Япония разреши използването на водка като дезинфектант

Сакето и шочу не вършат работа
15 апр 2020 21:00, Павел Гълъбов
16
Япония разреши използването на водка като дезинфектант
Снимка: БГНЕС

Силните алкохолни напитки могат да бъдат използвани като дезинфектант за ръце, "когато това е абсолютно необходимо" в японските болници, заявиха властите в страната на фона на дефицита на санитарни продукти, съобщава AFP, цитирани от "Фокус".

Още по темата

Става дума за много силни спиртни напитки с алкохолно съдържание между 70 и 83%, които могат да бъдат използвани за стерилизация, според новите правила на Министерството на здравеопазването.

Някои водки са с достатъчно висок градус, но традиционните японски напитки, като саке и шочу не вършат работа, тъй като съдържанието на алкохол в тях не надвишава съответно 22 и 45%.

Все пак някои дестилерии в страната вече произвеждат и по-силни продукти, за да подпомогнат болниците. Японската компания за производство на алкохол Suntory вече продава дезинфектанти в САЩ, най-силно засегнатата страна от коронавируса в света.

Според японските регулации, течностите, подходящи за дезинфекция, трябва да имат между 76,9% и 81,4% алкохолно съдържание. Според властите ако то е по-високо, то те стават неефективни.

Япония беше пощадена от пандемията и там случаите на COVID-19 засега са значително по-малко отколкото в Европа и САЩ, но рязкото увеличение на заразените в Токио от последните дни предизвика притеснения.

Общи 109 души са починали от коронавируса в страната, а заразените са повече от 7600.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Японците като не могат да пият,поне да се мият.
6
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 месеца
Китай предлага 100 милиона галона водка на Европа почти безплатно, - наистина китайска?! И китаеца се мъчи да бъде шегаджия.
5
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Исня преди 10 месеца
Павка, я кажи, че не разбрах: кое става неефективно при по-високо съдържание на какво?
4
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 10 месеца
И аз обичам водка,но и ракия!...
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това е подигравка с руснаците, а сакето то въобще имали алкохол. Руското МЗ излезе със становище, че водката не става за дезинфектант и не убивала вируса. Едни японци искаха да ни напият със саке и един от групата, който си пие редовно отиде до превода и му каза, кажи им като изпием 10 тогава да почва да ги брои.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Водка 70% ? Кой пие такова нещо бре?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Видили ли бе. А смейте ми се на ракията