Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах

Връщат селата им на Азербайджан по силата на споразумението
166
Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Арменските сили се очаква да започнат днес изтеглянето си от района на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който преминава под контрола на Азербайджан по силата на мирното споразумение, сключено след шест седмици боеве, съобщи Франс прес.

Още по темата

Жители на селата в този регион предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия.

Вчера десетки къщи бяха опожарени от собствениците си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война в началото на 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе населен почти само с азербайджанци. Но арменското правителство финансира след това заселването на арменски семейства в тази зона.

Журналисти на АФП на терен видяха през последните два дни как много жители товарят покъщнината си на камиони и заминават за Армения.

Мирното споразумение предвижда присъствието на руски мироопазващи сили, които пристигнаха в петък в Степанакерт, главния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски контрол, жителите му са го напуснали заради ожесточените сражения. Местните власти ги призоваха да се завърнат по домовете си, но почти всички магазини в града все още са затворени. Вчера там пристигнаха десетина автобуса от Армения с местни жители. Интернетът не функционира, а мобилните телефони вече хващат азербайджански оператори./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтребителите F-35 не могат да влязат в масово производство - показват твърде много дефекти.
49
2
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До Ха-хаРусофилите не може да приемете факта че договорите с Русия струват хартията на която са написани. Затова се чудите кого да изкарате виновни за това. Армения, която е член на ОДКБ била с про-американско правителство. Все едно да кажеш че водата е суха.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"изглежда не са чували за "Красуха-4"------Русия създаде "Калибр", "Кинжал", крилатата ракета с ядрен двигател и неограничен радиус "Буревестник", "Сармат", хиперзвуковата А-235 "Нудоль", "Стилет", РС-26 "Рубеж" с хиперзвуковия планиращ боен блок "Авангард", "Пересвет", "Посейдон", "Скиф" с пускови шахти на морското дъно, "Циркон", "Борей", "Ясень", "Хаски", АПЛ "Белгород" с "Лошарик" на борда, "Сервал", безпилотният "Цефалопод" и тн. Русия въвежда океанска, стратегическа, многоцелева система.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците нали се ориентираха към САЩ, обявиха се срещу Русия? Защо сега САЩ не им помогнаха?
46
3
 
9
 
! Отговори
Турските оръжия преди 3 години
Бият руските безаналогови джилиза и в Сирия и в Либия , и в Нагорни КарабахТова е пАлажението, друзята С мултфилмите дотам...
45
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До юбералесПошло,ама вярно!
44
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До АнонименТоест ''про-американското'' арменско правителство, което е в ОДКБ. А-ха.
43
3
 
5
 
! Отговори
За 46 преди 3 години
Русия изостави Армения!Армения е част от ОНД!Договорите с руснаците не струват и хартията на която са написани ...
42
2
 
5
 
! Отговори
Гр преди 3 години
Договор с руснаците може да се използва само за тоалетна хартия
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците излязоха на улиците срещу про-америакнското правителство.
40
6
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Русофилите обвиняват арменците за слабостта на Русия. Арменците са били продали на Запада, затова Русия не помагала. Толкова е пошло.
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия преподаде урок на Армения.
38
7
 
6
 
! Отговори
За 43, да не преди 3 години
Забрави да си извадиш езика от ануса на ПитинЧе човеко няма да може да иде до тоалетна:)Никоя империя никога не е освободила никогоИма окупация наречена от продворните и историци - асвабаждения
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1:Абе тиквуняк,Турция и Гърция като са в тъпунгеринското ти нато,не са ли на ръба на война,независимо,че имало някакъв си висящ "член 5",дето щял да задейства не знам какво си!Ще задейства на бабунята ти фърчилото,а отгоре на всичко,след Гърция идва и нашият ред...идва,идва,а булгаристанскотостадо блее и чака да го поробят втори път.Ама сега на такива предатели като нас,руснаците ще покажат едно яко трипръстие и с пълно основание!
36
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВСЯКО ОТЦЕПВАНЕ НА ЗЕМЯ ОТ ДАДЕНА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ САМО С ВОЙНА !!ИЗКЛЮЧЕНИЕ САМО ЗА ТЕРИТОРИИ КОИТО СА ПОДАРЕНИ НА СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА ТАМ МОЖЕ ДА СЕ ОТЦЕПИ И БЕЗ ВОЙНА! КОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА ПОДАРЕНИ СА СЪРБИЯ И МОЖЕ И БЕЗ ВОЙНА ДА СЕ ОТЦЕПЯТ!---------------АРМЕНИЯ ОБЯВИ ВОЙНА НА АЗЕРБАЙДЖАН И ПРИЛАПА ТОВА ПАРЧЕ АМИ ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ СИ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ!
35
8
 
4
 
! Отговори
Путкин прати преди 3 години
Войски на Асад и го спасиА на Армения която е част от ОНД!!! прати миротворци и то скед дъжд качулка Колко жалко е да си руснак....
34
6
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Защо ги палят? Те не са тяхни. Настаниха се в тях преди 25г.
33
2
 
10
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До АнонименГовориш за събития преди хиляда години. Тоест и Византия има правото да си върне заграбените от българите през 7-9 век изконно ромейски земи.
32
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Да не сте окупирали преди 30г чужда земя. Ниее ли така народа няма вина вината е на управляващите кой умира на фронта бедния народ кой остава бе дом бедния народ хвърлили бедния върху леглото той пак паднал върху х.я ако бяха окупирали варна кърджали или др място от България какво щяхме да кажем браво ли замислете се малко всеки иска свят без война без страдания но богатите и управляващите са алчни
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Украйна също се чуват гласове за реванш на Донбас и Крим с турска помощ."-----------------------------------------------Тези гласове са пропуснали масирания байрактарски дронопад в Арцах.Те изглежда не са чували за "Красуха-4". Ще чуят.