Фабриките в Китай пак работят, въздухът - опасно мръсен

Нивата на замърсяване през април са по-високи от тези през 2019 г.
11
Фабриките в Китай пак работят, въздухът - опасно мръсен
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавируса, предизвикала затварянето на заводите, изчисти въздуха в китайските градове от всякакво замърсяване, но подновяването на работата им доведе до завръщане на замърсяването на въздуха, толкова по-бързо, колкото фабриките се опитват да наваксат пропуснатото, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата

Нивата на токсично замърсяване на въздуха са по-високи този април, отколкото през същия период на миналата година, според данни, оповестени днес от китайския клон на "Грийнпийс".

"Скоростта на покачване на нивата на замърсяване след силния спад, регистриран през първото тримесечие, е смайваща", заяви Ли Шо, експерт по климата в екологичната НПО.

Сателитни снимки, разпространени от НАСА и от Европейската космическа агенция показват, че нивата на азотен диоксид в големите градове на Източен и Централен Китай (където се намират множество химически, металургични и циментови заводи) са спаднали с 30 процента през първите два месеца на годината.

Равнищата на замърсяване се възстановиха през април до 25,4 микрограма на кубичен метър, спрямо 24,6 микрограма на кубичен метър миналия април.

Според природозащитната организация хроничното замърсяване на въздуха е намалило средната продължителност на живота на китайците с над четири години.

Активното подновяване на индустриалното производство и неблагоприятните климатични условия са повлияли на високите стойности на замърсяване през април, според Ли Шо. Производството на електроенергия, основен замърсител с въглероден диоксид, се е увеличило с 1,2 процента миналия месец, уточни експертът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Гретето къде изчезна, да иде в Китай да изкрещи нещо в знак на протест ...
6
1
 
1
 
! Отговори
Теоретик преди 3 години
Без екостандартите Европа а и Светът си отиват да си намалят раждаемостта.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екологични норми не са за тях.Както живеят така и работят. Какво да правим, такъв им е манталитетът. За 6000 години какво ли не се е случвало в Китай. И тези които са оживели, са се научили да гонят само свои интереси и тези на семейството си. Останалото не ги вълнува. Който ги познава отблизо, се ужасява, колко са равнодушни към чужд живот, например.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-опасните зарази тръгват от там
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влагат милиони и милиарди в производства, а не могат да сложат пречистващи съоръжения. После целият свят ще плаща за световното замърсяване или чрез здраве или финансово. Важното е да се произвежда евтино, за сметка на здравето и природата и социалния дъмпинг да се ускорява.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С еко-стандартите си, Европа става все по-зависима от трети страни произодители на основни суровини. Много интересно е, какво ще е бъдещето на света, но ще е много трудно за всички.
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкот на китайските стоки