Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете"Пълни глупости, много мъже са заети в домакинството дори повече от жените, освен това много мъже работят по-тежка работа от жените и в домакинството и на службата.Не е тайна, че в службата мъжете вършат повече работа, защо да не им е по-висока заплатата.
42
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото семейство заедно готвим, смеем се и сме много щастливи! Не може всичко да се заплаща! Не е случайно, че разни "изтерзани" артистки с "висок" морал се жалват след 30 години, че някой ги е пипнал някъде.
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи имаш нямаш качества щом си жена или еврейка те курдисват някъде Някой да е виждал еврейн миньор ?
40
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-отвратителни създания от феминист-либералките или либерал-феминистките, все тая.Тези кресливи същества осмърдяха света с хаш таговете си, вместо да вършат това, за което са създадени биологично жените.Намерили къде да протестират, понеже там им минават номерата.Следващия път да отидат в СА, Пакистан, Сиера Леоне, Малави, Мароко, Тунис.
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази комерсиализация става прекалена. Кой трябва да плаща на жените за домакинската работа? Мъжете или държавата. А какво става, ако мъжът върши част от домакинската работа (или цялата)? Или логиката е всяко действие, извършено от индивида, да се ощетоводява, защото се предполага, че е от полза за обществото? Ако ходя по голяма нужда, също ли трябва да се ощетоводява? А ако имам хронично разстройство, повече ли пари заслужавам?
38
2
 
9
 
! Отговори
Ашер Финкелман преди 4 години
искам да попитам нещо хипотетично:как някой може да знае когато сключва трудов догвор каква е заплатата на негов колега на същата позиция?и как се отчита опита и полезността на на един служител спрямо друг?
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ето отново - разбиваме класическата роля на жената в семейството, стоим и се чудим "Защо няма раждаемост?".И наблюдаваме обратното - там, където жената си изпълнява класическата роля, има бум на раждаемостта. Извод? Феминизма затрива народите. *** въпрос на статистика. Дори Северна Корея има сериозен прираст на населението, а постоянно са на хуманитарни помощи.
36
4
 
22
 
! Отговори
демограф преди 4 години
Накратко - европейките да работят, да градят кариера и да си търсят "правата", пък има кой да ражда - африканките, азиатките, "ромките"... Ти ще ни "оправят" генетиката.
35
4
 
24
 
! Отговори
чичо Митко преди 4 години
Стратегията е, под прикритие на "равни права", да се прокарват привилегии за цветнокожи, мюсюлмани, джендари, жени, деца, кучетата, кокошки, краставици... изобщо, всичко що не е бял, хетеросексуален християнин.
34
2
 
28
 
! Отговори
Универсал преди 4 години
Претопря стара манджа.Забелязва се, че когато няма за какво да говорят по ресора им поитиците отварят темата за равнопоставеност, насилие и т.н.От много години жените в Европа са равнопоставени с мъжете, а насилието съществува и към мъжете не само към жените. Даже е по-страшно и в по-големи мащаби, но мъжете повечето пъти ги е срам да съобщят или до си признаят как са тормозени.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде в форумната мъжемразка-феминистка да разясни на лишите мъже колко прекрасен е е феминизмът?
32
2
 
17
 
! Отговори
незаплатен труд преди 4 години
Двама стари ергени се женят в един ден и на другия ден се срещат на кафе да обменят мисли. Единият казва .Страшно се изложих първата брачна нощ .Станах сутринта и по навик оставих 50 лева на нощното шкафче. Другият казва -Аз съм още по-зле.Няах 50 и оставих сто , а тя ми върна 50.
31
2
 
22
 
! Отговори
ЗАСРАМЕТЕСЕ преди 4 години
Добре де аз не се определям нито на мъж нито на жена а съм Дракон-фея. Защо няма нито един дракон-фея шеф на голяма компания или министър примерно ? ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!!
30
3
 
21
 
! Отговори
феминист преди 4 години
Обаче, най-голямата дискриминация си остава в спорта. Добре е международната общност да се вземат в ръце и да ни зарадват със смесени схватки бокс, борба, вдигане на тежести, футбол, тенис... изобщо всички спортове. Крайно време е да се премахне и дискриминацията в шаха и да се сложи край на мита за превъзходството на мъжете в този спорт.Лично аз ще съм очарован от смесени схватки по сумо, но жените да не бъдат дискриминирани с разни трика, а да се състезават с традиционното облекло.
29
2
 
35
 
! Отговори
миньор преди 4 години
И в мините е голяма "дискриминация"99% мъже. Добре е да се въведат едни квоти и тука.
28
4
 
35
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
А истината за работата на мъжете в къщи - цепя дърва, ремонтирам уреди, отговаря за изправността на автомобила и т.н. Нали семейството е равенство, всеки има домашни задължения, с тази разлика че мъжете не се оплакват, а си отварят една бира и грабват брадвата на двора, че 4-5 кубика дърва ги чакат
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем скоро излезе изследване на гугъл за заплатите в компанията заради протести на жени. Оказа се, че не плащат достатъчно на мъжете.А кога равенство във всички професии - миньори, строителни работници,шофьори ?
26
1
 
26
 
! Отговори
Кристалина?! преди 4 години
Кога в България ще започнете да заплащате достойно и така по немско-европейски убийственият нощен труд и този попразниците??? Говаря за чист кеш, не за някакви смешни социални компенсации. В България ни се налага на някои да работим и нощем, наравно с китайците, като и заплащането ни е като тяхното!!! Или забранете нощният труд под каквато и да е форма или го заплащате достойно. И тук не става дума за жени или мъже или самоопределили се!!!! Става дума за всички.
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом се тръшкат за еманципация и равни права, да ходят в казармата. Ние мъжете не ни е розово, но не ревем за равни права с жените.Явно само жените-феминистки не разбират, че всичко в този свят си има място и ред.
24
1
 
23
 
! Отговори
феминист преди 4 години
Ако искаме равенство, добре е да се изравни възрастта за пенсиониране.