Над 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят без подслон

Спят в горите, в изоставени сгради, в импровизирани лагери
68
Над 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят без подслон
Снимка: БГНЕС

Най-малко 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят на открито при зимни условия, което може да бъде определено като хуманитарна катастрофа, предупреди днес ръководителят на мисията на Международната организация по миграцията /МОМ/ в страната Петер ван дер Ауверарт, цитиран от агенция Хина и БТА.

Той каза, че след пожара и временното затваряне на мигрантския център Липа край Бихач миналата седмица около 1000 мигранти, които са били настанени там, са оставени без подслон, а други 1500 или 2000 спят в горите, в изоставени сгради или в импровизирани палаткови лагери край Бихач и Велика Кладуша.

"Ние сме в разгара на хуманитарна катастрофа", каза Ван дер Ауверарт за босненската телевизия Ен1.

Той потвърди, че МОМ има необходимите ресурси за създаване на нов приемен център, но има проблеми с неговото местоположение. Босненският Съвет на министрите по-рано се е съгласил село Липа да се превърне в постоянен приемен център за мигранти, но за да стане това, трябва да се опразни съществуващия в момента палатков лагер в селото и да се построи нов лагер с контейнери и с необходимата инфраструктура.

Местните власти в Бихач не са позволили мигрантите от Липа да бъдат временно настанени в бившия лагер Бира в града и сега те обикалят наоколо, без да знаят къде да отидат.

Ван дер Ауверарт каза, че ситуацията в момента е породила допълнителен натиск по границите с Хърватия и Сърбия, накъдето са се запътили голяма част от останалите без подслон мигранти с надеждата да прекарат зимата при по-добри условия.

Според МОМ в момента има около 8000 нелегални мигранти в Босна и Херцеговина, а повечето от тях са съсредоточени в Унско-Сански кантон и край Сараево, където има два мигрантски лагера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
13
 
! Отговори
2 преди 3 години
КАКЪВ ГО ТЪРСЯТ ТУК????? някой може ли да каже. За мен са като някой да ти дойде в къщата и да ти седне на масата без да те пита ...дори да има претенции за храна и къде да спи. Европа се самоубива...няма ли хора ,които мислят нормално.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не им харесва, да се връщат. Щом са намерили начин да дойдат, значи нямат проблем и с обратния път.
42
1
 
0
 
! Отговори
ТОП *** преди 3 години
До TOP SECRETПълни просттии, стига си спамил!!!
41
0
 
5
 
! Отговори
TOP SECRET преди 3 години
Прочетете книгата за Бежанците в Германия от 320 стр. , за съжаление само на немски , да видите за какво става ВъпросКнигата се казва : "Тайни документи за убежище: Как политиката по въпроса с бежанците застрашава сигурността на Германия, доклад от вътрешна информация"
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бежанците искат Авторката на Текста , *** или неизкъпаня няма значениеТя готова ли е?
39
0
 
16
 
! Отговори
мак преди 3 години
Кой им пречи на момците да се върнат у тях при по-човешки условия?
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчТи остави, ама нали знаеш ей такива хубавци какво са ни правлили пет века?
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са бъдещето на застаряваща и ялова Европа.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДГД
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно да им построят къщи и да им дадат по един автомобил, и месечно да им пълнят резервоарите по два пъти. А, и храна в хладилниците да имат достатъчно. И по една жена да им намерят.
34
2
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
На тия кога им е ловният сезон?
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западнярите от всичко правят политика!Тоя *** пет пари не дава за тях,ама било "хуманитарна катастрофа"!И чака всички да му се възхищават,и да кацне на по- платена длъжност!Пусто дърво!
32
0
 
18
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
Меркел посрещай ! Покани ги а сега в гората да спят не те е срам !
31
0
 
16
 
! Отговори
Няма преди 3 години
Да им се отвори парашутът нито за Хърватска, нито за Сърбия.И в двете държави етническата "тема" е болезнена, да не кажа кървава...Фон дер Лайн и баба Меркел да се облекат топличко, да нарамят баки с овнешка чорбе и вълнени чорапи и да ходят да си ги събират по горите.И после - тествани и ваксинирани да ги пратят на чичковците с чаршафите в Дубай, Катар и т.н. ...
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Африка няма зима да отиват там.
29
2
 
19
 
! Отговори
Некой преди 3 години
да ги пратят в Англия да берат ягоди и да работят по фермите
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ли са мигранти1Дай им по един калашник и стават войска. Най-възрастния е на 20се.*** айде обротно откъдто си дошъл.Хич не изглеждат да са недохранине и голи.
27
2
 
19
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Е нали са мюсюлмани в Босна ,защо така се държат с братята си.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обява на гранични войски:- Мили мигранти! Във връзка с недостига на патрони, предупредителен изстрел от днес няма да има.Предупредителни изстрели очаквайте през другата година. Борисов вчера обеща 1 милион патрони ца целта.
25
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правят тук, в Европа? Зимите са студени, вали дъжд и сняг, пандемия е, безработицата е висока, има икономическа криза. Защо не ходят в тропическия рай на са, катар, оае? Там няма зима, онези продават петрол и строят сгради по 800 метра високи, петролът е центове, а нуждата от работна ръка е вечна.