои стоят в...подножието седмица.две и хайде...хоп,пак на покрива на света,без да плащат.Не може така,трябва да има ред.Предлагам,на изкачилите и върнали се живи и здрави...нашенци,Боко да им отпуска пожизнена...депутатска заплата.Това може да...подмами доста депутати да...пробват,а знае ли човек,какво може да се случи на...слизане.
1
3
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
***... С пари... Винаги ще намерят начин да се самоубият...