Опасност в океана: Вода от "Фукушима" може да увреди човешкото ДНК

Правителството в Япония решава какво да прави с водата в реакторите
54
Опасност в океана: Вода от "Фукушима" може да увреди човешкото ДНК
Снимка: БГНЕС

Замърсената вода, за която се твърди, че ще бъде пусната в океана от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи", съдържа радиоактивно вещество, което има потенциал да увреди човешката ДНК, сочи разследване на "Грийнпийс".

Еколозите твърдят, че 1,23 милиона тона вода, която се съхранява в над 1000 резервоара в централата, съдържа опасни нива на радиоактивния изотоп въглерод-14, в допълнение към количествата тритий, за които вече е докладвано, пише "The Guardian".

Публикуването на доклада на "Грийнпийс" има няколко дни, след като японски медии съобщиха, че правителството е било близо до това да одобри изпускането на водата от реакторите в Тихия океан.

Местни рибари изразиха възраженията си, като твърдят, че това би унищожила поминъка им, допълва Bulgaria ON AIR.

"Не можем да отлагаме този въпрос завинаги. Искаме да вземем възможно най-доброто решение и то възможно най-скоро", подчерта премиерът на Япония Йошихиде Суга.

"Въглеродът-14 има период на полуразпад 5370 г. Той има потенциала да увреди човешката ДНК", пише в доклада на "Грийнпийс".

Очаква се правителството на Япония да вземе решение за водата от "Фукушима" следващата седмица. Местни медии съобщават, че проектът ще стартира най-рано през 2022 г. и ще отнеме десетилетия за реализирането му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От едните жълти пълзят вируси и бацили, от другите - радиация, от третите - комунизъм.Не съм расист,но ми прави впечетление.
24
0
 
11
 
! Отговори
Запозната преди 3 години
Тия джапани изляха всичко в океана и изтровиха за много години рибата. Като стана белята просто изливаха всичко, че им беше твърде скъпо техническото решение а и не знаеха какво да правят в паниката си. Хората от бранша бяха втрещени как може такава мърлящина за да се стигне до аварията, краен непрофесионализъм на всички по веригата и последващо замазване на щетите. До днес дори океанската риба е вредна за ядене
23
0
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Да, трилион дилара, има-няма една десета от това,което се наля в американската икономика с едно натискане на бутон.В България защо толкова много се построи по време на комунизма? - Защото нашите бащи,майки,дядовци и баби работиха БЕЗПЛАТНО.Когато става дума за авария в такъв размер - парите са най-малкия проблем.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че Фокушима е в пъти по-зле от Чернобил, но не се усети толкова само заради атмосферните условия. Японците трябва да си измислят бог на вятъра и да му принасят жертвоприношения всяка година, защото ако в деня на аварията духаше в обратна посока Азия можехме да я отпишем,а не както в случая всичко беше откарано над/в океана.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има какво да се направи но бяха сметнали ,че ще струва над трилион долара.Планът предвиждаше изкопни работи дълбоко под авариралата централа и наливане на бетон подобно на плоча на къща.След това изграждане на нещо като язовирна стена като размер и мащаб от плътен бетон около цялата централа и последващото завършване с покрив.Дори и да имат парите не съм сигурен дали биха имали технологичната възможност да го направят.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полуразпада на плутониум-239 е 24 хиляди години. След 50 хиляди години може да се позачисти обстановката.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е полезна демократична радиация. Не като руската - лоша и вредна.
18
0
 
5
 
! Отговори
Мале преди 3 години
Направо се отказвам от рибата и разни там морски дарове!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече отдавна не купувам океанска риба.
16
1
 
5
 
! Отговори
K преди 3 години
Друго сравнение може да се направи с оглед мащаба на двете атомни централи. Общото количество радиоактивни материали в Чернобил беше 100 тона (малка част от тях са изхвърлени в атмосферата), останалите остават под саркофага все още). Във Фукушима общото количество радиоактивен материал в 4-те реактора беше 2400 тона, т.е. 24 пъти повече...
15
1
 
1
 
! Отговори
K преди 3 години
Трудно е да се съпоставят Фукушима и Чернобил. Според МААЕ нивата на радиокативен йод от хидрогенните експлозии във Фукушима (с много кратък полуразпад, но изключително опасен за децата) е сходен с количествата, изхвърлени при взрива в Чернобил. Оттук нататък обаче започват разликите. Ако в Чернобил взривът изхвърли в природата моментално радиоактивните изотопи, то във Фукушима процесът ще трае неопределено време (според най-оптимистичните и вероятно нереални прогнози) - поне още 30-40 г.
14
7
 
4
 
! Отговори
Камикадзета никс преди 3 години
Лошите руснаци до 1987г. бяха построили саркофаг със срок на годност 30 години и спряха изтичането на радиацията. През 2017г. построиха втори саркофаг със срок на годност 100 години. Ааа....иначе разправят,че в Япония имало камикадзета ама на практика излезе ,че ги е занямало. В Русия обаче Александър Матросовци си има и затова се справиха.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7"Как не са се сетили да докарат тук водата от Фукушима..."-----------Тук е, нали всичката замразена риба по магазините е от фукушимския риболовен район, даже си пише на етикета района на улов FAO 61
12
0
 
6
 
! Отговори
ЧЕРНОБИЛ преди 3 години
беше катастрофа. А това какво е. Защо няма санкции на САЩ срещу ЯПОНИЯ
11
0
 
5
 
! Отговори
АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОРИ преди 3 години
няма страшно, те са демократични. Партньорски
10
0
 
3
 
! Отговори
K преди 3 години
От 2011 г. следя аварията. Ако проследите официалните изявления на японското правителство и TEPCO , т. нар. "нискорадиоактивна вода" се излива в окена постоянно вече 9 г. чрез подпочвените води (опитът за замразяване на почвата в един момент се оказа неуспешен). Поради цялостното стопяване на 2-ри рекатор и частичното стопяване на 1-ви и 3-ти реактор няма какво друго да се направи освен да се обливат с вода ядрата поне още 3 десетилетия. Само силно радиоактивната вода се съхранява в контейнери
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е тока да е евтин, икономиката да върви, хартии да се печатат, ДНКто ***-йната му...
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, добро утро.Колко години тази вода, с която заливат реакторинте, за да ги охлаждат се излива в океана? Те сега се сетили.
7
4
 
2
 
! Отговори
Хаахх преди 3 години
Още една легенда на русофилите отпадна за изхвърлените радиоактивни води от фукушимав океана.Сега ще видим какво ще измислят.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейй как не са се сетили бг политиците да врътнат една далавера и да напълнят язовирите с тази води.Хем народът ще пие хем японците ше са добре.