Българите в РСМ не фигурират като малцинство в Конституцията

Нямат и такива права за разлика от сърбите
Обновена: 1 фев 2021 21:58 | 1 фев 2021 21:50, Екип на Bulgaria On Air
166

Българите не фигурират като малцинство в Конституцията на Република Северна Македония и нямат права като такива. Това каза за "Денят ON AIR" историкът проф. Светлозар Елдъров и допълни: "България не пожела българите да получат такъв статут. Всичко беше за концепцията "един народ с две държави".

По думите му не може да се твърди, че само България е виновна за сегашната ситуация.

"Вината е споделена, ние сме като едно семейство. Не случайно наричаме македонците наши братя. Времето, което познавам като историк - около 40 г. - в тази години интересът беше спорадичен. Започва някаква инициатива, променя се конюнктурата, тя спира. Преди няколко години бях част от голям експеримент - построяване на културни мостове чрез работата на БАН. Имах честта да ръководя един от тези проекти. С колегите ми от Северна Македония бяхме на една маса, нямахме проблеми, говорихме така както подобава на учени - всеки откровено излагаше позиция", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него темата за македонския език не е проблем.

"По-важно е да достигнем до консенсус за историята. Нима не ставаха полемики за българската история в учебниците", подчерта историкът.

Той е на мнение, че подходът отпреди няколко години бил да се разширят личните и институционални връзки.

"Сърбите в Северна Македония са признати от Конституцията като малцинство със съответните привилегии. Това беше едно недоглеждане от българска страна", подчерта събеседникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: македониямалцинско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Голяма драма...гърците си решиха проблема...не се признаха за македонци,"съюзниците" ни в ЕС и САЩ подозрително подкрепят троянският кон на русия,налагащи историческа несправедливост...обслужваща русия само...ние знаем кои сме и от къде идваме...вие знаете ли как се печели доверие и приятелство..."съюзници"...прочетете фактите...първи ги признахме за независима държава...ние можем без тях...и без вас можем...Бог да пази България!!!
134
9
 
2
 
! Отговори
Панагюреца преди 3 години
Първо България да признае официално малцинствата в самата България ,1 милион турци не са признати официално за малцинство ,да не говорим за татари,помаци,власи,македонци и т.н.
133
4
 
5
 
! Отговори
Хебър преди 3 години
В МАКЕДОНИЯ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА МАКЕДОНЦИ...НО НЕ ВСИЧКИ МАКЕДОНЦИ СА БЪЛГАРИ...
132
3
 
0
 
! Отговори
До 149 преди 3 години
Малцинство може да бъде само етнос който е заварен,населявал територията преди създаването на държавата.Докато турците са пришълци,завоеватели,а не местно малцинство.Освен това покрай религията са турцизирани част,по скоро голяма част от помаците и от татарите,като последните се преселват в Добруджа и Лудогорието след Кримската война в средата на 19 век.Там местните ходжи тогава директно ги записват турци.
131
7
 
3
 
! Отговори
Скопски преди 3 години
Повторно "объркана стратегия". Българите във Македония не могат да бъдат "малцинство"..."малцинството" за да бъде такова трябва да се различава од "мнозинството" в този случай од определящите се са Македонци..Подобен случай е со Черна Гора каде и във рамките на исто семейство има определящи се и за Срби и за Църногорци...Македонците со българско самосъзнание исто така говорят на местно наречие което те сметат за българско, а не на книжовен български..
130
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Айде чак 2,5 милиона. Пребройте си депутате в парламента и ще влезеш в реалността колко сте. Като извадиш и гласувалите *** за тях, които са половината им гласоподаватели.
129
9
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
А в България има ли малцинства и кои са те? Примерно в Б-я живеят над 2 милиона турци. Има ли турско малцинство в България с призната култура, език, обичаи, религия...? Няма. Защо няма? Защото българите са фашисти. Поради това си имате неприятности с целия свят. ЕС и САЩ ще включат Македония в ЕС и без вашата подкрепа и тогава ще видите и ще се уверите колко сте малки,ненужни,изолирани и безпомощни. Македония ще е в ЕС въпреки вас..Каквото посееш,това ще жънеш.Който вятър сее,буря жъне.Българино
128
4
 
5
 
! Отговори
До 143 преди 3 години
Грешиш, няма българско малцинство - има българска част, която не е малцинство, а мнозинство !
127
5
 
