Последният загинал на Еверест: Тълпите са фатални!

Той отложил изкачването си с един ден, за да избегне навалицата
Обновена: 26 май 2019 13:46 | 26 май 2019 13:45, Нели Христова
30
Последният загинал на Еверест: Тълпите са фатални!
Снимка: Instagram

44-годишиният британски алпинист Робин Фишър мечтаел да покори Еверест и успял. Но докато слизал от върха, припаднал. Въпреки помощта, която му оказали шерпите, той починал в така наречената "смъртоностна зона", където нивата на кислород са изключително ниски.

Още по темата

Още преди да тръгне към Еверест, Фишър изразил своите притеснения, че пътят към върха е прекалено претъпкан. А в един от постовете си във Facebook, той уведомява последователите си, че отлага изкачването си с ден, за да избегне "фаталните тълпи".

"Към върха има само един път, а закъсненията, които са причинени от пренаселването могат да са фатални, за това реших да тръгна на 25-ти, което ще означва по-малко хора. Освен, разбира се, ако и всички останали не са решили да направят същото", пише в профила си Фишър.

За жалост планът му не проработва. Неговото "запомнящо се пътуване" се превърна и в последно.

Преди него, ирландецът Кевин Хайнс на 56 години почина в тентата си на 7000 метра, след като се отказа по пътя към върха. А седмица преди това, 39-годишният професор Сиймъс Лаулес пропадна в пропаст, докато слизаше от Еверст. Тялото му няма да бъде търсено. Американец, австралиец и двама индийци също са сред загиналите. 

Фишър е десетият загинал в рамките на девет дни. Сезонът за изкачване на Еверест приключва в края на месеца.

Според шерпите му, Фишър е починал от изтощение след "дълго изкачване и още по-трудно слизане" от върха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 4 години
И само да спомена, че до БГ експедицията в 1984 по-малко от 100 човека са изкачили Еверест. Романтични времена за истински герои. Комерсиалните групи започват десетина години след това и то по-много по лесен маршрут.
26
0
 
4
 
! Отговори
Мда до 27 преди 4 години
Прав си.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За други експедиции по западния рид, не съм намирал нищо. Ако знаеш нещо, дай подсказка.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, зная за другите българи по същия маршрут, за това писах след 94г. а не след Проданов. И със сигурност първата двойка е огледала добре, за това губят темп и бивакуват в зоната на смъртта, далече от Южното седло. Втората двойка е направила скоростно изкачване за да спасява и помага на бедстващата първа. И всичко това е възможно и с успешен край само в истинска експедиция от височинни алпинисти.За жалост този подвиг днес е позабравен, поради фокуса върху трагедията.
23
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Ами средно 800 човека поне по 15-20 кг. през тия 50 дни в базовия лагер и по горните лагери прави около 800х20 = 16 тона лайNа годишно, които не се разлагат и ще си стоят така с векове...
22
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Как да не минавал, още през 1984 други българи изкачиха точно по Западния рид. В годините след това има и други катерачи минали оттам.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христо е по друг маршрут и вероятно се е свил някъде на завет. А както вървят нещата, от 84г насам никой не е минавал от там. И в близките няколко поколения, българи няма да минат. А странното е, че при тези ниски температури, ледената покривка намалява. Вследствие на това лъсва огромно количество *** и се показват доста от телата на загинали отдавна.
20
0
 
7
 
! Отговори
Mda преди 4 години
Точно така, а сега покрай глобалното затопляне и стапянето на ледовете понякога се появяват трупове на алпинисти изчезнали и замръзнали преди десетки години. Китайците разчистиха пътеката и няма точно информация къде скриха труповете, но още са си някъде там високо в планината. Не са ги сваляли. От непалска страна обаче още се виждат трупове. Нашият Христо Проданов също не е открит. Или е под леда или в някоя пропаст. Същото и за Боян Петров.Един ден и те ще се покажат почти непокътнати.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богаташчета, които плащат на шерпите да ги мъкнат на гръб до върха заедно с екипировката. Да могат после да се бият в гърдите че са изкачили Еверест. За съжаление поне една трета от смъртните случаи са все шерпи...
18
0
 
12
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Там разлагане няма. Фризер. И след 300 години пак ще са си там консервирани.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми е жал за тея. Теорията на Дарвин се доказва все по-убедително.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попрочетох малко за него. Освен Монт Блан не се коментират други върхове. Наистина се е надскочил.
15
0
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Тоя няма какво да говори високомерно за "фаталните тълпи", след като той е фатален гл0пак.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Организация тип бизнес, не е в състояние да реши проблемите. На 8600 е много високо за каквито и да е било мероприятия по евакуация на тялото.При температура около -30 няма разлагане. Практика е, откачат го от въжето и докато е топъл и на крачка от стръмен склон, му помагат да няма и следа от него по пътеката.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е след като всеки се мисли за Супермен. Редно е да има входен тест по физическа издържливост. Или направо на слизане да скачат в пропастта.
12
8
 
16
 
! Отговори
дедо преди 4 години
Хората на земята и без това стават все-повече. Така че какво ги жалите ,или им съчуствате на такива..лошо няма да си остават мангизите и костите там,все тая!
11
3
 
24
 
! Отговори
Бабу преди 4 години
Както казват комшиите Баир Будали.. иначе е чудесно да преследваш мечтите си стига да не са несъвместими с живота ти
10
13
 
35
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Някои хора си мислят ,че ще са много важни и интересни ако се качат на Еверест ! Правят го с цел когато седнат на маса с компания ,да бъдат питани и разпитвани как е било там , как са се изкачили и какви трудности са преодолели ! Естествено те ще започнат ентусиазирано да разказват за тежките си преживявания и така ще се превърнат в герои сред бллизките и познатите ! Глупави хора търсещи изява и популярност по един много странен и ненужен начин !
9
10
 
53
 
! Отговори
Дебел алпинист преди 4 години
Мисля да си поръчам 4,5 шерпи за слуги. Ще ме изнесат на гръб до върха, отделно ще ги накарам да ми носят 20 бутилки кислород. Горе на върха да ме чака изпечено прасе, 2,3 кани вино в палатка с климатик. Ще искам достъп и до нет , да покажа във фейса , че с лекота съм изкачил Еверест
8
7
 
63
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
Ако искаш да докажеш, че си мъж: посади дърво, създай дом, направи и отгледай дете, грижи се за близките си, а когато се наложи - дай живота си за доброто, бъдещето или живота на друг човек, семейството или народа си. Това е да си мъж.