Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
17
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Заплатата е толкова лична ифнромация, колкото са и всичките ни лични данни изобщо. Заплатата е производна на индивидуални договорености, умения, знания, опит, образование и куп други фактори. Равенството е илюзия, защото като мъж взимам около 10-15 пъти по-малка заплата, отколкото жена на абсолютно същата позиция в Америка. Искате ли да се сборите малко и за мен, че иначе се чувствам доста сегрегиран?
82
6
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До До РадославТова си е изцяло ваша работа, принципно и двамата сме против изказването на Кристалина, просто с различни подбуди. Ще се опитам да го обясня по просто - смятам, че не е редно обществото да мисли вместо които и да е и да се опитва да закриля някои само защото той не е мислил когато е трябвало. И попа пита преди брака и винаги може да се откажеш преди да се разпишеш и дори след това може да се разведете! Всеки си има глава на раменете за да мисли!Просто мислете преди да се бракувате
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леличката нещо си е повярвала много Дева и соросоидната ***.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В НБА имат фонд с който субсидират женската лига понеже не са интересни и никой не ги гледа в замяна ония са недоволни, че Леброн,Дюрант и Къри взимат много повече пари.
79
2
 
30
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
в САЩ от години има квоти за малцинства и жени навсякъде - университети, частни фирми, бордове и прочие... В ЕС от години се говори за въвеждане на квоти по управителни съвети по фирми. Е и сега - 60 дена се бавеха със състава на Комисията за да постигнат полово равенство. Значи аз няма да взема кадърен и можещ човек - ще го изгоня за да взема г*й, жена, н*гър, р*м, м*слим и л*збария само и само да имам полов паритет !АБЕ ТВА СТАВА АБСУРДНО БЕ ХОРА !!!
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази е тотално куку
77
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистка за какво може да се бори? - За комунизъм!
76
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ок равенство - искам жени миньори и жени да умират по фронтовете както мъжете умират. Става ли? Писна ми от вашите простотии.
75
5
 
10
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
Търся си жена,не слугиня.Т.е търсех си,защото съм женен от 6 години.Жена ми е с висше образование,преподава в елитно училище и това не й пречи да се грижи за домакинството.
74
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая с цялата си наглост иска жени да контролират компании създадени от мъже.
73
3
 
20
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Жена с пари и власт е като торпедо ,чието управление се е развалило.Феминизма е секта.
72
5
 
21
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
и крайният резултат от това равноправие или еманципация на жените.......................е.нито у дома са жени и домакини и майки като хората,нито на работното си место са ефективни.и то защото такива като тази изкуствена патица-кристалина мътят мозъците на обикновените жени че са родени да бъдат специални.е жени,не сте по специални от мъжете, слушайте на какво ви учат бабите ви на непреходните ценностои,защото днешната ви ценностна система е равноправие ама ако може мъжете да плащат за това
71
1
 
2
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
Точно така е-всеки си има разбирания за живота.Това че някой мъж не мие чиниите и не пере,не го прави ***.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 55За висшето образование и свързаните позиции - хем е така, хем не съвсем. Има не малко жени на ръководни постове, но досега ректор - жена Софийският университет не имал, например.
69
2
 
19
 
! Отговори
чичо Митко преди 4 години
Абе, РАЗДЕЛЯЙ на раси, класи, партии, нации, етноси, религии, църкви, полове, поколения, столица-провинция, град-село... по всички възможни линии, насъсквай ги едни срещу други И ВЛАДЕЙ.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равенството ще се изразява в това да смъкнат възнагражденията на мъжете и така ще ги изравнят. Сталинка е шеф на МВФ не заради качествата си, а понеже е жена.
67
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До До РадославТи като си търсиш слугиня,еми търси я в на правилните места,свят широк и със сигурност има жена някъде там която да отговаря на изискванията ти и това да я прави щастлива,а какво и как вие сте се разбрали и как го правите си е ваша работа и е редно да си стой в дома ви, а не да обикаляте и да се разправяте,че единия или другия е недоволен за нещо си!Да сте мислили и да сте гледали преди да сте се събрали! Затова брака трябва да е след като поживеете заедно и видите що за стока сте
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да има равенство понеже мъжете и жените с различни. Жените защо не играят шах срещу мъже там се изисква мозък не сила?
65
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат привилегии не права, когато се изравнят жените миньори,моряци,венни, хамали,пожарникари и други да искат равенство. Но те искат равенство, когато става въпрос за сладките професии и позиции.
64
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалинка правилно ли я разбирам? Иска да плащам на жена ми за положение домакински труд? :)))Че веднага съм я шутирал жената и съм си наел домашна прислужница. Честно.