Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До До РадославВъпрос на договорка помежду ви! Ако жената иска равенство да се събира с такъв като мен, ако иска да е домакиня или ти си търсиш такава, то намери си такава, но каквото и да се разберем си е между нас и няма нужда да се приемат специални закони и тн. които да казват какво трябва да правят и да се разбират двама пълнолетни хора помежду си в общия си дом! За това става на въпрос, че домакинството и задълженията свързани с него са както си ги направите и както се разберете помежду си
62
16
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
И от какъв зор домакинската работа да е по-равно?Откакто има хора на света,винаги жените са вършели домакинската работа.На която не й харесва това да си хваща парцалите и да си заминава.Друга жена,която да върши домакински задължения лесно ще си намеря.А оная ще си стои сама или ще намери някой *** да й мие чиниите.
61
10
 
15
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Ще отидем в казармата когато вие отидете в родилните зали да раждате.Правото (не задължението) да раждате вие е го е вменила ПРИРОДАТА. Така, че ако имаш оплаквания - към нея :). Да не говорим че в повечето случай изборът да родите Е ВАША потребност не на мъжа. НИКОЙ не ви дължи нещо специално само заради факта че сте майки. Може би искате и преференции за неудобството да п.ишкате клеклнали? :)
60
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъже, никога не се съгласявайте да работите повече от жените, никога!
59
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равенство ли? Да ама когато и както им е изгодно ? Искат ли равен брой миньори ? А шофьори,монтьори,моряци,строителни работници и т. н. и т.н. . Неееееееееееее искат само в властта и професиите където да си разхождат рокличките.
58
3
 
17
 
! Отговори
Търпелив преди 4 години
тая не знаеща защо е създадена женица СЪМ СИГУРЕН,ЧЕ НЕ Е ХОДИЛА през живота си до магазин да купи хляб, или в тях да хване метла, или да нареже един домат на салатазле зле си сталинке
57
10
 
13
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Колкото и да не ви харесва това е мъжки свят от както свят светува!
56
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А незаплатения труд на мъжете
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм дракон-фея! И аз не виждам една дракон-фея начело на държава. И аз смятам, че това е дискриминация и недопустимо в 21 век.Аз моля дракон-феите във форума да се съберем и да направим парад против тази върлуваща дискриминация срещу нас!
54
5
 
24
 
! Отговори
HR преди 4 години
"не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже", дори и да вършите по-малко и по-некачествена работа от тях.
53
4
 
18
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Тази няма ли да се препъне и да си чупи нещо, врат най - добре !
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да се говори, за България този проблем не е много актуален. Напротив, като започнем от висшето образование и минем през всичките позиции, за които такова се изисква, жените са с предимство. Може да се види и официалната статистика. Процентът студенти-мъже е по-нисък от средното, поне за ЕС. И никой не ограничава жените да избират "мъжките" професии, за които не се изисква висше образование. Просто голяма част от тях са неподходящи за жени по чисто физически причини.
51
1
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Като търсите половинка (важи и за двата пола) в чалготеките какво точно очаквате? Да не се надявате на домакиня или мъж които да ви приема за равноправен член на домакинството? В нормалните семейства домакинската работа се върши и от двамата, а когато единия е зает (закъснява на работа или има други задължения) се поема от другия защото тази работа все вас чака!Без значение дали е мъж или жена, домакинската работа е и за двамата!Както и като се събирате е редно да си разпределите задачите в дома
50
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голямо недоразумение е таз Сталинка
49
4
 
13
 
! Отговори
до феминистката преди 4 години
Знам, че ще отидеш в казармата, не се и съмнявам.А ако устите ви бяха големи колкото претенциите ви, щяхте да можете да глътнете свободни кашалот.
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да говори за равенство в заплащането на българи и германци например.
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ок само не разбрах защо жените се пенсионират по рано като живеят повече?"Щото да сме равни, не се ли сещаш?А ся питай бизнеса кой взима повече болнични - жените или мъжете. Нали сме пазарна икономика. Ще останеш потресен.
46
3
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
На тия пак някои друг им е виновен, че са спали като са сключвали брак! Абе като харесвате гамени какво точно очаквате като се съберете с такъв? Да се държи равно с вас ли? Брака е сделка и като всяка такава е по желание на двамата! Затова попа ви пита дали сте съгласни! И преди да стигнете до това е хубаво да поживеете 1-2 години заедно, да изядете 1 кило сол и тогава!Пак другите ви виновни, че сте се събрали с хора на които им липсват първите 7 години!Живота е такъв какъвто вие си го направите
45
4
 
14
 
! Отговори
Търпелив преди 4 години
чист расизъмотдавна расизма е срещу белия човекда питам сталинкатаравенството включва ли пришиване на пижка към женското тяло?
44
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ок само не разбрах защо жените се пенсионират по рано като живеят повече?