На колко фронта се борят САЩ и Китай?

Напрежението между Вашингтон и Пекин е изключително високо
28 май 2020 15:14,
27
На колко фронта се борят САЩ и Китай?
Снимка: БГНЕС

На отношенията между САЩ и Китай, считани от мнозина за определящи за глобална динамика на силите през 21-ви век, не са им непознати конфронтация и раздорът, но рядко тяхното съперничество се е разиграло на толкова много фронтове, колкото сега, анализира AFP, цитирани от „Фокус“.

Още по темата

От размяна на обвинения за пандемията от коронавируса до подновени спорове за търговията и Тайван, напрежението между Вашингтон и Пекин стана изключително високо по широк спектър от ключови въпроси с нарастваща международна загриженост относно възможните последствия.

Ето някои от основните области на настоящия спор между двете сили:

Коронавирус

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Пекин в липса на прозрачност по отношение на избухването на коронавирусa в китайския град Ухан, преди той да се превърне в глобална пандемия, която засегна Съединените щати по-силно от всяка друга държава.

Китай яростно отрече обвиненията, предупреждавайки, че те тласкат напрежението до "ръба на нова студена война".

Тръмп и държавният секретар на САЩ Майк Помпео дразнят сериозно Пекин, като многократно наричат новия вирус – „китайски вирус“ или „вирусът Ухан“ и подкрепят теории, че е изпуснат от китайска лаборатория.

Търговия

Тръмп отдавна е недоволен от това, което той определи като несправедливо търговско предимство на Китай пред Съединените щати, като също обвини Пекин, че не ограничава кражбата на интелектуална собственост.

Той стартира търговската война между двете икономики в началото на 2018 г. с опит да прекрати това, което той вижда като „обирджийски“ сделки с Китай, а нарастващите реципрочни мита в крайна сметка обхванаха двупосочна търговия на стойност сто милиарда долара.

Въпреки „първата фаза“ на сделката, подписана през януари, двете страни все още не са решили напълно своите търговски спорове, които бяха обезпокоиха глобалната икономика много преди тя да бъде забита от коронавируса.

Huawei

Китайският технологичен гигант Huawei е обект на ескалираща американска кампания за изолацията му в международен план, като Вашингтон го обвинява в кражба на американски търговски тайни и предупреждава, че Пекин да може да използва оборудването си, за да шпионира глобалните телекомуникации.

Huawei решително отхвърли обвиненията, но въпреки това САЩ миналата седмица наложи санкции, които лишават компанията от достъп до полупроводникови проекти, разработени с помощта на американски софтуер и технологии.

Вашингтон също иска екстрадицията от Канада на изпълнителния директор на Huawei Мън Ванчжоу по американска заповед за арест, въвличайки Отава в китайско-американските противоречия.

Хонг Конг

Държавният департамент на САЩ отмени в сряда специалния търговски статус, с който се ползва международният финансов център Хонконг, като заяви, че градът вече не е достатъчно автономен от Китай.

Този ход беше предизвикан от одобрения в четвъртък китайски план за налагане на закон за националната сигурност в автономния град.

Пекин казва, че е необходимо да се действа за осигуряване на реда и спокойствието и за предотвратяване на чужда намеса, обвинявайки протестиращите в града, че имат чуждестранна подкрепа.

Но хонконгчаните и няколко западни правителства виждат този ход като отнемане на уникалните свободи на града и Вашингтон се закле да накаже Пекин заради него.

Уйгурите

Администрацията на Тръмп открито разкритикува критиките си към задържането на повече от един милион уйгурски мюсюлмани и други малцинства в китайския регион Синдзян.

Уйгурските активисти заявиха, че Китай се опитва да ги асимилира насилствено, като ограничава основните ислямски практики и заличава културата им. Пекин настоява, че предоставя само професионално обучение, за да възпрепятства екстремизма.

САЩ и Китай на прага ли са на нова Студена война?

Американският конгрес в сряда допълнително засили натиска върху Пекин, като разреши, с двупартийна подкрепа, санкции срещу китайски служители заради репресиите в този размирен район.

Тайван

Китай разглежда самоуправляващия се демократичен Тайван като част от своята територия и се надява той да бъде асимилиран един ден, принудително, ако е необходимо.

Но Вашингтон е основният съюзник на острова и доставчик на оръжие, макар и без дипломатическо признание и Пекин реагира остро при всякакви продажби на оръжие или контакти на високо ниво между САЩ и Тайван.

Китай реагира яростно миналата седмица, когато Помпео поздрави сантикитайски настроения президент на Тайван Цай Инг-вен за преизбирането й, описвайки посланието му като "много опасно".

Южно Китайско море

САЩ и Китай също се сблъскаха за Южнокитайско море, богат на ресурси воден път, който също е източник на интензивни спорове в региона.

Китай претендира за по-голямата част от морето и е изградил изкуствени острови, за да засили контрола си в региона. Пекин е обвиняван в разполагане на военни кораби, въоръжаване на аванпостове и атаки срещу на риболовни кораби, предизвикващи гняв дори у съседите му.

