Беларус между мечтата за европейско бъдеще и украйнския сценарий

Можело да се стигне до гражданска война
11 авг 2020 11:20, Ния Христова
42
Беларус между мечтата за европейско бъдеще и украйнския сценарий
Украйнският сценарий за Беларус е напълно възможен, защото за пръв път в страната има толкова обединена опозиция, макар че победата на Александър Лукашенко на избори по такъв начин не е прецедент. Това каза доц. Александър Сивилов, международен анализатор, специалист по съвременна история и преподавaтел, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria
 
Сивилов смята, че насилствено обръщане на Беларус към западните страни може да доведе до разпад на държавността по примера на Украйна и до разцепването на страната.
Още по темата
 
"В Беларус няма толкова ясно разделение на източна и западна част, както е в Украйна. Ситуацията ще е много сложна, може да се стигне до гражданска война".
 
Според него един от големите въпроси на президентските избори в Беларус е бил по отношение на възможността руският президент Владимир Путин да се отдръпне от Лукашенко.  
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
stiga s taq dyvka Evropesiko bydeschte nqma takova ponqtie v sveta.Ima dyrjavi bez bydeschte.
33
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Опозицията е обединена, защото ес им каза да натискат докрай... и вероятно ги е събирала на обучение, както бойко борисов събира ислямските терористи в сирия на обучение в правец...ПП. нито един от кандидатите не говори за европейско бъдеще и цивилизационен избор - запазени за българския *** мантри (даже макетата не ги споменаха, само гербаджийските ни тикви).
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички се опитват да се измъкнат от прегръдката на масква, не мога да ги обвинявам, с империята на злото нищо добро не ги чака. От кремъл само дрънкане на оръжие, тероризъм, заплахи и масова дезинформация тече. Така е било в Мордор, така и ще бъде занапред.
31
6
 
2
 
! Отговори
Истина и правда преди 3 години
Явно беларуския народ е уморен от диктаторски репресивен режими измамните избори с които остават на власт всички корумпирани управници,които се грижат как да останат на власт и заграбят повече вместо от правата и грижа за народа си.Дано Господ се намеси и освободи всички поробени народи под комунистическа нацистка или ислямска диктатура - защото са беззаконни корумпирани дяволски системи за из грабежи убийства измама и погазване на човешките права чрез терор геноцид насилие неправда,неморланост
30
4
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Православен патриот за какви фашисти пишеш, че нали всяка година празнувате победата над фашизма. Кога лъжете, тогава когато празнувате победата над фашизма или сега когато наричате тези които не искат да са с Русия-фашисти.
29
7
 
1
 
! Отговори
констататор преди 3 години
За тези русофили които обясняват колко зле се живеело в България, ще им кажа, че българските заплати и пенсии са по-високи от руските заплати и пенсии. Едно евро се обменя за 85 рубли. 1 руска рубла се обменя за 2.5 стотинки. И в България нямаме газ и нефт както в Русия. Пускайте си по-често парада на Победата и си пейте Вставай страна огромная, но ви моля не пишете глупости във форумите.
28
4
 
6
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Какви ги разправя тоя *** !?!??? Никаква война няма да има, защото Саша Лукашенко ще смачка фашистите ..
27
4
 
8
 
! Отговори
рашид преди 3 години
Драги Американски подлпги и цунигъзовци, кажете и дайте ясни срокове на Беларусците да си прецвнят, че ние 30 години дървото и по хоризонтала и по вертикала гризем и файда йок!Молдова иска в Румъния, Украйната я демократично Украдоха и Улево У девета глуха!U.K.хитро по саксонски се изниза от ЕС, Италия и тя обмисля англоийският сценарий.За Каталуня и Баските никой нищо не казва, а хранят почти цяла Испания и не искат да са покорна рая ама Фанал си се на Орото, ке скачаш, та така де...
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aмериканските чакали стигнаха и до там!
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено Лукашенко е гарант за независимостта на страната. И трите патици са с пропутинска насоченост. Едната избяга вМосква, а Тихановска си прати децата в Европа, както правят всичките руски величия.
24
2
 
4
 
! Отговори
Аполо преди 3 години
Изобщо няма да чета статия, която още в заглавието показва непознаване на граматиката - кога се пише "И" и кога "Й"!!
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мазепа 17Да, бе! Бандите на "Десен сектор" правят там каквото си искат. В парламента вкараха жена, дето има проблеми с главата. Тази дето разстреля руски журналисти от вертолет. И в парламента си показа рогата. Там е и изгонения от Грузия екстремист бивш президент Саакасьшвили. Тръгнаха да нарушават правата на малцинствата. И тук. По нашето черноморие се опитаха да провокират руски туристи.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами по логиката на нашите управници там всичко е наеред. Проведени са избори, Лукашенко печели, ще си управлява до следващите, нали така е демократично.
21
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Щото украинците цъфнаха и вързаха демократично...
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и на грамотни списвачи не случихме бееее! Па за управниците хич и дума да не отваряме. А Беларус изобщо не ги мислете, на косъм се разминаха от Майдан и ще си стъпят на краката. Дайте да си гледаме нашата кoчинкa, a? Че както сме в чакалнята за чакалнята не децата ни, ами и правнуците ни няма да го доживеят онова светло бъдеще, дето ЦPУ ни го обеща 1989 г.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се намесват чужди сили. Като се "внася"демокрация на население, което не е узряло за това. Така ще е. Втора Украйна.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките беларуски демократи, как издържат на чудовищния кървав режим не знам. Не може ли ЕС да помогне някак и тиа 6% да ги направим поне 60-65%. Хората искат демукрация! Помошт!!!
17
2
 
3
 
! Отговори
УкраЙнски? преди 3 години
Нямате ли отдавна задължителните помощни програмки за проверки, за да не се излагате? Правописът и граматиката все пак не са най-трудната част от средното образование.
16
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре украински сценарий, отколкото в прегръдките на Русия.
15
15
 
4
 
! Отговори
констататор преди 3 години
Никоя бивша съветска република не иска да е заедно с Русия. Даже Украйна шеста година воюва за своята независимост, след като бе нападната от Русия. Само българските русофили наричат украинците защитаващите родината си -фашисти.