Китайският парламент прие противоречив закон за Хонконг

Опасенията са, че може да застраши специалната автономия на града
28 май 2020 14:31, Елка Василева
15
Китайският парламент прие противоречив закон за Хонконг
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Китай одобри продължаване на процедурата за противоречивото законодателството за защита на националната сигурност в Хонконг, за което хонконгските демократични активисти и западният свят начело със САЩ се опасяват, че може да застраши специалната автономия и свободи на града, предаде Ройтерс.

Китай заяви, че законодателството ще бъде насочено към преодоляване на разделението, подривната дейност, тероризма и чуждестранната намеса в града.

Това решение на Пекин обаче предизвика през последните дни първите големи протести в Хонконг от месеци насам, предаде БНР. Десетки протестиращи се събраха в търговски център на Хонконг, за да скандират лозунги, но нямаше повторение на сътресенията от предния ден, когато полицията направи над 360 ареста, докато хиляди хора в автономния град излязоха гневни на улицата заради законодателството за национална сигурност, предложено от Китай.

Още по темата

Миналата година градът беше разтърсен месеци от често насилствени демонстрации за демокрация заради неуспешен опит да се въведе закон за екстрадиция в Китай.

Членовете на парламента на Китай - Националният народен конгрес, избухнаха в дълги аплодисменти, когато вотът в четвъртък показа, че 2887 делегати са подкрепили решението да се продължи напред с това законодателството, едва един гласува против, а шестима се въздържаха.

Подробности за закона за защита на националната сигурност в Хонконг се очаква да бъдат изготвени през следващите седмици. Очаква се той да влезе в сила преди септември - най-вероятно през август.

Китайските власти и подкрепеното от Пекин правителство в Хонконг твърдят, че няма заплаха за автономията на града и че новият закон ще бъде конкретно тясно фокусиран.

Независимо от това Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз изразиха загриженост от това законодателство и последиците от него за най-свободния град на Китай, който е и един от световните финансови центрове.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Дуга гледна точка преди 1 месец
"Противоречивия закон" противоречи само на интересите на американците, иначе си е в съгласие със националните принципи на китай.

тия цветни новини са ни ясни от ромските новинарски изцепки още!
13
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/4

Не знам кой ти спуска тази пропаганда - фирмите се изнасят от китай и това няма нищо обюо с Хонконг...
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакалите пак вият безпомощно отстрани. Много ги е страх от мечки и дракони!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мученето на кравите не плаши дракона.
10
2
 
4
 
! Отговори
Има пословица преди 1 месец
"Загрижили се като лисицата за кокошките".

Много пасва на САЩ в момента.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой нищо вече не може да размаже.При това изравняване в технологиите и въоръжението е невъзможно.Ако ти си въоръжен с пушка а другият с тояга тогава да.В днешно време не изпуснат е момента.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"противоречив закон" за конете зад пасифика.

За китайците вероятно е националана сигурност.
7
0
 
1
 
! Отговори
aa преди 1 месец
еееее най-сетне, тъмън се чудех кой ще ме светне по въпроса и излезе тази къртеща статия, напраоооо чудо
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5

Скоро като ти бутнат купичката ориз и супичка от прилеп ще се чуе и мишото ти църкане. Засега кораба още не е потънал и вилнееш из долапа.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чува се говеждо мучене.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хонконг беше прозореца на Китай към света. Благодарение на статута му той е седалище на всички международни корпорации работещи с Китай. Тези корпорации бяха сигурни че парите им и активите им в Китай бяха защитени от статута и съдилищата в Хонконг, но от днес това вече не е така. Китай реже клона на който стоеше и това много скоро ще го усетят китайците по джоба си. Корпорациите ще започнат да бягат от Китай защитавайки парите си. Да инвестираш в Китай и КНДР вече става едно и също.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китайският парламент си е в Китай и приема китайски закони.
Оплачете се на арменския поп, ако не ви харесват.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизма пъпли.

Света става по-лошо място за живеене.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай разбра,че повече няма да прави телефони и маратонки,а 5джи,6джи и т.н.Китай се превръща в първа сила и САЩ ще загубят влиянието което имаха.