5
 
! Отговори
Марта преди 3 години
В РСМ регионалното название Македония и прилагателното "македонски"се генерализира до смисъла на държавнотворното и национално обособеното.Подмяната на фактологията с идеологически инструменти е политико- правен,а не научен проблем.На аргументите на БАН се отговаря с :" Немам доказ,Али тврдам".
126
6
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ЧИСТ МАКЕДОНЕЦ НЕМА-ДОКАЗАТЕЛСТВО-ПАСПОРТИТЕ.-ТОЧКА.-А ЗА ИСТОРИЯТА-ТЯ ЗАПОЧВА ОТКАКТО ИМ СМЕНИХА ИМЕТО.-КАКЪВ ТИ АЛЕКСАНДЪР КАКЪВ ТИ МИКИ МАУС.
125
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма македонско малцинство в България, щото Македония е създадена през WW2 на територия населена предимно с българи. т.е. те няма как да са дошли на територията на днешна България
124
9
 
9
 
! Отговори
от Сиднеи Австралия преди 3 години
А реципрочно, има ли македонско малцинство в БГ? Май не? За всяко нещо се иска реципрочност
123
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148БАН не пишат, защото няма как да напишат за един ЕЗИК, че е ДИАЛЕКТ :)))))Македония не признава, че езикът е Български, но там нямат шанс: няма на какво да се опрат, а ние имаме, но ОТНОВО, в ТОЗИ разговор не ставаше дума за това.Българско малцинство ИМА, независимо кой какво признава. Проблемът тук е, че поради небрежност или заради политически машинации, това не е надлежно отразено, а в СМ страна няма добронамереност в това това нещо да бъде коригирано.
122
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146БАН изобщо не пишат за македонски език, защото го считат за диалект и са посочили няколко диалекти на бг езика чак до Охрид и Преспа. Македония пък не признава изобщо български език и го счита за македонски. Албания пък призна българско малцинство. Това са фактите и изводите.
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 143ПРЕДИ 44та въобще не ги е имало въведени въпросните изкуствени изменения, тъй че там изобщо няма никакъв научен дебат.Разбира се в разговора ТУК не става дума за това: тук имаше претенции от македонеца, че не се припознава СЪВРЕМЕННИЯ/МОДЕРНИЯ говорен В МОМЕНТА Език като самостоятелен, с претенциите, че това бил разбираш ли "диалект" на Българския със съвсем малки едва ли не стилистични разлики, тъй че не знам ти откога следиш дебата, но ОПРЕДЕЛЕНО не ставаше дума за 44та
120
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144Това по никакъв начин не променя това, което казах :)))) Именно, Българския ЕЗИК не е в кратата с ДИАЛЕКТИТЕ, защото НЕ Е диалект. По същия начин Македонския ЕЗИК не е в картата с ДИАЛЕКТИТЕ, защото НЕ Е диалект. Освен ако не твърдиш, че Българския език и Македонския език са едно и също нещо, единственото общо е, че и двата не са представени в Атласа с диалектите: доказателство за различие, а не за еднаквост.
119
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141"Все пак БАН имат повече специалисти от Скопие и те ще натежат."БАН имат проблем с това, че македонците предявяват претенции към исторически български диалекти, наричайки ги македонски. Именно разликите с модерни/съвременния Македонски език помагат да се направи сравнително ясно обособяване.Оттам нататък груповите сходства ще си кажат думата и ако стъпват само на база на научните данни няма никакъв проблем да се докаже за какво става дума, но МАкедонски език ИМА.
118
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 136 Спора който възникна е безсмислен,защото в преговорната рамка е заложено именно това за езика до 1944г.,а не след това!Затова става дума в преговорите между двете страни.А като не разбираш " модерния" въпреки ,че е разбираем,твоя работа.Проблема е в това ,че и сега искат да приемем,че и преди 1944 г.е имало отделен език,а не български диалект.
117
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От 132/139Няма как да знам, че споря с двама човека, при положение, че по нищо не се идентифицират и аргументите се сливат един с друг. Генерално, това е проблема с такива дискусии: поради ограниченията на средата не всичко може да се следи, но все пак за тези, които са проследили откъде тръгнаха нещата е ясно, че това е основния дискусионен пункт. Македонеца тук вдигна пушилка, че не им признаваме езика. Докато не почнем да правим разганичение между това и произхода му, сме доникъде.
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136 Съглсна само че е спорно е език или диалект. Но за отделен език само 5-10 % разлика или даже по-малко с речника на българския си е малко и е по-скоро диалект. Не отрича никой че има разлика. Все пак БАН имат повече специалисти от Скопие и те ще натежат.