В Хонконг сякаш има война: Магазините се изпразват на секундата

Хората не вярват на успокоението на властите
13 фев 2020 20:30, Нели Христова
115
В Хонконг сякаш има война: Магазините се изпразват на секундата
Снимка: БГНЕС

Картините от Хонконг напомнят на Съветския съюз през 80-те. Опашки, образували се още преди слънцето да изгрее, се извиват край супермаркетите в града. А хората се опитват да си купят основното – ориз, тоалетна хартия и дезинфектант.

За трета поредна седмица щандовете, които обичайно са пълни с любимия на хонконгците ориз, са празни. Пакетчетата с нудли също свършват. Все още обаче има достатъчно месо и зеленчуци.

Рафтовете с тоалетна хартия, сухи кърпички, кухненски ролки, бебешки кърпички, сапун, белина и всички препарати за чистене в супермаркетите и дори аптеките са редки. За това магазините са принудени да въведат нова политика – всеки клиент може да купи само по две от стоките, които са на изчерпване.

В Хонконг има едва 50 потвърдени случая на коронавируса. И макар броят на болните да е малък, истерията е голяма. Всички се страхуват, че епидемията ще продължи дълго, а най-необходимите стоки ще свършат. Това е поредната криза, която тресе обществото, обгърнато от месеци на антиправителствени протести.

В четвъртък опашката пред най-обикновен супермаркет на Bonham Road е дълга. В квартала живеят главно семейства от средната класа. Всички са се увили в шалове, скрили са се зад маски и дебели палта.

"Не знаем колко ще продължи това и колкото повече слушам за кризата, толкова повече се притеснявам, казва госпожа Чънг, която не иска да казва пълното си име. Тя чака пред магазина от седем сутринта, още дори той да е отворил. - Дори консумативите на медиците свършват. Как да не се притеснявам.“

Въпреки че властите уверяват, че доставките на храна няма да спрат, 65-годишната жена не е убедена, че това е истина. Миналата седмица правителството обяви, че има 13 хил. тона ориз в складовете и доставките му ще продължат.

"Не вярвам и на една думичка, която правителството казва. Вижданията ми за бъдещето е много мрачно“, заявява Чънг, преди да нахлуе в магазина с дузина други купувачи.

Множество клиники в града затварят, тъй като маските им вече са свършили. В болниците те вече са на привършване, както и предпазните дрехи. Всичко това се дължи на факта, че Хонконг затвори границите си с Китай.

Миналата седмица десетки хора, въпреки силните ветрове, оформят лагер пред магазин, на който му предстои да достави маски от Близкия Изток. Дълги опашки веднага се сформират пред всеки супермаркет, който е получил прясна доставка на продукти. Понякога, хората се присъединяват към вече сформирана опашка, без да знаят защо се е образувала тя, просто за да купят нещо, което може да им е от полза.

В четвъртък от магазина на Bonham Road малкото останали пакети с ориз и тоалетна хартия бързо свършват, оставяйки повечето хора крайно разочаровани. Един от служителите на супермаркета казва: "Сякаш сме във война – нещата изчезват от щандовете в минутата, в която ги заредим.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
0
 
! Отговори
Мдаааа... преди 4 години
Кофти..Ние вече минахме през това.Те да му мислят и дупе да им е яко, ако преди това не се самоизядат.
87
0
 
0
 
! Отговори
някой си преди 4 години
за 1ви път в историято на човечеството се появява така наречения NoCVirus19 .Скоро Hong Kong ще се превърне в Wuhan.Всичко ще свърши и болниците ще бъдат препълнени с умиращи останали с надежда да поживеят още.Този път шанс нама да имат .Ваксината която трябва ще бъде направена през 2021 година .Вируса е * БиоХимично оръжие* за тасъв вирус се чака дълго време за да се създаде противо ваксина . :(( България трябва да пусне границите, и да бъдат ремонтирани термо камери и душове ДНЕС!!
86
0
 
2
 
! Отговори
84 преди 4 години
Ти добре ли си. Че ние Полските яйца ги варим по 25 минути за да стават за ядене. Ти месото от магазина как го ядеш? Направо ръфаш ли? Зеленчуците не ги ли миеш у вас? Най лесно се приготвя варен ориз. 15 Мин.
85
3
 
4
 
! Отговори
man преди 4 години
Поръчвам си китайско с прилеп, ще го ям с презерватив, за да не се заразя.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ново 20веднъж се умира, какво толкова се тръшкат всички
83
2
 
