Европейският съюз настоява за нови избори в Беларус

В следващите дни Лукашенко ще се срещне с Путин
30 авг 2020 20:58, Нели Христова
100
Европейският съюз настоява за нови избори в Беларус
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) призова за нови избори в Беларус, докато президентът Александър Лукашенко планира да пътува до Москва в следващите седмици, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, пише Bloomberg.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел написа в Journal du Dimanche днес, че са необходими нови избори, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съблюдава процеса.

ЕС отхвърли твърденията на Лукашенко за безспорна победа на изборите и отправи критики за действията на полицията след това. 27-членният блок се съгласи да наложи санкции на държавни служители от Беларус, заподозрени в подпомагане на измамите в гласуването и участие в насилието на протестите.

„Междувременно не можем да не изразим притесненията си“, пише Борел, посочвайки, че отговорните за случващото се трябва да бъдат санкционирани.

Протестите продължават

Путин, най-близкият съюзник на Лукашенко, заяви, че изборите в Беларус са легитимни и дори предложи да изпрати полицейски подкрепления в бившата съветска република. Освен това руският държавен глава обяви, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е отказала поканата да проследи изборите.

Двамата лидери ще се срещнат в близките седмици, сочи изявление на Кремъл.

„Този конфликт не противопоставя Европа на Русия, а Беларус срещу неговите лидери“, пише Борел. „Протестиращите, които отричат изборните резултати, не развяват знамето на ЕС, а бившия флаг на страната“.

ЕС се опитва да подходи деликатно към оспорваните избори, без да разгаря още повече конфликта или да даде на Путин извинение да се ангажира още повече.

Позицията на Борел следва коментарите на френския президент Еманюел Макрон, който в петък заяви, че руската намеса в Беларус ще е „най-лошото“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
ЕС въобще няма право на мнение, при положение, че още не са измели Орбан и Борисов.
60
12
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До ХхххБритания и България кани на своите избори международни наблюдатели. Друг въпрос е те дали се възползват от поканата. Лукашенко отказа наблюдатели. Как тогава да признаем победата му. Като купуваш домати на пазара и търговецът откаже да ти покаже кантара когато ги тегли, ти длъжен ли си да му вярваш? И ако не признаеш теглото, което ти е казал, това намеса в бизнеса му ли е?
59
0
 
12
 
! Отговори
До 68 сляпогледащият преди 3 години
Какво като получаваш три пъти повече, ако цените скочат пет пъти?! За какво да оставиш питомното за да гониш дивото, ей на при нас каква е жална ни майна!Колко старци като теб изгоряха, а да си чул измамници и крадци в затвора?!Президента ако сй върши работата и десет мандата са му малко или да сменяме пък каквото сабя покаже, нали!Ееех дедо Йоцо пишеш ама романа не си дочел явно, а?!
58
12
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До катогъз или католикБеларусите искат да живеят като католиците в Полша. Да взимат техните заплати, тоест три пъти повече и да работят свободно на европейския трудов пазар. Да избират президент с максимум два мандата да не ги бият полицаите по улиците. Толкова ли е много?
57
0
 
12
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
...пълна независимост за баските и за каталунците също!Настояваме ние Северна Македония да се раздели по-братски между България и Гърция!Настояваме също и ЕС да освободи задържаните вчера в Берлин над 300 демонстранти, че и те леко бити, но демократично някак, с дъх на свобода...Настояваме и САЩ да спазват ангажимента си НАТО да не притиска Русия по границите й, както е подписано, но не би...Защо ЕС не се разпадне и да се приключва.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Белорусия няма приватизирани заводи и фабрики. Работа има за всички, дори и за тези които не желаят да работят."----------------------------Така така, и в Белене беше така едно време
55
1
 
10
 
! Отговори
катогъз или католик преди 3 години
До дядо Йоцо гледа: Заслепен си колко полски "водопроводчици" работят в Англия, Франция и вътре в Полша ***, във вътрешността на Полша пияни жени за 10-20 евра и кеф....Истината е че всичко де що е влязло в ЕС реално е емигрирало към ЕС и в държавите им са останали скотове и дъртафелници с изключение на Чехия, Словакия, Словения и Унгария другите барабар с нас пиши ги заминали....
54
5
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До АнонименИ как се е ''намесил'' ЕС в Беларус?
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус е суверенна държава и ЕС няма никакво право да се намесва в нея. Като е толкова загрижен за демокрацията и изборите защо не се намеси в България? ЕС не може да оправи многото си собствени проблеми, а се е "загрижил за Беларус.
52
14
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До АнонименЛукашенко вкара 7000 в затвора, стотици пребити, шест убити, 70 в реанимация с опасност за живота, а един милион беларуси си вадят хляба при полските католици.
51
9
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До АнонименНе е вярно. Лукашенко отказа на ЕС и не покани европейски наблюдатели. Всъщност нямаше никакви наблюдатели.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В качеството си на какви ЕС се бърка в вътрешните работи на Беларус?! Не сили взеха поука с преврата в Украйна, колко хора загинаха там в гражданската война..."ЕС-НАТО не ги интерсува жертвите вУкрайна ,България или сърбия тях ги интерсува заграбването на Руските природни ресурси.
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В качеството си на какви ЕС се бърка в вътрешните работи на Беларус?! Не сили взеха поука с преврата в Украйна, колко хора загинаха там в гражданската война...
48
5
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
ЦИК на Беларус упорито отказва да предостави на обществеността протоколите от изборите. Вчера председателката на ЦИК обяви че протоколите са вече унищожени.
47
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Същият този ес създаде ислямска държава, защото платените от него *** се провалиха на многопартийните парламентарни избори в Сирия.
46
0
 
9
 
! Отговори
Батько Лукашенко преди 3 години
Нека си настоява.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ах на дядааа убавците !Дяда ще ви тури един хубав управник, Ваня Каставой !Една такава убава приватизация, една такава убава реформа, още по-убави критерии за покриване... Тъй ще демократизиране, че папер няма да остане от вас ! Ако не вярвате, питайте балхарские си друзя...!
44
0
 
15
 
! Отговори
ЛУКАШЕНКО преди 3 години
"Европейският съюз настоява за нови избори в Беларус"ХАХАХАХАХАХАХА. ТИЯ ЩЕ МЕ УМОРЯТ ОТ СМЯХ
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите, които отричат изборните резултати, не развяват знамето на ЕС, а бившия флаг на страната.---------------------Нагла лъжа. Протестиращите не развяват бившия флаг на Белорусия. Те развяват флага на бандитски нацистки формирования, които са били съюзници на Адолф в агресията му срещу СССР и са свирепствали на територията на Белорусия през 1942-43 г.
42
2
 
3
 
! Отговори
Хасковский Камсамоле преди 3 години
Па убаво, че не е Съветския Съюз....