Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
24
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Като почне да потъва кораба, няма да качвате жените и децата първо. Ще качите мен и децата. Или ще има квоти за всички! 50% жени, 50% мъже в спасителните лодки, а също и квоти за децата - 50% момченца и 50% момиченца! Равенство до дупка!
102
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 95Точно заради такива изказвания и първосигнални действия феминизма е във възход. С такива се действа умно, трябва да се говори сложно с тях.Приеми го като един вид бизнес преговор.Определяш неща от които си склонен да се откажеш и приоритети които за нищо на света няма да предадеш.Ако крещиш като тях само им даваш още доводи, ще те посочат с пръст и вече си пример в тяхна полза.Преди да кажеш нещо, първо помисли как биха могли да го извъртят в тяхна полза и дали няма да подейства против теб
101
2
 
25
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Не ми е ясно за какъв труд говори другарката Сталинка, защото надали си е измивала сама и чиниите у дома.Учеше политикономия на социализма, заедно с другаря Иван Костов и бяха много верни деца на Партията.След като си продаде много изгодно душата на верните хора и си осигури като Цола Драгойчева работа и много пади до дълбока старост, решила да ни дава акъл .НИКОЙ НЕ ТИ ВЕРВА СТАЛИНКЕ !!!
100
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паденето на Европа идва с феминизма това не може да е случайност Швеция я задраскайте с маркера там ги чака шерият.
99
4
 
21
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Искала квоти? Добре, няма проблем. И аз искам тоя път жени да ми монтират зимните гуми. Искам да дойдат жени да ми сложат външна изолация. Искам жена да ми нареди фаянса в банята. Искам равенство и искам квоти. Искам като почне да потъва кораба, да качат първо мен и деца.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Перяла ми гащите :)Къде на реката ли ?Пералнята за къкво е, за бъркане на бетон ?Готвела била, остава и това да не прави !
97
3
 
11
 
! Отговори
преди 4 години
Ако една жена е по - ниско заплатена от един мъж за същата работа и същото работно време, всичко което ви трябва за да осъдите работодателя е договорите им и два фиша. Толкова е лесно. Кристалина какво се прави на неразбрала. Всъщност, под нея в иерархията има ли по - ниско заплатени жени ?И ако да, тя отговорна ли е за това ?Ако е отговорна, кога ще поеме отговорността си ?Всеки се бори срещу общото зло но когато ги попиташ за конкретни примери мънкат под носът си.
96
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има равенство след Лагард трябваше мъж да оглави МВФ не Сталинка.
95
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феминистки простотии - сега заплащане че са си измили чинията и старата мантра за квоти, началото на края, тази цивилизация скоро ще рухне. Може да си куха лейка, но имаме квота, така че идвай, може да те мързи и да не пипаш нищо вкъщи, но ще ти даваме социални защото си измъчена женичка. И като говорим за равенство, аз защо не взимам колкото Кристалина?
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталинка от къде знае, че мъжете на ръководните позиции не се самоопределят като жени, а ? Значи всичко е наред.
93
5
 
12
 
! Отговори
балансьора преди 4 години
Мъжете превъзхождаме почти във всичко жените......................................Наливаш вода в мелницата на гадините.Ние превъзохождаме жените в едно, те в друго (напр. могат да раждат) и най-*** е да се съзтезаваме и да си ги мерим "превъзходствата". Жената и мъжа са двете страни на човека. Това, което в Библията е преведено като "ребро" от еврейски, може да се преведе и като "страна", лява/дясна.
92
4
 
8
 
! Отговори
ДО 81 преди 4 години
КАКВА КОМУНИСТКА Е ТАЗИ ФАШИСТКА БЕ ТЯ Е ОТ ВАШИТЕ АКО БЕШЕ КОМУНИСТКА НАРОДА НЯМАШЕ ДА ГЛАДУВА ЩЕШЕ ДА ИМА ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ А ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА РАБОТИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И ГРАБИТЕЛИ ГЛАВНИТЕ КУКЛОВОДИ КЪДЕ СКАЧАШ КАТО НЕ ТИ Е ЯСНА МАТЕРИЯТА.
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще сменя Стийв Джобс със Сталинка, че да има равенство муахахахх.
90
2
 
11
 
! Отговори
mason-satanism преди 4 години
ЮБРЕ ПРАВА НЯМАТ МЪЖЕТЕ ИЗЕХТЕ ГИ ЗА 30Г.ФАШИЗЪМ И ИМПЕРИАЛИЗЪМ ВЪВРИ ПЕРЕЛОМЕН МОМЕНТ МЪЧАТ СЕ ДА НАЛАГАТ МАТРИАРХАТ ДА МОГАТ ДА ВИ КОНТРОЛИРАТ ПО ЛЕСНО ЗАЩОТО НА ЖЕНИТЕ МИСЛОВНИЯ ПРОЦЕС Е РАВЕН НА 0.25 ЕДЕНИЦИ.ЧРЕЗ ЖЕНСКИЯ КОНТРОЛ И ИЗПЪЛНЕНИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ УНИЩОЖЕНИ СЪБУЖДАЙТЕ СЕ БЕ!
89
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъжете превъзхождаме по почти всичко жените сила,интелект,бързина,издръжливост,,хладокръвие,смелост,чест,доблест и т.н.
88
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази Червена баба към жените ли се брои че не разбрах ( заплатата й е повече от 99% от мъжете) или просто иска да каже нещо по соц и хуманно преди да подпише един тон документи с които сто милиона хора ще умрат от глад (щото това работи)...
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като искат равенство, що не се борят за простата?
86
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До До РадославВсеки сам си носи кръста и всеки сам трябва да отговаря за постъпките си.Когато се събираш с един човек (без значение от пола),то ти избираш да си с него, а не после да ревеш, че видиш ли нещо не било както си искал.Еми да си мислил навреме,винаги е можело да седнете и да говорите,да видите дали ще постигнете консенсус по въпроса и дали ще се срешнете по средата по спорни въпроси.Какво,как и защо го правите по даден начин си е ваша работа, вие така сте се разбрали и толкова.
85
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феминацисти са заляли Европа не се чудете юдео-христанската цивилизация загива.
84
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВФ си плю на репутацията с това назначение. То си плю на репутацията още с назначаването на Лагард, но това е друга тема. Популизма е на изключително високо равнище, а МВФ се видя, че не е толкова сериозна организация, колкото си мислихме.