Вицепрезидентът на Афганистан оцеля при бомбен атентат

При взрива са загинали 10 цивилни, 15 са ранени
9 сеп 2020 12:52, Елка Василева
4
Вицепрезидентът на Афганистан оцеля при бомбен атентат
Снимка: БГНЕС

Десет души бяха убити и над дузина бяха ранени при бомбен атентат в Кабул срещу кортежа на първия вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, предаде Асошиейтед прес.

Никой не е поел отговорност, а талибаните побързаха да отрекат, че са замесени.

Салех, който е бивш шеф на афганистанското разузнаване, се появи по телевизията веднага след атентата с превръзка на ръката и заяви, че е добре и е получил само леки изгаряния при взрива.

"Аз и моят по-малък син, който също беше в колата, сме добре. Имам леки изгаряния по лицето и ръката. Извинявам се на онези, които са пострадали или са загубили имуществото си при атаката", каза вицепрезидентът.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че бомбата е избухнала, когато кортежът преминавал през квартал на Кабул с много магазини за газови бутилки за бита и взривът предизвикал пожар в няколко от тях.

Експлозията причини тежки щети – най-малко 10 унищожени магазина, изгорели коли и избити прозорци на десетки съседни къщи.

Говорителят на министерството Тарик Ариан уточни, че са загинали 10 цивилни и 15 са ранени, сред тях бодигардове на вицепрезидента.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахед заяви, че "днешната експлозия в Кабул няма нищо общо с муджахидините на Ислямския емират", както бунтовниците наричат себе си.

И те, и групировката "Ислямска държава" са активни в Кабул, където напрежението е високо преди очаквания старт на преговорите между официалната афганистанска делегация и талибаните, припомня БТА. Американският пратеник Залмай Халилзад е в Катар, където талибаните имат политически офис, опитвайки се да задвижи процеса. Т.нар. междуафганистански преговори бяха предвидени като част от мирната сделка, която американците подписаха с талибаните в Катар през февруари. Делегацията на Кабул все още чака в афганистанската столица да замине за Доха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 3 години
САЩ да се изтеглят. Нищо не става от тази държава. Първи през 40 и 50 там са французите. Изтеглят се с поражение. През 60 те американците. И те се оттеглят с поражение. После СССР през 80 те. Пак поражение. Там има два варианта. 1. ВЛиза САЩ или друга сила и бомбандира всичко що мърда. Включително пещери с обеднен уран. При този вариант обаче ще скочи международната общност заради хилядите невинни. 2. Те го правят във всичките си войни. Влизат и започват нападения с безпилотни самолети...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега като Тръмпета изтегли САЩ от там, ще слушаме за бомби и всякакви гадости в Афганистан все по-често. После може някоя талибанска бонба да гръмне и някъде на Запад, за разнообразие.Накрая САЩ пак ще прати там два пъти повече войници....и снабдителите на армията доволно ще потрият ръце. Какво да се прави, и те си имат ексели за попълване...тримесечия, оперативни печалби...