Без училище, а с количката за боклук: Съдбата на хиляди деца в Турция

Месут е на 14 г. и никога не е ходил в училище. А такава съдба имат хиляди деца
2 дек 2019 20:30,
63

14-годишният Месут живее в Истанбул и работи всеки ден. В последната една година събира по улиците на най-големият турски град картони и пластмасови шишета. Прави го, защото няма друг избор.

"Ние сме шестима братя и сестри. Трима в Истанбул, а останалите живеят в Текирдак", споделя момчето пред DW. Преместили се в Истанбул след като баща им починал. Месут е бил малък и не знае причината за смъртта на баща си.  

Месут никога не е ходил на училище, а вместо това обикаля по 8-9 часа на ден и когато напълни количката си продава съдържанието й. Така изкарва пари за денят.

За 30 килограма боклук получава 20 лири - малко под 3 евро.

"За себе си оставям по 2 лири. С тях си купувам нещо хубаво - обикновено чипс или кола. Останалите пари давам на майка ми", казва Месут.

Той несъмнено вижда разликата между своят живот и този на повечето деца. Всичките му приятели са в училище и на него му се иска да може да рита топка вечер.

Месут мечтае за бъдещето, когато иска в ръцете му да е не количката за боклук, а фотоапарат, за да снима всичко, което му се стори интересно.

Той е от 7-годишен на улицата, за да работи и изкарва пари и смята, че от тогава насам нищо не се е променило. Освен едно - днес с него излиза и малкият му брад Арда. Така и малкият 8-годишен Арда става поредното дете в Турция, което не е в клас, а на улицата в търсене на прехрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
все едно в Ромските ни махали нямаме такива деца
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак ли крадено от сайта на Дойче веле и само постнато тука , краденето от интернет наричат Медиен Бизнес у нас
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клипове и маргинали има по целия свят.Това не е новина,ще става все по зле!
45
5
 
4
 
! Отговори
0 преди 4 години
За Русия няма да говорим.Там има по-различна мизерия.
44
3
 
15
 
! Отговори
AAA преди 4 години
В Америка не по-розово.
43
1
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
В Турция образованието е безплатно и задължително, но както и у нас, и там е пълно с маргинали. И при нас са 1 милион, и при тях са толкова... само дето те са 80млн. население.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мизерия е това,а и детето казва,че от 7 години събира вторични суровини и нищо не се е променило.Някой ден ще го вземат редовен войник и каквото му кажат това ще прави.Няма образование-няма бъдеще!За съжаление и при нас става така....
41
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами малко сте шест братя и сестри, трябвало е да сте поне 16 за да си помагате.
40
5
 
18
 
! Отговори
наблюдател-накратко преди 4 години
Ще има още статии против Турция.Ердоган отсвири САЩ.Истинският държавник мисли за народа си.Неслучайно не споменавам Бойко Борисов..щото ме е гнус
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жената гладен, децата и той...Абе...хубава работа, ама...
38
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно е такава статия да се види в българския печат, понеже същият проблем у нас е далеч по-голям отколкото в Турция. Просто е смешно и жалко - все едно в Сомалия да пишат за гладуващите в Швейцария.
37
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ровещите по *** и тичащите след каруци деца в България, които никога не са стъпвали в училище? Виждаш сламката в чуждото око, а не виждаш гредата в своето...
36
0
 
2
 
! Отговори
Turk преди 4 години
До Salihда! те ще намерят свои собствени начини за изнасилване на деца, самоубийствени атентати, насилници! Това не е грешка на Създателя на атоми, звезди, космос.
35
2
 
8
 
! Отговори
Turk преди 4 години
Европейската банка за развитие и усъвършенстване всяка година дава милиони евро на Турция, за да улови европейските норми. И същата банка даде 6,1 милиарда евро на Турция до днес. Но за какво? Тъй като всяко сирийско момче получава месечно 90 лири, всяко момиче взема 100 лири, а всяко семейство взема 160 евро от Европейския съюз по бежанската програма на Европа! Ердоган изпълни Турция с тези сирийци само за ЕВРО!
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагла измислена антитурска пропаганда.А днеса вече е станало абсолютен слуга на дойчето
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната сърцераздерателна история от Сорс Веле.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май не е много добра идея да нямаш пари за хляб ама да напраиш 7-8 деца.Па много братя бе - 6 парчета а няма сестри.Трябва след второто мъжко да правят аборти защо е нужно да има милион клошари невиждали жена?
31
10
 
5
 
! Отговори
13 преди 4 години
По-от високо погледнато нещата стоят по друг начин. Хиляди деца в Турция срещу половината Територия, в която дори течаща вода няма. До 20 г всички в Територията ще сортират италиански отпадъци за ТЕЦа на Ковачки.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SalihПрав си. Един индус ми каза същото . Птичките винаги намират храна ,макар и да не работят. Аз прием това ,просто живота го изисква и то не е за цял живот. Само този който е живял в лишения знае истинският вкус на хляба. Бог да ги пази всички онези които така се борят с живота и искат да да достигнат мечтите си!
29
2
 
17
 
! Отговори
ерджоган преди 4 години
това за съжаление е тъжната реалност в тази "развита държава" от Г-20.В една страна където 3/4 от работещите получават по 500-600 евро на месец и която не спира да произвежда икономически емигранти друго не може да се очаква