Русия не е съгласна с Турция за Нагорни Карабах

Според Анкара конфликтът може да се реши с военни средства
Обновена: 14 окт 2020 13:03 | 14 окт 2020 13:02, Елка Василева
77
Русия не е съгласна с Турция за Нагорни Карабах
Снимка: архив, БГНЕС

Русия не е съгласна с позицията на Турция, че конфликтът в Нагорни Карабах може да се реши с военни средства, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Не сме съгласни с изразената от Турция позиция, която беше неколкократно изразена и от президента (на Азербайджан Илхам) Алиев. Не е тайна, че не можем да се съгласим с изявление, че военно решение на конфликта е допустимо", каза Лавров в интервю за радиостанциите "Спутник", Комсомолска правда" и "Говори Москва".

Още по темата

Той не изключи възможността Русия да изпрати военни наблюдатели съгласно механизъм за контрол на примирието в Нагорни Карабах, но уточни, че Армения и Азербайджан трябва да решат това, предаде БТА.

Политическо решение на конфликта в Нагорни Карабах остава възможно и предложенията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ остават на масата - поетапно изтегляне от районите около Нагорни Карабах и надеждна връзка между Армения и Нагорни Карабах до определяне на окончателния статут на областта, каза Лавров.

Той заяви, че Русия смята Турция да свой близък партньор, но не и за стратегически съюзник. "Никога не сме определяли Турция като наш стратегически съюзник. Тя е много близък партньор и в много направления това партньорство има стратегически характер", каза Лавров в отговор на въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия може да не е доволна от Турция, но рускините са доволни от турското гостоприемство и сплотяват дружбата. Какво ще направи Русия? Ще обяви война на Турция? Най-много да им свалят още един самолет и Путин пак да се оправдава като мишкa. На турците им признавам това, че са войни за разлика от руснаците.
8
17
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До АнонименЗасега шамарите ги ядат руските протежета, а Лавров си лае.
7
13
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Допълни, че Армения и Азербайджан трябва да решат това.Мдаааа. В Сирия също "Асад трябваше да реши" това и набързо си привикаха руски военни части. И Армения скоро "ще реши сама" по абсолютно съшия начин, само дето след погромите над руските безаналогови оръжия от Турция, *** са напълнили гащурите и се дърпаааат, нищо, че имат подписано споразумение с Армения за военна взаимопомощ. Позовават се на формалния статут на Нагорни Карабах, като територия, която не е част от Армения.СмЕх.
6
9
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Aзербайджан трябва да реши проблема си с Нагорни Карабах, така както Русия реши проблема си с Чечня.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Москва е трябвало да реши проблема още по времето на СССР.Понастоящем решението е патканица докато едните се предадат.
4
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На две "Гео- стратегически npocтитyтки" вяра не може да имаш никога. Все пак Ердоган е по-последователен от Путин - постоянно е на нож.И само господин Борисов е в състояние да усмири подивелият султан.
3
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучен шамар за Ердоган. Ще има още много шамари. Тепърва почват руснаците да го шамаросват.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вживяващия се като султан Ердоган забравя тънката подробност, че оръжията му са руски и силно зависими от Русия, а чичо Донълд го изостави.
1
9
 
25
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 3 години
Казах ли ви, че Ердо ще бъде ошамарен!