1
 
! Отговори
РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ, преди 4 години
ХOЙ ДЗИН ПИН ВЗЕЛ ЧЕЛНИЯ ПОЧИН ОТ ДРУГАРЯ БОКО, ПОНАЛЛ ДА УВОЛНЯВА БУШОНИТЕ И ТОЙ!НО КЪДЕ КОМУНИСТИТЕ НЕ СА ДИВАЦИ И ВАРВАРИ...
82
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИСТИТЕ ЩЕ СЪСИПЯТ И ТАЯ ЦВЕТУЩА СТРАНА!ПОНЕЖЕ УМРЯХА ОТ ГЛАД , ОСВЕН КУЧЕТА, ПОЧНАХА ДА ПАСАТ ТРЕВА И ДА ЯДАТ ЗМИИ И ТАКА ГО ПРЕНЕСОХА ВИРУСА НА ХОРАТА.НО СЛЕДВА КРАЯТ! ДОСЕГА ПРОПАГАНДАТА БЕШЕ НА ВЪЛНАТА НА УСПЕХА, НО ВИРУСА, МИТАТА НА ТРЪМП И ПРОТЕСТИТЕ В ХОНГ КОНГ ЩЕ СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА!
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% от жертвите са азиатци, тревожното е, че има такива вируси с избирателна способност. За сега Бай *** е в безопасност, защото няма такава болест за него, просто не си струва на вируса да мутира.
80
8
 
12
 
! Отговори
Petrov преди 4 години
Доживяхме в Хонг Конг да е комунизъм, а у нас магазините пълни.
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биологично оръжие
78
1
 
23
 
! Отговори
ново 30 преди 4 години
Китай въвежда Военно Положение в Ухан - разполагат 2 600 военни, които да следят, че никой не напуска дома си, реално всички са под домашен арест, до всеки дом ще доставят и оставят пред вратата храна и вода периодично. Невиждани и нечувани безпрецедентни в човешката история действия...
77
9
 
21
 
! Отговори
ново 20 преди 4 години
вирусът се задържа и живее по повърхности по 9 дена, това прави всички пратки и карго от Китай, потенциално заразни. Правителството на САЩ, т.е. Центъра им по Контрол на Болестите, казва че всички пратки и карго от Китай, трябва да се облъчват с радиация с цел дезинфекция. България е загубена - ние подобна техника сигурен съм не сме и предполагали, че съществува, да не говорим да сме виждали, а да имаме - изключено!
76
3
 
14
 
! Отговори
Последни Новини преди 4 години
след 15 000 нови заразени вчера, днес новозаразените или по-скоро новодиагностицираните, че са болни от Корона е 5 000, с което експоненциалният растеж на заболелите се запазва, умрелите за последните 24 часа са 116, което е обичайната бройка - в последните дни е все там числото, с изключение на вчера, когато имахме 242 умрели за 1 ден. Ситуацията е крайно тревожна, защото няма намаляване на новите случай напротив - всеки ден имаме стабилно увеличение на новозаразени, независимо от карантината!
75
11
 
35
 
! Отговори
хммм преди 4 години
ама че сте всички тук...много ви се иска да измрат хората там голям кеф а? На българина това му дай сеир да гледа и как някой друг е по-зле. А вие ще цъфнете и вържете след това. Чета форумите в Германия и коментарите тук, можеш лесно да определиш защо държата е в такова положение. Радвам се че заминах и се отделих от тази пaплaчl която е останала там. Съжелявам само малкото останали истински хора които се различават от мъpшатa която Ботев така красноречиво е описал. Прав е бил!
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма ориз, ще си купят месо със зеленчуци. Те им казват, че въглехидратите помагат на развитието на вирусите, ония пак искат ориз.---Хммм, месото е вторият най-голям преносител на вируси след директния контакт изобщо. От дълбокото замразяване нищо не им става, за да умрат трябва да е много добре изпържено. Най-опасни са сухите колбаси. Освен това оризът е опакован, а насипните зеленчуци в щайгата който мине ги пипа.
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, може да си купят лекарството от САЩ. Кой знае.
72
19
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КИТАЙ ПРИКЛЮЧИ !!! ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ТЯХНАТА РАСА ЩЕ Е ЗАРАЗЕНА И В КИТАЙ И ИЗВЪН НЕГО И ТО В 100-ЦИ МИЛИОНИ ЗАРАЗЕНИ!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз чух за комсомолците които искали да свалят президента. Май тоя от Ухан е бил сред тях. Един разправяше подобни истории в тубата. Имало борба на генерациите за власт. Младите фирмаджии милиардери искали да свалят старите комунисти, но кой знае.
70
4
 
12
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Бойко е виновен да го свалим та да освободиме китай
69
6
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 4 години
как кой, Китайските Комунисти - дали за да наложат ново нечувано ниво на диктатура или дори да извършат вътрешен преврат срещу обявилият се за император до гроб Си Дзинпин. Китай от времето на Мао, т.е. много отдавна, не е имал някой на власт повече от 2 мандата по 5 години. Така, че има и много силна вътрешна опозиция в самата КомПартия.