Апокалипсис? Учени прогнозират нова климатична катастрофа

Възможно е да не се формира арктически лед през септември
19 авг 2019 12:02, Петя Славова
127
Апокалипсис? Учени прогнозират нова климатична катастрофа
Снимка: БТА

Учени от университета в Синсинати установиха, че е възможно да се прекрати напълно формирането на арктически морски лед през септември, ако средните глобални температури на въздуха се повишат с 2 градуса Целзий, съобщи Физ.орг.

Това ще доведе до катастрофични промени в полярните екосистеми, пише БТА. Резултатите от извършеното моделиране показали, че съществува 6-процентна вероятност морският лед през лятото да изчезне, ако климатичното затопляне надхвърли с 1,5 градуса Целзий температурните стойности от прединдустриалната епоха. При повишаване на температурата с 2 градуса Целзий вероятността нараства с 28 процента.

Още по темата

През месец септември, смятан за преходен период между лятото и зимата, е най-малка площта на ледената покривка в Северния ледовит океан. Ледът постепенно изчезва от юни до септември, а през есента покритите с лед площи отново започват да нарастват. Но изчезването на ледената покривка през септември забавя връщането на Арктика към зимния режим, а това застрашава тюлените и белите мечки.

В съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г. увеличаването на средните глобални температури трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, за да се избегне свързаният с климатичните промени катастрофичен сценарий. Учени от Австрия, Франция, Великобритания, Германия и Швейцария наскоро заключиха, че топенето на вечната ледена покривка и свързаното с него изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата ще доведат до неизбежно повишаване на температурите над допустимите граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До ВалонецаСъщият случай беше и с оловните добавки в бензините.... Когато печалбата на производителите на нефтени продукти, е поставена на карта, те са готови да жертват здравето на цялото човечество, като прикриват вредните последици за човешкия организъм, от натрупването на тези добавки в околната среда. Защо им е да минават към по-съвършена и чиста технология, след като може и по лесния начин?
97
2
 
2
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Само човек тотално бос на темата термодинамика може да твърди че едно тяло каквото е слънцето чиято енергия непрекъснато намалява може да оказва затопляне на Земята.Чисто термодинамично с понижаването на енергията на една система тя изстива а не затопля повече.Естествено това Мерцедес мутрите и германофилите не го харесват но е факт че покачването на температурите е на 100% в следсвтвие на човека.
96
1
 
1
 
! Отговори
Фолкенхайм преди 4 години
Африка отдавна да се е развила с налятите от Европа Америка и тн пари.Но там се крадат от хора които с тия пари се накачват на лодките и идват в Европа.С парите им за развитие които са Наши те вместо да строят нещо идват тук да плякат безконтролно жени и да се множат на 4 пъти по малък континент с по-малко ресурси.Проблема не е в Белите Мечки а девионото човечество и по скоро в африка и азия тези полухора.
95
2
 
1
 
! Отговори
Целзий преди 4 години
Липсата на лед по полюсите би било смешно малък проблем в сравнение с наличието му по екватора. Не виждам повод за притеснение, освен ако не си бяла мечка.
94
0
 
1
 
! Отговори
Фолкенхайм преди 4 години
Време нямаме.А и сега децата им не измират както на нашите предци поради наличие на лекарствата създадени от белият човек.Докато ги чакаме ще изчезнем преди тях.Нямаме време да ги чакаме нужни са незабавни мерки.
93
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До ФолкенхаймВ миналото, нашите прадеди също са имали по 5-6 деца, но сега не е така. След време, тези тенденции, които се наблюдават в Европа, ще се пренесат и в Азия, а защо не и в Африка. В Африка още обработват земята с ръчни инструменти, и не случайно раждат повече деца. Но когато се цивилизоват още малко, ще намалее нуждата да имат толкова деца.
92
1
 
3
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Все пак трябва да си продадат 5литровия в12 Мерцедес отделящ вредни газове като локомотив.Естествено от там плащат на *** които твърдят че човека никакво влияние нямал и тва били слънчеви бури което са пълни простотии.
91
2
 
