САЩ и Великобритания започват търговските преговори

След Brexit Островът търси нови партньорства
5 май 2020 19:10,
24
САЩ и Великобритания започват търговските преговори
Снимка: Pixabay

САЩ и Великобритания ще започнат преговорите за търговско споразумение между двете държави след осъществяването на Brexit днес, 5 май, чрез видеоконференция, на фона на ефектите от пандемията, които ощетяват икономиките и на двете страни, предава Reuters, цитиран от „Фокус“.

Още по темата

Преговорите ще са първата сериозна търговска стъпка на САЩ през 2020 г. и ще се проведат на фона на опитите между Лондон и Брюксел да постигнат споразумение за взаимоотношенията си след Brexit, което трябва да стане до края на годината.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър вече не говори много за преговорите. По-рано той публикува пакет от цели, но това се случи преди повече от година. В този пакет се споменава, че САЩ ще търсят пълен достъп до британския пазар за своите земеделски стоки при намалени мита.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да върне производствените вериги обратно в САЩ и да ги отдалечи от Китай, като в същото време продължава с кампанията "Купи американското", насочена към множество продукти, включително медицински.

Земеделието вероятно ще е най-трудната точка от преговорите, като се има предвид сериозната опозиция в Обединеното кралство срещу ГМО стоките от САЩ и пилешкото месо, третирано с антибактериални химикали. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се зарече да "преговаря здраво" с Вашингтон, а от кабинета му заявиха, че страната няма да се откаже от своите стандарти за храната, която се продава в магазините.

От своя страна главното бизнес лоби в САЩ, Търговската камара, призова на 4 май двете държави да се откажат от всички мита в преговорите, като според тях това ще подобри състоянието на ударените им от пандемията икономики.

Преговорите, първият етап от които би трябвало да не продължи повече от две седмици, ще започнат чрез видеоконференция днес, на 5 май, според информацията на британското посолство. Следващите етапи от преговорите ще се състоят на всеки шест седмици отново чрез видеоконференции, докато не се прецени, че е безопасно преговарящите екипи да пътуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 20Ц. Могерини беше казала, че фиром може достойно да запълни празнината оставена от напускането на обединеното кралство.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да подават молба за американски щат, те и без друго винаги са били троянски кон.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Англия наистина излезе от ЕС,може да приемем Русия в ЕС,ако се съгласят руснаците, така континентална Европа няма да е разделена.
17
3
 
3
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Хе хе! Много са ми смешни микробританчетата. Една бивша империя, свила се като шагренова кожа на някакви мижави я има, я НЕ 300 000 кв. км. има наглостта да се зъби на Земята на арийците!? Смях! Тия от Лондонград май продължават да си мислят че са някакъв значим фактор. Крайно време е да проумеят че са един проскубан британски лъв, вързан на каишка в задния двор на Белия Дом. От Вашингтон му позволяват от време на време да тича зад вратата и да ръмжи срещу минувачите, ама никой (от СЕРИОЗНИТЕ) НЕ му обръща внимание..
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега голямото лъгане и мачкане започва ;)))
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не ревахте ли в Англия от фракинга,химикалите и земетресенията от фракинга?По-добре Англия да остане в ЕС,няма интерес да излиза от ЕС,аз така мисля.От колонисти и господари,ще свирят втора цигулка и ще слушкат и се подчиняват.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Со рос не срина ли лирата в Англия и ги ограби?
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англия трябва да остане в ЕС,по-добре пръв бояджия,отколкото последен художник,вместо първа цигулка в ЕС,ще бъде втора цигулка и няма да може да защити интереса си без ЕС, ще им надупчат земята,ще им сеят ГМ продукти и пръскат с химикали или ще дойде някоя като Тачър,да им разсипе гражданите и да останат със стотици хиляди безработни на улицата.Все пак,им желая успех!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще получат добра сделка, все пак слушкат САЩ, поне от около 20 години играят като един политически играч, не върнаха златото на Венецуела, за да угодят на големия брат, скоро очаквам да изтъргуват и Асандж.
11
1
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Могат,могат..,чети етикетите на храните.Всички готови сосове,които съдържат царевично(ГМО) брашно, масло от рапица(ГМО),соя и соеви продукти-ГМО.И най-отвратителното-намерих генно модифицирани компоненти във детски витамини!!! със вкус на ягоди.Хранят селскостопанските животни с ГМО- фураж и царевица. Много още мога да изреждам,но е хубаво човек сам да се информира.Защо мислите е този бум на раковите заболявания? 90% ОТ световната продукция на царевица и соя са ГМО . Пуканки?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"След Brexit Островът търси нови партньорства"Успех! Алтавите, дето само дават са в ЕС, дето го напускат. Другите са свикнали да вземат, без да дават. Тепърва ще го разберат островитяните. Хеле па със САЩ и "America first" - ще седнат на дедовия Тръмпски...
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има преговори още по-малко ,,здрави" ,както се изцепи БорисДжонсън!Просто Тръмп ще нарежда,а Боби ще слуша и ще си записва ,после всичко ще бъде одобрено след ,,бурни" разисквания в Британския Парламент!Това е положението Тръмп ще се възползва от обтегнатите отношения на Лондон с ЕС за да прокара американските интереси във Великобритания.
8
1
 
0
 
! Отговори
дън.крокодила преди 3 години
Тия ша докарат още ируси,рус.мяткай ядрото та да им свършат мъките на тия,уйнипеги,та пуснаха ируса
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Малко факти" ...могат да си вкарват ГМОто в Европа .."Не не могат. Не си наясно.
6
2
 
4
 
! Отговори
Малко факти преди 3 години
За какви европейски стандарти става въпрос? Нали в Брюскел подписаха СЕТА и сега канадски фирми ,които са дъщерни, на американски такива,могат безконтролно да си вкарват ГМО-то в Европа.И не само това-ако някоя държава се опъне и не позволи поради локални наредби и здравни стандарти, тези компании ,могат да я съдят за ,,евентуални загуби" за милиарди.Това имаха предвид група топ английски адвокати,когато се обсъждаше излизането на ЮК от ЕС.Европа е прецакана.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Ти къде си виждал по-високи стандарти за масово произвеждана храна. Светни ме.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Има стандарти, да. Например, за полски гъби, месо и т.н. Харесват ли ти? Яж
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата ще е кой повече ктайска стока да продаде на чуждия пазар - американския и британския.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще търгуват бартер американска ГМО соя, срещу британски ГМО ягоди и малини.Всичко друго си го внасят от Китай, Виетнам, Малайзия.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааа, докато беше в ЕС имаше стандарти. Сега Борката ще трябва да преговаря за това колко много хормончета ще пуснат в бройлерчетата.