Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж

Основателят на WikiLeaks беше обвинен в изнасилване
Обновена: 19 ное 2019 15:39 | 19 ное 2019 15:30, Боряна Павлова
18
Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж
Снимка: Reuters, архив

Шведската прокуратура прекрати разследването срещу Джулиан Асандж, който в момента се намира в затвор във Великобритания, съобщи прокурор, свързан с разследването срещу основателя на WikiLeaks. Той беше разследван по обвинение в изнасилване.

Заместник-главния прокурор на страната Ева-Мари Першон даде пресконференция във връзка с разследването, съобщи Guardian.

Още по темата

Ева-Мари Першон обяви, че разследването е прекратено, защото доказателствата са вече ненадеждни, заради дългото време, което е минало от въпросните събития.

През юни шведският съд постанови, че Асандж не е нужно да е задържан. Това означаваше, че макар и предварителното разследване да не се преустановява, той няма да бъде екстрадиран и може да бъде разпитван във Великобритания.

Два месеца по-рано Асандж беше изведен от посолството на Еквадор в Лондон, където той се укриваше от 2012 г. Той беше арестуван непосредствено след това и в момента излежава 50-седмична присъда за нарушаване на гаранция, постановена от британския съд през 2012 г.

Срещу него има и заповед за екстрадиция в САЩ. Вашингтон обвинява Асандж в публикуването на засекретени документи.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Асандж, разбира се, е Герой! Изключително обнадеждаващо е че герои като него, Брадли и Сноудън са чада отгледани и възпитани от Западната Демокрация. Днес тази Демокрация е в застрашителна ерозия прчинена от марша на Атлантизма, Глобализма и Новия Световен Ред!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До опетков

откога разкриването на истина е престъпление,както е случая с асанж,както и със сноудън,и какво точно му е отнето на №10
14
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Измисленото обвинение си свърши ролята и вече може да бъде оттеглено. Лицемерни западняци, видят ли честен човек всички като един се съюзяват срещу него. Много демократично.
13
13
 
2
 
! Отговори
Путин платил преди 1 година
на изнасилената да се откаже от показанията. Асанж е руски агент и ще изкара дните си в дивите сибирски полета, при съратника си Сноудан... там ще иббът руските офицерки от сексуалното разузнаване като Чапман и Марчето. Чапман чч зачислиха да обслужва дачите в Предмосковието, но Марчето Сибирячката тнаскоро излезе от затвора в САЩ и е и липсват групови оргии с травестити, а този има опит като му гледам лизгавата физиономия.
12
8
 
1
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Форумът на Дневник се оказва пълен с международници-юристи и анализатори от високо ниво. Решават заплетени казуси и раздават акъл по всякакви теми. Когато Швеция го искаше Асанж-изпълнявали поръчка на САЩ. Сега, когато не го искат, пак изпълняват поръчка. Кухоглавци, откърмени с постулатите на късния ТЖ, има държави в които правото наистина е право и не зависи от капризите на велики самодържци. А Асанж е един обикновен страхливец. На Анонимец №10 ще кажа, че не е демокрацията му е отнела много
11
1
 
11
 
! Отговори
Свобода за Асандж преди 1 година
Англо-саксите са отвратителни с провокациите и пропагандата си. Един от примерите е "отровения",двоен агент Скрипал!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
последно време демокрацията все повече на тоталитаризъм взе да мяза,който не е удобен на сащ не е демократ,тея да не са купили патента за демокрация,да я прекръстим на американокрация тогава
9
22
 
6
 
! Отговори
руски каппут преди 1 година
бредишната руска чебурашка СНовдан също мина през еквадорските дипломатични канали за да попадне в Рашисстан, този наххуйник също се въргаля в еквадорското посолство с години докато един ден настъпи опашката на посланика. По отношение на връзките и с Русия Еквадор е нещо като България, вкисната от руссофилкси марионетки, която интернационализма, тактиката на Съветската империя нацвъка в Южна Америка, марксистки терористи. А у нас русофиллистията излезе от контрол като СССР ни окупира през 1944 г
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да живее измамата "ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА", "ЧОВЕШКИ ПРАВА", "ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА" и т.н. няма смисъл да продължавам.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще го предадат на САЩ и ще бъде осъден на доживотен затвор за шпионаж.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция се отказва под натиска на САЩ, за да го екстрадират в САЩ.
5
1
 
32
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Те си изпълниха задълженията към империята. Заради това обвинение беше задържан в посолството на Еквадор над 6 години, заради това англичаните му повдигнаха обвинение, че не се е явил за да дава показания по делото в Швеция, и сега ще го обвинят в шпионаж, понеже е публикувал документи и материали изтекли от Брадли Манинг, който ИЗЛЕЖА присъдата за това, че е изнесъл документация, при това положение Асандж се явява журналист който е публикувал материал, който беше публикуван и от големи медии ..
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3

Няма нужда да питаш, нито да знаеш. И не се притеснявай - някой е решил вместо теб.
Хайде свга - връщай се в стадото, ме се изгуби.
3
19
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Е, ся и за тоз Джолан ли трябва да го местим?
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
“ Вашингтон обвинява Асандж в публикуването на засекретени документи.”

Да обвинят себе си ...
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция си мие ръцете.
За съжаление, тоя грях трудно се отмива.