1
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Имат огромен принос в Това.Щото Земята е уникална структура със словста атмосфера която ни пази от слънцето и тн ако я нямаше няюаше да има живот тук.И е абсолютно доказано чечовек влияе на атмосферата чрез своята дейност като създава абсолютно доказаният парников ефект който именно увеличава температурата а не някакви слънчеви изригвания и простотии плод на шефовете на Фьолцвагинн.Естествено шефовете на Мерцедес НЕ харесват това и продължават с глупостите че човек нямал влияние.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това вас не ви интересува защото..." ... не е свързано по никакъв начин с НАС. Едно време е имало МУСОНИ над САХАРА. Къде са сега и защо ги няма. Сигурно неандерталците са спрели да готвят на дърва и са предизвикали застудяване... Самата идея за климата като нещо постоянно и непроменливо е брутална медийна манипулация. Другата манипулация е, че хората имат значителен принос в това.
89
0
 
1
 
! Отговори
Фолкенхайм преди 4 години
3 деца са екстра но навирането на китайско индооско азиатдко афро маниери за 20 деца изнасилеания и тн са далеч от здравия разум в 21 век.
88
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Защото цакамТебе не ти пука за растежа, ама точно заради осигуряването на този растеж, ти и болшинството хора, продължават да работят за няма нищо. Докато облагите са изцяло за капиталиста. Точно защото не ти пука, има такива като Сорос, които правят пари от нищото. Точно защото не ти пука, заетите в сектора на услугите, които нямат материално-веществен характер се увеличават, за сметка на тези в производствения сектор. Така вместо да се облекчи труда на хората, ние работим все повече!
87
1
 
1
 
! Отговори
Мо преди 4 години
До ФолкенхаймМалей, много наци изказване. А къде отидоха Африка и Азия?! И тези ли континенти ще заселите с бели костюмари? Има си място за всеки по земята, но не и при стандарта на ЕК. А че всички искат подобен, няма спор, но човеконенавистната тълпа, която управлява е против, разбира се, трябва едни да произвеждат, а др. да се облагодетелстват, няма спор. А опитите в "Ту окс" показват, че при днешната индустриализация е достатъчно 1 мъж да работи 4-6 ч на седмица, за да подсигури семейството
86
0
 
1
 
! Отговори
Защото цакам преди 4 години
Не ми пука за растежа за растежа питай Сорос и някакви такива !
85
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Населението в световен мащаб също се очаква да започне да намалява след 2050 година! Та, в такъв случай какво ще подхранва растежа? Освен да произвеждаме стоки, които да се развалят за по-малко от година, и така още повече да замърсим природата, и с още по-бързи темпове да изразходваме ресурсите на планетата.
84
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
С течение на времето, и с пренасищането на световните пазари, растежът ще се забавя, а безработицата ще расте, и това е неизбежно.... Освен ако не намерите още една планета някъде, с още 7 милиарда жители !?
83
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Няма как всички икономики да са силни при пазарната система! Планетата ни разполага с ограничени ресурси, които не са равномерно разпределени. Човешките ресурси също не са равномерно разпределени, а те имат пряко отношение върху растежа. Като добавим и факта, че се произвеждат много излишни продукти и услуги, в чието производство са заети огромния брой от хората, ситуацията става още по-абсурдна.
82
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Защото те са нашиВъпросът, е защо е нужна тази конкуренция между държавите, за да постигнем това благоденствие на обществото, за което говориш? Защо трябва да се конкурираме за работни места и клиенти, а не разпределим равномерно производството между цялото световно население? Конкуренцията води до това, че в някои части на света безработицата се увеличава, защото инвеститорите избират места, където хората работят по-продължилно и на по-ниско заплащане.
81
4
 
1
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ко ми пука за ледаНека да е лято само да е лято
80
1
 
3
 
! Отговори
Де Дитрих преди 4 години
И аз съм против икономика Уолстриит.И за истинска икономика заводи индустрия прогрес а не измислена икономика футбалери волейболитчета и заложни къщи.
79
1
 
3
 
! Отговори
и тебе да прецакам преди 4 години
Ти велики ми икономисте обясни как инженер и то на западь почва с 3к ойро дето за нова Дачия на изплащане стига а некой футболджия взима милиони на седмица и кара Бугати.