Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Форумният женомразец се е изказал под 17.
22
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз чакам кога феминистките ще заемат твърда позиция спрямо варварските традиции на ислямските държави. Постоянно плюят по Европа и САЩ където равенството е почти напълно налице. А по исляма където всщност са най-големите проблеми за жените ги е страх да кажат и дума за да не ги обвинят в расизъм. И не само исляма. Вчера имаше статия как в Индия погребват живи бебета жени. А те ми говорят за квоти на директорски постове. Двуличност и демагогия.
21
10
 
3
 
! Отговори
??????? преди 4 години
По долу виждам само кратки антифеминистични изречения.Какво стана с дежурния форумен женомразец, бе? Как не е написал цяло есе досега?!
20
5
 
30
 
! Отговори
timothy преди 4 години
тая пък.. пълни глупости. Жените губят по 2 часа за ходене до тоалетна през 5 минути, гримиране, клюкарене, висене в соц. мрежи.. Колкото заслужават, толкова ще получават.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17А за жиголата нещо да кажеш?Или ще тръгнеш да ни убеждаваш, че не знаеш, че във всеки офис, учреждение, институт има поне по един такъв, а някъде са и по няколко.
18
1
 
35
 
! Отговори
дабее преди 4 години
тая хороводна китка бая и напращял дъртия дирник от скатаване вкъщи и изобще цени си усилията жената а мъжете дето лепят плочки сменят бойлери мъкнат перлни кскто спомена колегата и като чуят ' къв мъж си една пералня немой да оправиш ' те кво да кажът ...ае въобще тая дръта дунда няма връзка с реалният живот тя си живее в уредена приказка само дето хич не прилича на принцеса.
17
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И отново - нито дума защо средната продължителност на живота на жените е по-висока от тази на мъжете. Нали се бъхтали средно 20% повече? Пък мъжете умират по-рано.И отново - нито дума защо жените трябва да се пенсионират по-рано от мъжете. Нали искали равни доходи? Да се бъхтят и те няколко години отгоре.И отново - нито дума защо по строежите и тежкия физически труд се извършва само от мъже. Нали искали да са равни? Да вкарат квоти и там. Насила ги закарайте на строежите, да видят как е.
16
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом и за съпружески задължения ще се плаща ,явно жените ще легализират проституцията.
15
2
 
37
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Опааа,момент!Не зная,как е в другите семейства,но в моето уговорката беше следната:- Аз работя и осигурявам всичко ти се грижиш за деца и дом!Така е вече 26 години.Съпругата ми е поработвала по малко ,по някога,бих казал от скука.Всичко друго може и да е вярно,за позици и заплащане,но че в къщи някой видиш ли работи повече от мен.....
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 6 Срам ме е разбира се ама ако ни изравнят заплатите жената вече ще взема колкото мен, а не двойно повече.
13
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мъжа , носи ,мъкне, оправя контакти, боядисва. Другия път като сменяме пералнята ще кажа на жената да я домъкне до 7 етаж ,аз ще изпера гащите!
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще повтаря всеки ден туй дето и без това го пишат по новините всеки ден. Това ще й е явно работата. През останалото време ще ходи да се снима с разни политици като почнеш от Бойко.
11
7
 
62
 
! Отговори
хе преди 4 години
Мили жени,ако искате да бъдете самотни,разведени и във вечна депресия,слушайте такива феминистки изказвания.
10
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът е тръгнал в много грешна посока....
9
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая мумия не трябва да я афишират като българка. По продажна е от средния българин.Готова е да загроби не само държавата си а всичко за да се хареса на началниците .Отврат.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимена трябва да и се плаща ли като се грижи за семейството си
7
7
 
33
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Жената трябва да плаща на мъжа че е в къщи. Топли се,заема лично пространство, петлаее се навсякъде, ако е до тоалетната пак трябва да чекаш . Абе майката му е тояга.
6
42
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До 1А, срам ли те е, когато жена ти, ти пере гащите, простира, готви, чисти къщата, ходи на работа и гледа децата, безплатно?!
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грух-грух.
4
6
 
65
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Тая няма 1 месец на новата длъжност и вече почна с феминизма , сега е ясно от коя опашка е тая крушка, либералфашистгейове