Смъртоносен вирус сред морските бозайници

Топенето на арктическия лед ускорява разпространението му
10 ное 2019 15:32, Анисия Иванова
8
Смъртоносен вирус сред морските бозайници
Снимка: Pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че топенето на морския лед в Арктика допринася за разпространението на смъртоносен вирус сред морските бозайници, съобщи ЮПИ.

През 2002 г. вирусът на чумата по тюлените Phocine distemper virus зарази и уби хиляди обикновени тюлени в северната част на Атлантическия океан. Две години по-късно учени идентифицираха вируса у северни морски видри в Аляска.

Настоящето 15-годишно изследване показва, че променената динамика на топене на леда в региона дава възможност за увеличаване на контактите между арктически и субарктически тюлени, позволявайки вирусът да се разпространи от Атлантическия в Тихия океан.

"Топенето на морския лед кара морските бозайници да търсят нови хабитати - заяви Трейси Голдстийн от Калифорнийския университет в Дейвис. - Тъй като влизат в контакт с други видове животни, се създава възможност да предадат инфекциозни болести с потенциален опустошителен ефект."

Между 2001 г. и 2016 г. десетки морски бозайници, включително северни морски котки и сивучи от семейство ушати тюлени, северни морски видри, били изследвани за наличие на въпросния вирус. Оказало се, че пиковете в нивата на инфекция през 2003 г. и 2009 г. съответстват на значително намаляване на морския лед в Арктика.
Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Дано има Господ преди 4 години
А СДС-Чумата повече от четвърт век мори българския народ и не се намери екарисаж, който да изгори всички нейни носители.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Чумата и Тифът още си ги има и можем да ги лекуваме. Да не говорим, че не са вируси, а бактерии.
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой си мисли, че шепа маймуни, които навлязоха в индустриалната ера преди 200 години е способна да промени климата на планетата сама и то за има няма 30-40 години (до преди не се коментираше) значи живее в саксия. Че пречим на природата и допринасяме за тия гадости е факт. Ама къде сме ние сред купищата други фактори.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
човешката дейност ускорява промените в климата,но никой не желае да го признае,защото ще навреди на икономиката си ако трябва да пази природата.Някой ден икономики няма да има и този ден наближава точно заради тях,примирил съм се,човешката глупост и наглост е като капаците на очите на конете-да гледат само в една посока,явно ще се оцелява на групи и в бункери,но още е рано,радвайте се на живота и мислете,ако не мислите,няма да се радвате достатъчно дълго
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под шаюките на ледниците и полюсите има консервирани вируси ор преди ледниковиат период.Учените го знаят това,но не могат да се приготвят за епидемия,защото това са непознати за нас вируси.Тези вируси са първични и с опростена структора,и това ги прави много стабилни и устойчиви за съвременните ваксини.Човешката имунна система е слаба за борба с тези пра стари щамове които са затривали човечеството до почти пълното му изчезване.Един такъв пра-стар вирус е ,,чумата'' и ,,тифът''.Молете се на БОГ.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нас к'во ни интересува ,нашите тюлени ги няма от 50-60години!
1
9
 
13
 
! Отговори
Деситу Танева преди 4 години
Аууу, веднага ще разпоредя незабавна, хуманна евтаназия и санитарно загробване на всички морски бозайници! Аз съм отговорна министърка и за пореден път ще спася света с хуманни евтаназии и санитарни заграбвания! Досега сме евтаназирали и загробили 450.000 птици, кози, телета, крави (само дето Пенка не успяхме) и прасета! ГЕРБ -видими резултати!