Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стига глупостиЖената не е спомагателно същество на човека - това са религиозни простотии. Жената и мъжа имат отделни роли, които са еднакво важни. Мъжете са добри в професиите си, защото еволюцията им е дала ролята на човека в семейството, отговарящ за прехраната и справящ се с външни заплахи. Ловеца винаги има по-развит интелект от жертва, иначе остана гладен, умира и вида изчезва - ето защо и мъжете имат по-развито логическо мислене. Но жената ражда, грижи се и възпитава поколението.
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стига глупости"Освен това на хромозомно ниво няма X и У ."Вярно. Имат два пъти X. "Y" - е частично деградирала хромозома, която се държи само за да има мъжки пол, за размножаване. В двата X-са гените са дублирани, ако единият откаже, вторият го замества. А ако откаже генът в единствения X на мъжете - или край на играта, или се развиват непълноценни индивиди.
121
9
 
4
 
! Отговори
Светото писание преди 4 години
До Стига глупостиМъжът заповядва а жената само изпълнявал Днес само жени и деца ни управляват!
120
7
 
19
 
! Отговори
ВЕЧЕ Е ТАКА ! преди 4 години
Аз заради това не се женя и не желая деца . . . . Защото когато мъжът се грижи да издържа цялото семейство и осигурява дом никой не го признава ! Създавайте си ги сами и си ги издържайте сами децата уважаеми жени ! Не ви трябва мъж !
119
2
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
Браво на Сталинка,пърдон Кристалина!Както винаги мисълта й тече кристално чиста,изпълнена с доброта и правдивост.Нека думите й отекнат по целият свят,да повдигнат жените и певци песни за нея да пеят!
118
15
 
11
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
Жената е създадена като спомагателно същество на човека.И е създадена от единствената кост без костен мозъk -реброто.Освен това на хромозомно ниво няма X и У .От мъжа в различните етапи на живота му се възприема основно по 3 начина-когато е млада и хубава- като секс кукла , след това -като самоходен кувьоз и накрая като домакински робот.Да сте видели водеща жена в творческите науки , композитори,учени , художници.Добри са само в изпълнителските области , където не се изисква творчество.
117
4
 
4
 
! Отговори
Млади Герберки преди 4 години
А на нас г-н Борисов ни дава с 50% повече пари, защото е най-якия! Гласувайте за ГЕРБ!
116
10
 
22
 
! Отговори
До 115 преди 4 години
Принципно чисто научно, жените не стават за шефове - не е това тяхната роля в човешкото общество. Жената е майка, домакиня и съпруга - какво лошо има в това и защо някои жени са толкова обидени, аз лично не разбирам. За да си шеф, да заемаш висок ръководен пост, ти трябва мъжество, трябва да си строг, но справедлив, да не се поддаваш на емоции, а да мислиш трезво, трябва ти интелект и т.н., все неща които еволюционно не са били нужни на жените и те закърнели или слабо развити.
115
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не им харесва да ходят отвъд Анадола там жените са богини поставени на пиадестал.
114
4
 
18
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
До gf hf mf :>: Защото равенството между половете е един механизъм-оръжие, предназначен за разрушаване на Европейската цивилизация и Християнството. Реално на никой не му пука за жените, геевете църните и т.н. защитени по силата на стипулатите на НСР групи и правата им! Реално, всеки човек на този свят има точно толкова права, колкото може да отстоява! Другото е пропаганда, много много гадна при това!
113
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославЗа мен е важна истината, а не разни модни движения като metoo. Естествено че жените са важни и незаменими, кой истински мъж може да отрече това? Но такива кампании дразнят, те създават неравество и напрежение, те не решават проблеми, а създават нови такива. Не може да има двама напълно еднакви хора, да не говорим за такива от различни полове, за да искаш някакво утопично свръхравество, нещо което между другото историята показа вече колко е деградивно, дори да се опиташ да постигнеш.
112
2
 
9
 
! Отговори
pepe преди 4 години
Значи, аз ще трябва да си плащам, а детето предполагам, че до пълнолетие ще е на кредит...Разбира се, носене на багаж, смяна на крушки и бушони също ще се заплащат. Предполагам, вече се работи върху механизъм за облагане на печалбите!Ти се невиди и жуотното!
111
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Равенство? Каза Ленинка-Сталинка-Сороска, а тя знае най-добре! Хахаха
110
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 114По начина които го каза е прекрасно. Хем признаваш, че жените са важни, хем им показваш, че са по добри в едни отношения от нас, но в същото време защитаваш и своята позиция като казваш, че ние сме по добри от тях в други отношения. Така трябва да се говори с тях. Ако само крещим, че видиш ли жените не стават или са по слаби им даваме доводи и те да крещят и в техните глави им доказваме, че те са прави. А и когато не се потдаваш на провокациите им ги изкарваш от кожата им от яд.
109
2
 
18
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Не мога да разбере, защо като се заговори за равенство става въпрос за такова само в Европа и САЩ. До сега не съм чул позиция за отношението към жените в Близкия Изток и Азия? Защо там няма проблем жената да е домакиня, а иначе атакуват Европа постоянно? Не разбирате ли, че с тази постоянна еманципация никой не ражда в Европа вече, другите раси просто ще ни претопят!Жените не искат да раждат вече, защото се увеличават феминистките хомосексуалиски, а и бройката на мъжете хомосексуалисти нараства.
108
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че в България няма нито един наистина висок изборен пост, заеман от жена. Най-много кметове и вицета. В същото време се примирявате с жени - шефове на фирми и други ръководни длъжности с по-нисък ранг. Ако жените не стават за шефове - защо ги търпите? Ако стават, какво пречи да има жена-президент, жена-министър-председател и т.н. При всички положения не сте честни със себе си.
107
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославА къде отиде истината? Или казваш да се примирим с псевдонауката и откровенните лъже, за да не им даваме доводи да крещят, като изпуснати от лудница!? Защо има два пола, ако те са равни по-всички показатели? Жените превъзхождат мъжете в много отношения в определени сегменти от битието ни, но същото важи със страшна сили в обратния вариант. Един мъж не може да гледа и възпита деца както една жена, а е най-важната ни мисия в живота, но една жена няма силата, смелост и интелекта на мъж
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 80 АнонименКой е казал, че няма жени миньори и военни? Просто няма равество мъжете миньори са 99.9%. Сталинка говори главно за миролюбивите там жените ги третират като ***, но е политкоректна и не го казва в прав текст. В България има много жени на ръководни позиции, а еврокомис мъж никога не сме имали.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталинка като глава на МВФ какво предлага да премахнем свободния пазар и конкуренцията и да въведем соц. ли? Да назначиш някой на висока позиция заради полът му а не заради качествата му е абсурдно.
104
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Това с "квотите" го знаем още от времето на социализма. Тогава имаше квоти за малцинствата и ако си напр. ром или турчин, влизаш в университета с тройка, но ако си българин - понякога и пълно шест не ти стига... Та и Сталинка сега иска същото: ако си жена, може и съвсем некадърна, получаваш пост и заплащане като на кадъран мъж.