Климатът на Земята може да се върне с няколко милиона години

Причината - дейността на човечеството
14 юли 2020 15:55, Петя Славова
26
Климатът на Земята може да се върне с няколко милиона години
Снимка: БГНЕС

Учени от университета в Саутхемптън откриха, че климатът на Земята е напът да се върне с няколко милиона години в миналото.

До 2025 г. нивата на въглероден диоксид в атмосферата ще достигнат рекордно високи стойности през последните 3.3 милиона години. Причината за това е дейността на човечеството, се казва в статия, публикувана в списанието Scientific Reports.

Изследователите са анализирали химичния състав на вкаменелости, събрани от седиментите от дъното на Карибите, предава "Дарик". Получените данни са използвани за реконструкция на концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера преди около три милиона години, през епохата на плиоцен (от 5,3 до 2,8 милиона години), когато Земята е била с три градуса по-топла от сега. Тогава полярните шапки са заемали по-малка площ, а нивото на световния океан е било по-високо.

За да оценят древната концентрация на въглероден диоксид, учените определят съотношението на изотопите на бор в останките на черупки. Изотопният състав зависи от киселинността на морската вода, а това от своя страна зависи от съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата.

Оказа се, че в най-топлия период на плиоцен концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достига 380-420 части на милион. Това се равнява с текущата стойност от 415 ppm и показва, че човечеството вече е достигнало ниво, при което настъпват значителни климатични промени.

Счита се, че до 2025 г. съдържанието на въглероден диоксид ще надвиши всички стойности през последните три милиона години. Това също означава, че в бъдеще ще бъдат достигнати рекордни нива за последните 15 милиона години.


26
Още от Звезди
Водещият на "Ловци на митове" Грант Имахара почина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мамутски пържоли..!?
25
3
 
2
 
! Отговори
az преди 4 седмици
той дядо разправя когато били малки преди 3м години наистина въглеродения диоксид е бил завишен , въйййй
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спрете да пушите с тия комини бе. Спрете да горите въглища в тецовете. Намалете полетите че този керосин дето бълват с десетки тонове за един полет тровите целият свят.
23
0
 
8
 
! Отговори
Джурасик паркинг преди 4 седмици
Ще се върне, дори ще се появят и динозаври и ще ви изядат.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нивото на въглеродния диоксид (двуокис) преди 3М години е бил наистина много висок благодарение на ... пръд_нята на динозаврите. Те май са измрели по-рано (ледников период), ама нейсе.
21
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Преди 3 милиона години как е имало високи нива на въглероден двуокис като не е имало хора? А сега човека бил виновен.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Напоследък ми е толкова студено посред лято, че се стоплям единствено като прочета някоя статия за глобалното затопляне. Пишете по-често, че без вашите публикации замръзвам.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Една лъжа минава лесно, когато я поднесеш заедно с някаква истина. Истина е, че климата се променя, лъжа е че това е резултат от човешката дейност. Слънчевата активност непрекъснато се променя. Термоядрения синтез непрекъснато става по-интензивен. След няколкостотин милиона години слънцето ще е с 10 % по-активно от сега, което ще направи живота на земята невъзможен. Учените го знаят и няма нещо, което може да се направи това да не се случи. Човешката дейност я намесват заради нечии интереси.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Утре започват трите дни-15-и,16-и и 17-и юли, които са наречени от народа "Горещници"заради голямата жега.Максималните температури в София ще са 26,24 и 27 градуса съответно в трите дни.На това ли му викат глобално затопляне?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как са измерили съдържанието на въглероден двуокис преди 3М годинини, което при това било достатъчно високо без никаква човешка дейност, та чак сега сме го надвишили?
Нещо не ми се връзва това с човешката дейност.
16
3
 
5
 
! Отговори
Морен сокол пие преди 4 седмици
Няма данни мамутите и динотата да са имали технологии за пречистване и дори синтезиране на вода, та в тази насока сме да кажем малко по-добре. Може би не за дълго. Деволюцията на сапиенското във вида ни е плашеща. Ако зелените, гретарите и всякаква подобна еко-меко па.плач надделеят няма да имаме скоро никакви технологии.
15
5
 
8
 
! Отговори
сокол преди 4 седмици
Нищо вечно няма...Ще изчезнем като динозаврите и мамутите...Водата свършва,с нея и нашия живот..
14
2
 
14
 
! Отговори
ДНК Лудити преди 4 седмици
Офф аман с тези мутации. Чели недопрочели плашат гаргите.
Така ще е. И все по-зле ще става щом идеолог ви е едно недоучило момиченце.
При всеки човек има около 400 генни мутации.
Незнанието е жалко. Войнстващото незнание е опасно.
13
8
 
8
 
! Отговори
И ся ко шъ прайм? преди 4 седмици
Въпреки жалното вайкане на "еколозите", наети от финансовите спекуланти, и въпреки сериознния промишлен дърводобив горските площи на планетата са се увеличили със 7% през последните десетилетия. Общата растителна маса на планетата - също, благодарение именно на по-високото съдържание на въглероден двуокис в атмосферата. А това означава и възможност за повече продукция в селското стопанство. Но някои не искат това - може би много държат и занапред да има стотици милиони гладуващи?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще мутираме ли или ще изчезнем?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И кой е казал пък ,че трябва винаги да има човеци?Ние сме вид временно на върха на веригата,утре ще е друг.Демокрация от планетарен мащаб,да не би винаги да е имало кислород на планетата?
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е резултат на добро управление през годините и хуманизъм
9
4
 
4
 
! Отговори
До Глупар преди 4 седмици
Споко при тебе вече са налице и както се вижда това не пречи да се плещят грет,енизми по форумите.
Да не забравиш отварата си от сушена кайсия. Неконсуматоре.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е нали тогава е нямало човеци???И кво правим?
7
3
 
3
 
! Отговори
глухар преди 4 седмици
Е и кво от това ли? Ще започнат масови генетични мутации консуматуре проз.