До последно: България остава в битката за завода на "Фолксваген"

Handelsblatt: Страната очаква подкрепа от ЕК
Обновена: 9 окт 2019 09:03 | 9 окт 2019 09:00, Александър Попов
200
До последно: България остава в битката за завода на "Фолксваген"
Снимка: Reuters

Въпреки основаването на дъщерно дружество на "Фолксваген" в Турция, което се счита за допълнителна стъпка към изграждането на завод на VW, България продължава да се бори за фабриката на производителя на автомобили със седалище във Волфсбург, пише Investor.bg.

"Ако не успеем с привличането на завода на VW, ще предлагаме парцел за производството на батерии или софтуер", пояснява в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt Росен Плевнелиев, бивш президент и почетен председател на "Автомобилен клъстер България"."Надяваме се да влезем в бизнеса с "Фолксваген" с допълнителен завод за доставчици. Това е балансът според нас“, пояснява той.

Още по темата
Плевнелиев посочва, че германските компании SAP, Bosch и Mercedes-Benz вече разработват свои продукти в най-бедната страна от ЕС.

"Стигнахме много далеч с "Фолксваген". Не трябва да бъде така, че победителката Турция да получава всичко, а губещата България - нищо", казва бившият държавен глава.

Дори ако все още няма резолюция на надзорния съвет на най-големия производител на автомобили в света, то от месеци се очертава решение в полза на Турция.

"В момента сме в последните етапи на преговорите с Турция и вземането на решение", заявява говорител на VW пред германската медия.

В новия завод в Маниса близо до западния турски пристанищен град Измир, освен всичко друго, предстои да бъдат произвеждани новите модели Passat и Skoda Superb. VW възнамерява да инвестира около 1 млрд. евро в завода. С планираните 4000 служители от 2022 г. годишно трябва да бъдат произвеждани 300 000 автомобила. "Фолксваген" вече е създала филиал в Маниса за тази цел с капитал от около 150 млн. евро.

Междувременно очертаващото се решение за местоположението на завода в полза на Турция разочарова не само България, но и Балканите с общо 80 милиона жители. Страните от Югоизточна Европа спешно се нуждаят от работни места в промишлеността и технологиите, за да сложат край на по-нататъшната емиграция на младите и квалифицирани жители.

"На Балканите разочарованието от VW е голямо", казва Плевнелиев пред Handelsblatt. "Страните обръщат голямо внимание на това къде отиват инвестициите. От време на време западноевропейските политици критикуват липсата на върховенство на закона на Балканите. Но при инвестиционните решения като това на VW за Турция в крайна сметка роля имат само парите, а не и спазването на закона", казва още Плевнелиев, който до 2017 г. беше държавен глава на България.

"Това отслабва позициите на германските политици с исканията им за повече върховенство на закона в балканските страни", убеден е той. „Ердоган не спазва европейските правила. Хиляди са в затворите. А сега той е на практика подкрепен с милиардна инвестиция от Германия“.

Производителният директор на VW Андреас Тостман защищава обаче решението срещу критиците: "Очакваме да успеем да отговорим на нашите стандарти в Турция, както по отношение на качеството на продуктите, участието на служителите в решенията и зачитането на правата на човека в областите, на които можем пряко да повлияем", заяви Тостман през миналата седмица. Кога ще бъде решаващото заседание на надзорния съвет на "Фолксваген", засега не е ясно. Очаква се сделка с Турция да бъде постигната през октомври.

Останалата част от материала вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нема такава държава с толкова празноглави и нагли настоящи и бивши политици ! Завода вече е в Турция Плювню оше меля за него !
43
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей те гербаджиите са големи смешници, от началото е ясно ,че нямаме шанс, само се правят ,че уж нещо действат. Накрая ще обвинят Радев ,че е виновен за провала!
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е бойци,действаме ли полза роду!Само че като гледам кой ни е Баш боеца,си викам оффф!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Блаженни са нищие духом, че рая небесен е техен..."
40
4
 
16
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Ще получим, ще получим накрая.. Музей на Голф във Перник от Фолксваген.
39
17
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
До хахаПриятел, не си прави труда. Това тук са хора без елементарни способности да милят с главите си. При тях нещата се спускат от Масква и не се изисква да се мисли. И този смешен президент, който имаме в момента мълчи като мумия защото не са му наредили да говори. А иначе по въпроса за самолетите беше много активен. Прави си сметка за каква кукла на конци става въпрос. А Плевнелиев вече трябва да му е през оная работа по всички политически въроси, но човека се опитва да направи нещо.
38
12
 
4
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Ми щом си убеден, че някой на Запад ( освен прекия началник) знае кой е плевнелиев"Не бе, тия на Запад знаят кой е пуделът на Решетников и Деса котешкия спин. Хайде у лево, и не взимай отношение о въроси, които не разбираш. ***.
37
19
 
7
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Аман от хейтъри ... Като всички сте толкова умни , кажете ми друг бивш президент който дава интервюта и гласност в Германски вестници... Ние тука си коментираме , но никой не знае :))
36
3
 
31
 
! Отговори
2021 преди 4 години
Година 2021: - Завода на VW започва работа в Турция и сглобява / произвежда първата си кола.- ББ и българските медии .../До последно: България остава в битката за завода на "Фолксваген"/Без коментар!
35
1
 
12
 
! Отговори
война преди 4 години
Ето таман немците ще дадат едно инвеститорско рамо на Турция, че нали война започва в Сирия с кюрдите... Такава подкрепа в такъв момент е два пъти по- ценна! Войните привличат инвеститорите!
34
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевнелиев защитава интересите на страната за разлика от шофьора-партизанин.
33
1
 
13
 
! Отговори
Геш преди 4 години
Той и Дон Кихот се е бил с вятърните мелници като е отстоявал позициите си бе пич !!!
32
5
 
22
 
! Отговори
Айде стига вече! преди 4 години
До кога ще публикувате глупостите на тоя ***!
31
3
 
13
 
! Отговори
до Пич преди 4 години
Ми щом си убеден, че някой на Запад ( освен прекия началник) знае кой е плевнелиев...А той нека си раздухва или дuха - по избор. Така се работи за обем на дробовете.
30
2
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Автомобилен клъстер България" звучи малко по престижно от Атлантическия мозъчен тръст на асансьора.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имами две контроли зад оная блока
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те хората са на път да построят завода,а ние все още се Биеме!
27
2
 
18
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Синоптика дали така се пеняви и на през-атлантическите си другари, че са си изнесли масово производството в страни от третия свят, където масово не се зачитат правата на човека, деца работят по 16 часови смени в "sweat shops" с мрежи под прозорците заради масовите самоубийства, или Амазон дето глобява служителите си като отидат да пикаят и хората уринират в бутилки само за да могат да изпълнят нормата .Тези празни приказки са нищо повече от вдигане на акциите на правителството пред изборно.
26
16
 
6
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Кой ще подкрепиш бе? На кого сме потрябвали и на кого му пука за нас"Еми стой си тогава вкъщи, пий си ракията, оплаквай си съдбата, и си трай. Какво друго да ти кажа? Примирен роб. Аз лично подкрепят Плевнелиев да продължава да раздухва този случай, дори вече да няма шанс. Така се прави. Иначе никой не те брои за жив.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чете човек коментарите ще рече че, русофили е равно на българофоби.