Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери

Един от тях е убит след като колата му се взривява
8 яну 2021 20:20, Нели Христова
190
Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко лично е поръчвал убийствата на свои опозиционери, избягали зад граница. Това стана ясно от запис, публикуван от сайта EUObserver. Една от мишените, журналистът Павел Шеремет, загина след като колата му бе взривена в Киев.

Смята се, че на тайно записаният аудио файл, който датира от 2012 г., се чува гласът на Вадим Зайцев, ръководител на белоруската служба за сигурност КГБ по това време.

На записа той казва на членовете на елитното звено Alpha Group, че Лукашенко "чака" убийствата да продължат и е отделил 1,2 милиона британски лири, за да ги финансира. По думите му, отровите и експлозивите трябва да се използват срещу враговете на президента, включително тези, които са избягали в Германия.

Зайцев казва на агентите да убият Павел Шеремет, беларуски репортер, който загина през 2016 г., когато колата му експлодира в Киев.

"Трябва да работим върху Шеремет", казва гласът, идентифициран като Зайцев. "Той е голям проблем. Ще поставим бомба и този плъх ще бъде разкъсан на парчета - крака в едната посока, ръце в другата." Според ръководителя на КГЛ, автомобилната бомба ще сплаши чуждестранните критици.

Руските и украинските служби за сигурност също са обвинени в съучастие в смъртта на Шеремет. Случаят остава неразрешен.

24-минутна извадка от разговорът беше публикуван от EUObserver, уебсайт със седалище в Брюксел. Записът е предоставен от Игор Макар, бивш офицер от специалните служби на Беларус, който дезертира през 2006 г.

Макар, който живее в скривалище в Европа, каза, че е получил аудиофайла от контакти в службите за сигурност през 2012 г. Той решва да ги публикува, за да подкрепи неотдавнашните протести на опозицията срещу режима на Лукашенко. Бившият офицер е заявил, че е готов да свидетелства в съда, че записът е истински, пишат от The Times.

Сред тези, които също са посочени като мишени, са Олег Алкаев, бивш директор на затвор, Владимир Бородач, който е бил полковник от специалните сили, и Вячеслав Дудкин, някога шеф на отдела за борба с корупцията. По време на предполагаемия заговор и тримата живеят в Германия.

На записът шефът на КГБ казва, че е жизненоважно да няма съмнения, че белоруската служба за сигурност е участвала в опити за убийства в Германия. "Важно е  никой да не мисли за КГБ", казва Зайцев. "Ясно е как бихме могли да удавим или да застреляме някого. Но как да инициираме случаен взрив, как да започнем палежи и да не оставяме следи зад себе си? "

Олег Алкаев казва, че германската полиция го е предупредила през 2012 г., че животът му е в опасност.

"Германската полиция ми каза, че може да гарантира моята безопасност в Германия, но ме посъветва да не напускам страната", сподели той пред EUObserver. Не е ясно дали КГБ се е опитало да убие Бородах или Дудкин. И двамата мъже са все още живи.

Източник от западното разузнаване каза пред EUObserver, че записът изглежда е истински. Базиран в САЩ медиен съдебен експерт заяви пред уебсайта, че няма индикации, той да е фалшив.

Зайцев, който оглавяваше КГБ от 2008 до 2012 г., сега е ръководител на телевизия "Космос", пролукашенко канал в Беларус. Нито той, нито президентът са коментирали записа.

Най-малко осем протестиращи са убити, а стотици са измъчвани от полицията, тъй като през август започнаха масови демонстрации срещу режима на Лукашенко, подкрепен от Русия. Лукашенко нарече протестиращите "плъхове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"В САЩ не е имало и един ден президентски терор. Да зашитаваш от посегатлство обекти от национално значение, от полудели конспиратори неграмотници не е терор, а задължение на всяка нормална държава."Точно така е, но на простия русофилин как можеш да му пробиеш бетонната глава за да стигнеш до нещото което при обикновения човек се нарича мозъчна ***.
133
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Още един банкрутирал. :)))Абе, тук само няакакви подобни ли сте се събрали? :)))
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В диктаторски Беларус всеки ден си протестира опозицията Даже какичката се самопровъзгласи за победител на изборите - май е на ВИЕ с математиката ЕС и САЩ одобриха самопровъзгласяването ѝВ САЩ уж демокрация - стрелят на месо , вечерен час , на ТРъмп му блокираха профилите из социалните мрежии разбира се - не признават Тръмп за победител , или поне че са фалшифицирани изборите
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136В САЩ не е имало и един ден президентски терор. Да зашитаваш от посегатлство обекти от национално значение, от полудели конспиратори неграмотници не е терор, а задължение на всяка нормална държава.:)))
130
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 192Ами дай да броим дните русофилино. В САЩ само 1 ден президентски терор, в Беларус 180 дни президентски терор и продължава. Да не споменавам Русия че там става въпрос за 20 години президентски терор.
129
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоБанкрутирал си.:))
128
3
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До АнонименАко беларуската опозиция щурмува президенството на Лукашенко, убитите ще са повечко от 5. Засега беларуската опозиция не е счупила една витрина.
127
1
 