Военноморските кораби на САЩ редовно провеждат учения за „свобода на навигацията“ в морето, плавайки близо до изградените от Китай острови, с което предизвикват остри реакции от Пекин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Истинска история преди 3 години
До Анонимен 26Да и Япония и Южна Корея са били със специален статут и им е прощавано за неплащането на патенти и лицензи. Само че разликат с Китай е че не са от любимия ти комунистически строй. Затуй след като се изправиха на крака не самп почнаха да си плащат за патентити и лицензи и спазват междинародните търговски правила, Не само почнаха да развиват свои върхови технологии. Но и не ги третират отдавна като страни от третия свят, за да имат привилегии. Ето това е разликата с Китайската КП.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези простотии с евтините некачествени китайски стоки... Знаете ли е, Маде ин Германи е измислено от англичаните за да се отбележат некачествените немски стоки през периода, през който германия точно е откраднала индустриалнитетрхнологии от чехия и е започнала собствено промишлено производство? Същото е и за Япония - крадяла е патенти и технологии от където свари и всички са казвали, че е евтино и некачествено... Стокаъа е такава, каквато я купиш В китай, както и навсякъде, има ментета и ментета
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кром, самия Китай е огромен пазар. Няма компния, която да не иска да се добере до него. Мащабите са такива, че няма компания подготвена за такава акция. Представи си българска фирма за парфюмерия да пробие там... Абсурд да покрие търсенето само в един малък китайски мегаполис...
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страйкър, не знам дали осъзнаваш, но 4 мегатона в Перкин ще убият 1,5 милиона и ще ранят 2,5. А населението му е 22 милиона. Представи си какво ще направят останалите 1 милярд китайци с тозьи, който ги е атакувал... Само стоките му да спрат да купуват и можеш да го погребеш спокойно...
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКитай като почне да си разпродава зелената тоалетна хартия - и всички ще го втасат - но най-вече печатарите.Сигурно се сещаш :)
22
3
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Китай сам е зле. Без американските и европейските технологии, но по важно ... без американските и европейските пазари са довиждане. Къде ще пласират евтините ***? В Русия? Ама те нямат пари. Или може би в Северна Корея? Или Индия - но пък те произвеждат почти същите? Така че, ватн.иците, стягайте се за нови възхвали на Поднебесната Компартия.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЕС и Русия какво чакат!? Да се предяви световен иск срещу комунистически Китай за 10 трилиона долара за пораженията от Ковид-19. Жълтите май... тр да си платят.Браво на САЩ
20
5
 
5
 
! Отговори
Продължение преди 3 години
До Анонимен 18Това и тая култура на "ефтинджоса" както я наричам. Да си купиш ама да е евтино, да е евтино ама да си купиш. Не вярвам да има човек, на когото да не са му изгорели кинтите от "прекрасните" китайски стоки. Многократно. Ама пак продължават да се купуват, щото "вършат работа". В изостанлалите държави и в комунистическите, където всичко ни беше на тоя принцип върви, но не развива. Едни китайски нож да вземеш, дето е щанцован, и той ***. Нито може да се точи, нито стои прав , нищо
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Крадат оттук оттам, докарват го на външен вид и го продават за "същото". Истината е, че жълтите откраднаха технологиите за електроника и полупроводници и на това се крепи цялата им индустрия. Много дълго време работиха тия сектори и на запад (с малки изключения) забравиха как се правят нещата, насочиха се главно към услугите и резултата го виждаме. Тая пандемия дойде ДЮШЕШ да се осъзнаем малко. Ако сега не стане Запада е обречен.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам,че има много китайски подръжници.Обаче какво да ви кажа-купих си свредла за перфоратора-някои от тях са китайски и от китайските нито едно право няма. Всичките са криви и някои ги изхвърлих защото много мятат.и се питам - как може да правиш нещо с машини и да го направиш криво?Каква е тая ваша любима империя дето едно свредло не може да направи???
17
11
 
5
 
! Отговори
Striker преди 3 години
И друг път съм го казвал - на жълтите им е време за две гъби. Едната над Бейжин, другата по избор. Това с вируса беше капката, особено с факта, че още не плащат! Аз не виждам друг начин. Два Минътмен и до там.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15"Китай .. Луната"Кво викаш, кога китайците кацнаха на Луната? Ще успеят ли да го постигнат поне за 60 годишнината от американското кацане. За 50 годишнината не успяха ....
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бе! Изостаналия Китай направи изследване от обратната страна на Луната, а напредналите американци пак си отложиха изстрелването на смъртници към международната станция!
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха! Зелените не искате да признаете че "американските" технологии са технологии придърпани от цял святт?И когато доларите спрат да струват и миграцията секне - край с технологичното лидерство на краварската нация.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6" ... не че Китай го иска .."Как ще го иска? Много по-добре е необезпокоявани да крадат отвсякъде и с всички методи.
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Ти не забравяй да си пиеш хапчетата. "Хилядолетния Китай" краде де що свари както само комунисти могат, а САЩ осигуряват на хората бъдеще и добър живот в собствената им страна, в която да се реализират.
11
3
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 3 - или поне така им се иска на *** като теб. А на дясното краче на поднебесния император Си ще кацне един малък *** - като негов личен съветник. Ех, какъв живот. Обаче имай предвид, че ако зависиш от Китай, и купичка ориз дневно няма да имаш. Но пък, ще ти се скъса трибуквието от бачкане. Време за коментари няма да имаш.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хилядолетният катай още ядат *** не са еволюирали много.Ще ги замете Сащ за нула време.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катай няма никаква способност и възможност да е новият световен лидер.Те са безобидни жълти *** които ще бъдат заличени с един замах на джапанката.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анонимните отдолу - не забравайте че няма американски технологии!Всичките са на примамени учени от цял свят - германци, французи, руснаци китайци и даже българи!Баш американците са колония пресъпцини завладели континента с геноцид над месното население!Изобщо няма място за сравнвнние с хилядолетния Китай!