Кюрдски лидер благодари на Русия, спасила ги от Турция

Руската военна полиция ще е гарант за безопасността
24 окт 2019 12:22, Елка Василева
26
Кюрдски лидер благодари на Русия, спасила ги от Турция
Снимка: архив, Reuters

Лидерът на групировката Сирийски демократични сили (СДС) благодари на Русия, че е спасила кюрдския народ от бича на войната със сключването на споразумение, сложило край на турското настъпление, предаде Франс прес.

Мазлум Абди каза в телефонен разговор на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че има резерви по някои аспекти на споразумението, но призова за задълбочен диалог с Русия, се казва в комюнике на СДС.

Още по темата

Шойгу заяви, че Русия ще обезпечи сигурността по сирийско-турската граница и добави, че хората от населените места, живеещи в 30-километровата зона от границата, няма да е необходимо да напускат домовете си. Гаранти на тяхната безопасност ще бъдат подразделенията на руската военна полиция и сирийските гранични служители, каза руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Във вторник президентите на Русия и Турция приеха меморандум на среща в Сочи за урегулиране на ситуацията в Североизточна Сирия, припомня БТА. Съгласно документа руска военна полиция и сирийски военни ще охраняват граничната зона, а кюрдските формирования получават 150 часа да освободят напълно 30-километровата зона от турската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: кюрдиРусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
пп преди 4 години
До 3 Нищо новоКогато въпросът касае физическото оцеляване, политическите амбиции могат да се преместят на по- заден план. Да се възстановят, наберат сили и след време ще пробват пак.
21
2
 
2
 
! Отговори
до Петльо кажи им преди 4 години
Заради първото ти изречение "Русия пък къде се бута?" имаш маса минуси. Иначе си 100% прав. И аз така -сложих ти минус, а като дочетох до края видях, че си за ОГРОМЕН ПЛЮС. Имаш го от мен и не само.
20
3
 
4
 
! Отговори
!!!!!! преди 4 години
ердоган държеше коридор контролиран от сина му за сирийския петрол, и уж че разгонвал кюрдски "терористи" всъщност пазеше този коридор. Тръмп го изрита от там, петрола го държат сега кюрдите под контрола на сащ разбира се и бай ердо място не може да си намери.Русия получава асад и в замяна спира ердо да не удря "терористите" кюрди т.е. да не им пипа петрола.другото е цирк на ердоган за пред света
19
1
 
3
 
! Отговори
axa преди 4 години
ами спира ердо по договорка, срещу това бай Тръмп им оставя асад. всичко е пито-платено. ако дойдат демократите в сащ и асад си отива и петролаим взимат на кюрдите, дишайте още малко че демократите няма да си оставят така нещата.
18
0
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
За Русия е важно да се възстанови Сирия. А за сирийският народ - още повече. Кюрдският въпрос остава засега нерешен, но всичко е въпрос на време. Кюрдите могат да използват за база Ирак, а там са американците. Да видим как те ще решат проблемите между Турция и кюрдите. Путин засега се справи.
17
5
 
6
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Ето цял свят от Саудтска Арабия до Иран свалят ,,ФEС,, пред Императора от Кремъл ,не съм ли прав братя българи?
16
3
 
16
 
! Отговори
мияяяв - хав хав преди 4 години
От 2 седмици насам имаше на ден най малко по 5 новини срещу Турция. Тази новина сигурно ще е последна.Не се шегувай с турчина иначе ще получиш голям Турски шамар.Точка по темата. дайте вече други новини.
15
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главатар на банда терористи благодари на руски министър....смях в залата
14
4
 
19
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Нали се заканваха кюрдите на турция ,какво стана. Благодарят на Русия.Милион пъти има се каза на празните глави да не се закачат с турците,ама не те са много велики. И като ги нашамари турчина се осетиха.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Геврека от Бъдещето 12Глу-по-сти на търкалета...........че то вече 30 години управлява една "държава" и какво????? Много спокойно ли стана, никъде няма война и никъде никой никого не убива!!!! СЛАВА БОГУ ЧЕ НА ТОЗИ нов, либерастичен "тоталитаризъм" му се вижда КРАЯ!!!!
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се създаде кюрдистсан в следствие ще се създаде и румелия
11
7
 
9
 
! Отговори
Геврека от Бъдещето преди 4 години
Създава се хаос по целия свят. След Близкия ИЗток е ред на Европа. Вече няма да има граници а ще има войни и след тези изтощителни войни масите ще искат мир и господарите ционисти ще предложат нов начин на живот но това ще са държави без граница и само единна държава ще управлява целия свят!
10
6
 
14
 
! Отговори
Геврека преди 4 години
Явно планът на ционистите е в действие. Сега дават имидж че в Сирия войната е свършила. Но сега мисля че е ред на Иран. Но там ще прегазят евреите. Иран има яки оръжия и ракети които могат да достигнат Израел и САЩ хахахаха
9
39
 
4
 
! Отговори
Петльо кажи им преди 4 години
Русия пък къде се бута?И в двата случая когато мустакатото нищожество спря-при отлагането на операцията и при пълното и закриване,беше съответно първо когато дойде Пенс при него, а после когато петелът публично го заплаши с война,я закри тотално.Сега нищожеството пробутва,че е спрял заради някаква спогодба с Русия бла бла.Ако не беше Русия друго щеше да измисли.Турция е доказала че не и отива да има държава,така,че по добре да се обособи от кюрдите.Не ги знам какви са кюрдите, но Турция е киста.
8
1
 
14
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
ВЯРНО ЛИ?КЪДЕ Я ВИДЯ" КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ"?
7
33
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАКВА СМЕШКА!!!ТОЧНО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ГИ ДАДЕ НА ТУРЦИЯ!!!ДА БЛАГОДАРИШ НА ПАЛАЧА СИ !!!
6
36
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
Тримата диктатори - Ердо, Путин и Асад, си поделиха по братски Северна Сирия.Остава да им гледаме сеира, като се изпокарат, а освен това изолираха от играта иранските ходжи, които няма да оставят нещата така.
5
5
 
6
 
! Отговори
Асад преди 4 години
И аз ви обичам СДС ,печени сте тия дето не са ще ги опека.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франс прес цитира комюнике на СДС. СДС е терористична организация. Ако не дадете потвърждение за разговора с Шойгу от независим източник, аз не вярвам.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ще обезпечи сигурността по сирийско-турската граница и обикновените хора от сирийските населени места, живеещи в 30-километровата зона от границата с Турция, няма да са принудени да напускат домовете си. Но разни терористи, бандити, СДС-та, действащи по терка на Идил, да не си правят оглушки и да изоставят илюзията, че ще могат да излъжат Путин и Шойгу със сладки приказки, подобни на приказките на нашта кратуна за топлите чувства м/у българския и руския народи.