5
 
! Отговори
Тео преди 3 години
До юбералес"Тео, в САЩ на власт не е Байдън а Тръмп и отговорността за убитите протестиращи е на Тръмп" - Правилно! "Разликата меду Беларус и САЩ е че Тръмп призна победата на Байдън а опозицията в Беларус не принава победата на Лукашенко" - неправилно тълкувано - и в двата случая загубилия не признава властта на победителя. В САЩ просто Тръмп се усети на време."В Беларус ОМОМ уби 9 души след побой" - най-вероятно правилно, не съм запознат, но в САЩ направо си ги стрелят. Същия ефект!
126
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124"От DW, CNN или Белингкет го казаха?"Дават го по всички канали, моето момче, буквално имаше директни предавания. Явно си сляп и глух. А, да, и част от тази информация идва от официалните беларуски власти, които дават отчет за убити и за влизания в жилища на опозиционери, побои и т.н. Отчайващо банкрутирали сте. Няма спасение за вас.
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тонката 122Колкото до 17-ти , нямат друг избор Ливърпул освен да бият . Юнайтед хем с мач по-малко , ако бият - не хорошо за Клоп там - 4:2 за Ливърпул .Последните им 3 мача в шампионата бяха за заблуда :)))))
124
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До стига беТака е поднесена статията. Ако се интересуваш от случая, ще разбереш че тези записи са потвърдени от бивши служители на Беларуското КГБ казани пред камера с лицето си и името си.
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Капитолия убиха 5 протестиращи за един ден,а Лукашенко едва 8 за 5 месеца.Ако протестите в Америка продължат 5 месеца,колко ли народ ще избият?
122
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин разсипа Русия, Лукашенко разсипа Беларус, а Тръмп разсипа САЩ. Това е общото между тримата президенти. Разликата е че Тръмп си заминава, а Путин и Лукашенко продължават да трошат и разсипват Русия и Беларус.
121
2
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До ТеоТео, в САЩ на власт не е Байдън а Тръмп и отговорността за убитите протестиращи е на Тръмп. Разликата меду Беларус и САЩ е че Тръмп призна победата на Байдън а опозицията в Беларус не принава победата на Лукашенко. В Беларус ОМОМ уби 9 души след побой и това не е според DW и CNN а според официалните беларуски власти.
120
3
 
6
 
! Отговори
стига бе преди 3 години
Толкова коментари за някакви записи на Лукашенко. И всичко се приема за чиста остина и едва ли не като доказателства за обвинение.А тук в България, записите на Борисов веднага бяха оспорени, а се оказаха че си е самата истина.И какво, нищо. Прокуратурата разследва КОЙ го е записвал, а не какво е казал. Я си погледнете в двора, а не гледайте в съседа, Беларус даже не ни е съсед.
119
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Лукав е Лукашенко.
118
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лукашенко извади специално обучените си за терор команди, които вече месеци наред, бият, отвличат, малтретират и убиват невинни граждани, които протестират мирно. Влизат в домовете им, преследват ги на работните им места и ги гонят по улиците."От DW, CNN или Белингкет го казаха?Или просто си го измислихте?Нали ви е ясно, че ако една власт реши, протестите спират на мига, както е в момента в САЩ. Военно положение, вечерен час и ако излезеш на вън ще те отстрелят. Тези протестират с месеци!
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121Не, как се водят дебатите си е работа на дебатиращите, а кой какви изводи си прави е следствие от интелектуалното ниво на слушащите. Както казах, американците трябва да си зададат въпроса как се стигна до това в уж напреднала държава огромни маси от хора да са на ниско интелектуално ниво. С това Путин няма нищо общо.
116
2
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
до119 Абе боли ме фара мене за Астън Вила:):):)На 17,на Антоновден е мача:):):)Е там трябва да падне Ливърпул:):):)
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Така е, но самия изборен процес не беше опорочен."Напротив, цялата предизборна кампания през 2016 беше опорочена и сведена до любимото за руския "демократизъм" хмърляне на кал върху опонента. Дори ако сега някой спомене името Хилари Клинтън веднага започва ръмжене и скърцане със зъби на русофили.